2008. szeptember 15., hétfő

Peteérés jelei

A peteérés, mint tudjuk a menstruáció első napjától visszafele számolva a 14. napon történik. 28 napos ciklus estében, tehát pont félidőben van. 

Akinek nem rendszeres a menstruációja az elég nehezen tudja megállapítani, mikor van a peteérése. Erre vannak különböző módszerek, pl.: az ébredési hőmérséklet mérése, erre való az ovulációs teszt, amit patikákban, drogériákban lehet kapni stb.

A peteérés azt jelenti, hogy az érett pete kilökődik a tüszőböl a petefészekbe, majd innen halad a petevezetéken keresztül a méhbe.

Peteérés tünetei:
Kilökődéskor enyhe alhasi fájdalmat lehet érezni, amit a tüsző repedését kísérő folyadék (vér ) okoz. Ez a fájdalom annak a petefészeknek az oldalán jelentkezik, ahol az érés zajlik, de ezt nem mindenki érzi. Enyhe vérzéssel jár, amit csak barnás maszatolásnak szoktak nevezni, de ez sincs mindenkinél. 

Úgyhogy van aki érzi mikor van peteérése, van aki nem érez semmit, csak az erre kitalált módszerek segítségével tudja megállapítani az idejét.

Peteérés utáni napon megemelkedik a progeszteron szint, ami pár tizedfokos, 2-3 tizedfok hőemelkedést okoz. Ezt szépen lehet követni, ha minden reggel méred a hőmérsékleted. Legjobb hüvelyben vagy a szájban a nyelv alatt mérni. Legkevésbé jó, és nem is ajánlott hónalj alatt mérni. A ciklusod hőmérsékletét itt is vezetheted: http://tervezettbaba.hu/

A méhnyakváladék vizsgálatából is meg lehet állapítani a peteérés idejét, mert a váladék peteérés során hígabbá és bőségesebbé válik.

Tehát még egyszer a peteérés tünetei lehetnek:

  1. alhasi fájdalom
  2. egy-két csepp barna vérzés
  3. hőemelkedés a peteérés utáni napon
  4. bőséges méhnyakváladék
  5. bőséges átlátszó folyás


Nincsenek megjegyzések: