2008. október 28., kedd

Fogászat terhesség előtt

Azt szerintem már mindenki tudja vagy legalábbis hallotta, hogy terhesség alatt a fogak hamarabb romlanak, ha nem ellenőriztetjük rendszeresen és ha nem előzzük meg azt, hogy már eleve rossz fogakkal induljunk neki a terhességnek.

Amikor eltervezzük, hogy mikortól szeretnénk próbálkozni a babócával, akár már el is kezdhetjük a fogainkat rendbehozatni. Ajánlott már több hónappal a babatervezés előtt felkeresni egy fogorvost.
Amire külön odafigyelhetünk:

- Amalgámtömés
Ha nem tervezünk terhességet még akkor is érdemes kicseréltetni az amalgámtöméseinket korszerűbbre, babásodás előtt pedig feltétlen ajánlott, mert terhesség alatt már bajt is okozhat. Rágáskor és fogmosáskor csekély mértékű higany oldódik ki belőle és kerül a szervezetbe, viszont az amalgámtömés betevésekor és kivételekor már jelentősebb mennyiség. Akinek vettek már ki amalgámot az biztos emlékszik, hogy miközben a doki fúrja ki a tömést az alany azon rimánkodik csak ne kelljen lenyelni azt a nagy fémdarabokat amik kiesnek a fogból és szépen gyülekeznek a toroknál. Nem valami kellemes és az íze sem. Ha ez terhesség vagy szoptatás alatt történik probléma lehet belőle, ezért inkább már a betervezett terhesség előtt cseréltessük ki fehér tömésre. Esztétikailag is előnyösebb a fehér tömés, ma már nagyon sok féle fehér tömésből válogathatunk.
Európában már több országban is tiltják az amalgám használatát. Csak az olcsósága miatt használják még pár országban.
Az amalgám mellett kis rések keletkezhetnek, így alatta és mellette tovább lyukad a fog.
Létezik olyan fehér tömőanyag is amelyik fluoridot tartalmaz, ami segít megelőzni a tömés alatt létrejövő szuvasodást.
Létezik egy drágább megoldás is vastagabb pénztárcás ügyfelek részére :). Ez az inlay.
A szuvas üreg lenyomata alapján készíti el a fogtechnikus a betétet, ez az inlay, majd fogorvos ragassza be a helyére. Nagyon esztétikus és tartós.

-Gennyes foggyökér
A gennyes foggyökér az egész szervezetre kiterjedő gyulladást is okozhat, ez rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhető.

-Ínygyulladás
A terhesség alatt a hormonváltozások hatására megduzzad az ín, és mélyebb fogtasak alakul ki, amely szinte csábító kiságy lehet a baktériumok és lepedékek számára. Ilyenkor gyakrabban vérzik az ín és nagyon érzékennyé válhat, ez a legfőbb jele az ínygyulladásnak. Ekkor ügyeljünk arra, hogy ínyünket körkörösen mossuk fogkefével, mert így tudjuk eltávolítani a lepedéket, ami a későbbi fogkőképződést okozhatja.

-Külső fogfehérítést nem ajánlott terhesség alatt

-Fogröntgen csak nagyon szükséges esetben a terhesség 3.hónapja után már lehetséges. Mert a mai röntgenkészülékek már csak egy pontra irányulnak, és közben a szervezetet védő ólomkötényt is kap a paciens.

A helyes fogmosási sorrend:
fogmosás alapos körkörös dörzsöléssel, ínymasszírozással,
öblítés fluoridos szájvízzel,
fogselymezés,
spesiális fogtisztítók.


!!!Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a koraszülések, az alacsony születési súly és a préeklampszia (terhességi toxémia) bizonyos eseteinek, körülbelül öt-tíz százalékának hátterében fogágy eredetű góc áll. Az ínytasakban felhalmozódó és gyulladást fenntartó baktériumok a véráram és a nyirokkeringés közvetítésével a szervezet minden pontjára eljutnak, és további betegségeket okoznak. Gondos fogápolással, a fogkövek rendszeres leszedetésével sok esetben elkerülhető volna a koraszülés, ahogy az a legújabb kutatási eredményekből is kitűnik. A rendszeresség azért fontos, mert a gyakori eltávolítás miatt legfeljebb egészen enyhe gyulladásos tünetek alakulnak ki. A fogágybetegségre való hajlam részben genetikai eredetű, akit ez érint, annak még komolyabban kell vennie a problémát. Az elhanyagolt fogágybetegség miatt tartósan károsodhat a fogágy, amit végül már csak műtéttel lehet úgy-ahogy helyrehozni.!!!


Nincsenek megjegyzések: