2008. szeptember 2., kedd

Ha babát szeretnél 3.

A lelki egyensúly megteremtése

Az a nő, aki depressziós, annak kétszer akkora az esélye arra, hogy termékenységi problémája legyen, mint az, aki ettől a betegségtől nem szenved. Egyes pszichológusok szerint egy depressziós nő még önmagáról sem tud rendesen gondoskodni, nem hogy egy kisbabáról. Az evolúció logikája is a depressziósok ellen szól.

Ajánlott minden nőnek, de különösen azoknak, akiknek a felmenői között előfordult depressziós, hogy mentálhigiénés ellenőrzésen vegyen részt. Ha ilyen jeleket észlelsz magadon, mint például az érdeklődés és örömérzés elvesztése olyan dolgokkal kapcsolatban, amik régen örömet okoztak, vagy változó étvágy, alvászavarok, gyengeség, reménytelenség érzése, netán önértékelési problémák gyötörnek, akkor azonnal jelentkezz egy pszichológusnál. Ha gyógyszerszedést javasol az orvos, akkor jelezd, hogy terhesség alatt is szedhető készítményt írjon fel. Vannak bizonyos stressz oldó technikák- ilyen a jóga és a meditáció- amelyek a depresszió leküzdésében segíthetnek.

Gondold át újra a döntésedet!

A gyermekvállalás elkötelezettséget igényel és sok-sok áldozatot. A gyermeknemzés előtt üljetek le a pároddal és gondoljátok át még egyszer, hogy készen álltok-e a dologra, tudtok-e felelősséget vállalni egy kis emberért.

Néhány kulcskérdés, ami megfontolandó:
  • Mindketten egyformán elköteleztétek-e magatokat a szülővé válás mellett?
  • Ha eltérő a vallásotok, megbeszéltétek-e, hogy hogyan befolyásolja ez a gyermeketeket?
  • Átgondoltátok-e, hogy miképp fogjátok megoldani a gyermekfelügyeletet és összeegyeztetni a családi életet a munkával?
  • Felkészültetek-e egy fogyatékos gyermek felnevelésének az eshetőségére is?
  • Készek vagytok feláldozni a jó kis hétvégi alvásokat? Készek vagytok bébicsősz után szaladgálni minden egyes alkalommal, ha szórakozni akartok menni?

Beszéld meg egy barátoddal!

Nagy lépésre szántátok el magatokat. Milliónyi érzés, kétely, kérdés kavarog benned. Oszd meg barátnőddel ezeket. Nagyon jól fog esni a testi-lelki támogatás mind a terhességre való felkészülés, mind az állapotosság első, kellemetlenebb időszakában.

Amennyiben barátaid közül senkit sem akarsz beavatni a témába, akkor hasznosak lehetnek az internetes fórumok is. Itt ismeretlenül megoszthatod gondolataidat másokkal, ráadásul rengeteg tapasztalatot szerezhetsz az ”idősebb” kismamáktól.

Vásárolj szexi fehérneműt!

Többen állítják, hogy a szexuálisan felajzott nőknél nagyobb az esély a megtermékenyítésre, míg mások szerint ennek nincs jelentősége.

Ugyan miért ne dobjuk fel a hangulatot egy új, szexi fehérneművel? Miért is ne tegyük hangulatosabbá a szobát néhány gyertyával? Mit árthat egy speciálisan ilyen alkalmakra kitalált masszázs olaj? Mondhatjuk, hogy semmit, sőt, segíti eloszlatni az egésznek a laborkísérlet-szerű, merev hangulatát, amiről annyian panaszkodnak. Nem vagyunk robotok, hogy gépiesen csak az áhított terhesség kedvéért szeretkezzünk.

Tedd fel a kezed és lazíts!

Ez az utolsó olyan időszak az életedben, amikor egyes kedvteléseidnek még hódolhatsz. A későbbiekben erre egyre kevesebb alkalmad lesz. Amikor terhes leszel, akkor óvnod kell magad, amikor pedig megérkezik a baba, már időd sem lesz rá. Merülj el a melegvízzel teli kádban és lazíts! Sportolj, kirándulj, érezd jól magad! Életed egy korszaka hamarosan lezárul, helyébe egy új, de annál csodálatosabb időszak lép.

Nincsenek megjegyzések: