2008. október 24., péntek

Ciklus hossza és a terhesség esélye

A normál ciklus 28 napos. A menstruáció első napjától számítjuk a következő menstruáció napjáig.
Általában a nagy többségre ez a jellemző. Ha ettől eltérő, akár rövidebb akár hosszabb, még nem jelent mindenféleképp problémát. Persze ha túlságosan hosszú mondjuk 40 napos, vagy túlságosan rövid akár 20 napos azért itt már elkezdhetünk tenni valamit, hogy helyre állítsuk. Megpróbálhatjuk természetes úton is erre sokféle módszer létezik, vagy pedig forduljunk orvoshoz.
A nagyobb baj akkor van, ha még rendszertelen is, hol rövidebb hol hosszabb. Az is előfordulhat, hogy a szokásosnál erősebb vérzés jelentkezik vagy más minőségű, netán szokásosnál erősebb hasfájás kíséri. Különösen teherbeesés előtt érdemes erre odafigyelni és rendbe hozni a problémát.
A szabálytalan ciklus oka lehet ovuláció hiány is, ami nem éppen kedvező feltétele a teherbeesésnek.
A másik pedig hogy kiszámíthatatlan mikor van peteérés. Tehát szabályos ciklussal, nagyobb eséllyel indulhatunk neki a terhességnek.
Túl hosszú ciklus kiváltó oka lehet: a terhelés, a stressz. A hormonkeringés megváltozik, a tüszőrepedés elmarad vagy eltolódik. A hőmérséklet mérésével meglehet állapítani, hogy van-e tüszőrepedés.

Túl rövid ciklus kiváltó oka lehet:
megrövidült sárgatestfázis, ez a tüszőrepedés és a következő menstruációig eltelt időszak,
korai tüszőrepedés,
hiányzó tüszőrepedés,

Ha elmarad a vérzés, 2 - 3 vagy annál több hónapig nem jön meg a menszesz, annak legfőbb oka pszichés eredetű. Túlterhelés során is kimaradhat vérzés, pl az élsportolóknál ez megfigyelhető.
Különböző hormonális gyógyszerek is befolyásolhatják a ciklust. A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél sűrűn fordul elő a tabletta elhagyás után hosszabb ideig tartó menstruáció elmaradásos időszak.

Ezekre a ciklus problémákra természetes gyógyír lehet:
kiegyensúlyozott táplálkozás, mozgás, masszírozás, és a kielégítő szexualitás is a szervezet és a lélek nyugalmához vezet.

Mindezek ellenére sok nő állítja, hogy ciklusuk igen különös időpontjaiban estek teherbe. Olvastam már olyat aki azt mondta, ciklusa 4. napján, volt aki menstruáció előtti pár napban. Holott sok helyen azt olvasni ilyenkor lehetetlen teherbe esni.
Mivel az orvostudomány sem tud még oly sok mindent, lásd azt mondják valakinek csak lombikkal van lehetőséged teherbeesni, aztán nem sikerül többedszerre sem, aztán végül mégiscsak csak spontán jön össze.... Mondjuk az én saját véleményem szerint, azért a többszöri lombik próbálkozások során több fajta gyógyszeres és injektiós kezelést is kapnak a párok, s talán ez befolyásolhatja a későbbi spontán terhességet, nem tudom de én ezt gondolom.

Szóval mondjuk azt hogy a terhességre legnagyobb esély a tüszőrepedés környékén van, előtte 3 nappal és utána 3 nappal. Tehát összesen 5-6 nap áll rendelkezésre a sikeres fogantatáshoz, a ciklus többi napjain minimális esély van.


1 megjegyzés:

Unknown írta...

sziasztok, nekem egy 10 es érzékenységű teszt jött be :) ráadásul olcsó is :)
www.babaproject.hu

ebben a webáruházban lehet kapni!
Vera