2008. augusztus 25., hétfő

Türelem!!!

Könnyű ezt mondani!

A
z orvosok szerint harminc év felett eleve csökken a nők termékenysége, ráadásul a mesterséges megtermékenyítési technikák sem bizonyulnak már olyan eredményesnek, mint fiatalabb korban.
Egy újabb kutatás szerint a harminc év feletti nőknél már kevésbé hatékonyak a mesterséges megtermékenyítési technikák, mint a fiatalabb nők esetében. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy a kor előrehaladtával eleve csökken a nők termékenysége, a legújabb kutatások szerint ezt már mesterséges megtermékenyítéssel sem lehet kompenzálni.

Számítógépes modellezések azt mutatják, hogy azokon a nőkön, akik 30 és 35 éves koruk között szeretnék első gyermeküket megszülni, ám nem bizonyulnak termékenynek, a különböző megtermékenyítési technikák már csak ötven százalékos arányban tudnak segíteni. A 35 év fölötti nők körében ez az arány még tovább csökken, mintegy harminc százalékra esik vissza - írják a kutatók a Human Reproduction című újságban.

A számítógép száz olyan nő adatait összesítette, akik 35 éves korukban próbáltak először teherbe esni. Az eredmények azt mutatták, hogy a nők nyolcvan százalékánál a gyerek természetes úton, minden gond nélkül megfogant. A maradék húsz nő közül négy tudott mesterséges megtermékenyítés segítségével teherbe esni, tizenhat nő esetében azonban valamennyi kezelés eredménytelennek bizonyult, és az orvosok valószínűsítették, hogy ők nem is lesznek képesek teherbe esni.

A kutatást vezető orvos, dr. Henri Leridon szerint a 35 éves kor fölött a legfontosabb a türelem. "Csak azt tudom ezeknek a nőknek javasolni, hogy legyenek türelmesek, még akkor is, ha egy éven keresztül sem esnek teherbe, hiszen az esélyük még bőven megvan a terhességre" - mondta az orvos.

Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy bár a mesterséges megtermékenyítő technikák sok mindenre megoldást jelenthetnek, idősebb korban ezek hatékonysága is csökken. "Egy negyven éves nőnél már semmilyen eszközzel nem lehet a húszévesekre jellemző termékenységet biztosítani." - hangsúlyozta az orvos.

Leridon szerint meg kell érteni, hogy a nő termékenysége a kor előrehaladtával csökken. Az orvos modellje szerint azok a nők, akik 30 éves korukban akarnak először gyermeket, többnyire egy éven belül teherbe esnek. A 35 éves nőknek már csak 66 százaléka esik teherbe egy éven belül, a még nem szült negyven éves nőknek pedig erre mindössze 44 százalék az esélye.

Ugyanígy a mesterséges megtermékenyítés esélye is csökken a korral, ezért az orvos azt tanácsolja, hogy nem érdemes túl sokáig várni. Aki két évnyi próbálozás után sem esik teherbe, az mindenképpen forduljon szakemberhez.

Nincsenek megjegyzések: