2008. szeptember 2., kedd

Ha babát szeretnél 2.

Keresd fel a fogorvosod!

Egyes kutatások szerint a periodentál (szájüreg) fertőzés,(baktériumos fertőzés, mely a fogínyt és a fogágyat támadja meg) a koraszülés és a kis súllyal születés okozója lehet.

Az ínygyulladást kapcsolatba hozzák a preeclampsia nevű betegséggel is. Ez valójában egy terhességi komplikáció, amely magas vérnyomást, vizesedést okoz a szervezetben. Jelenlétében a vizeletben fehérje mutatható ki.

Hogy tovább fokozzuk a riadalmat, a terhesség során fellépő hormonális változások fogékonyabbá tesznek az ínygyulladásra. A megnövekedett progeszteron és ösztrogén szint miatt, az íny duzzadttá válhat, vérezhet.

Jó hír, hogy akik a terhesség előtt is törődtek szájüregük egészségével, azoknál nagymértékben csökken a fent említett komplikációk esélye. Tehát menj el a fogorvoshoz, ha már több mint fél éve nem voltál!

Kutasd fel családfádat és felmenőidet! (Genetikai előzmények)

Még a terhesség előtt tanácsos a hozzátartozók egészségtörténetének felkutatása mindkettőtök részéről. Hívjátok fel a szülőket, testvéreket és egyéb rokonokat, és kérdezzétek ki őket a családban előfordult veleszületett betegségekkel, rendellenességekkel kapcsolatban. Ha nem akarjátok az orrukra kötni, hogy mit terveztek, mondjátok, hogy egy speciális egészségbiztosításhoz kellenek az adatok.

A legfontosabb, hogy kiderítsétek volt-e, van-e a családban valakinek genetikai, vagy kromoszóma rendellenessége, mint pl. Down kór, sarlósejtes vérszegénység, cisztikus fibrózis, Tay-Sachs betegség (enzimhiányból eredő tárolási betegség, gyakori következménye a vakság, elbutulás), vérzékenység. Fontos még kideríteni, hogy van-e, volt-e a családban szellemileg visszamaradott, vagy valamilyen fejlődési zavarral, rendellenességgel küzdő családtag, esetleg volt-e születési rendellenessége valakinek.

A nőgyógyászod várhatóan egy sor kérdést fog a számodra feltenni, amikor felkeresed a terhesség előtti vizsgálat céljából. A válaszok függvényében az orvos mérlegelni fogja egy esetleges teszt vagy vizsgálat szükségességét teherbeesés előtt vagy után.

Egyeztess időpontot a nőgyógyászoddal!

Az orvos valószínűleg kikérdez saját, illetve a családod kórtörténetével kapcsolatban. Érdeklődni fog pillanatnyi egészségi állapotodról, valamint a szedett gyógyszerekről. Néhány gyógyszer, - akár egy egyszerű pattanás elleni készítmény is - hónapokra elraktározódhat a test zsírszöveteiben.

Az orvos továbbá felvetheti egy esetleges diéta szükségességét, tornagyakorlatokat javasolhat, illetve magzatvédő vitaminokat ír fel. Légy naprakész a védőoltásaidat illetőleg, mivel megkérdezheti, hogy mely védőoltásokat kaptad meg, illetve melyeket nem. Most itt az alkalom, hogy feltedd az orvosnak esetleges kérdéseidet. Amennyiben egy évnél régebben jártál nőgyógyásznál, medencetáji vizsgálatra és hüvelykenet vételre is számíthatsz. Indokolt esetben a szexuális úton terjedő betegségek szűrővizsgálata is javasolt. Sok pár genetikai vizsgálatot is kér, az előforduló rendellenességek elkerülése érdekében.

Határold be az ovulációd időszakát!

Egyes nők egyszerűen abbahagyják a fogamzásgátló szedését, és a természetre bízzák, hogy mikor készek a megtermékenyítésre. Mások a jóval pontosabb megközelítést választják; az ovuláció jeleinek megfigyelésével.

A precízség kedvéért kezdd el mérni és feljegyezni a testhőmérsékleted és a változásokat, az adott ciklusban. Ovulációra utaló jelek az alábbiak: kb. 5 tizedes hőmérséklet-emelkedés félidőben, valamint, hogy a hüvelyváladék nyúlós, „tojásfehérje” állagú lesz. Ezeknek a jeleknek a kitartó, általában egy-két hónapos megfigyelésével pontosan be tudod határolni az ovulációd idejét, egy adott cikluson belül. Testhőmérsékletedet ugyanabban az időpontban mérd, lehetőleg reggel, felkelés előtt!

Léteznek ovulációs tesztek, melyek vagy a vizeletből, vagy a nyálból, ill. hüvelyváladékból mutatják ki az ovulációt. (pl: PG 53) Ezek a gyógyszertárakban – recept nélkül - beszerezhetők.

Kerüld a fertőző betegségeket!

Rendkívül fontos, hogy kerüld a fertőzésveszélyt, különösen azokat, melyek a baba fejlődését, egészségét károsíthatják!Kerüld a nem pasztörizált tejtermékeket, löncshúsokat, a nem kellőképpen hőkezelt húsokat, illetve a nyers és félig főtt halat, szárnyast. Ezek az ételek kiváló melegágyai lehetnek egy halom különféle baktériumnak, amelyek olyan betegségeket is okozhatnak, melyek a terhességet veszélyeztetik. A nem pasztörizált juice-ok is tartalmazhatnak szalmonella, vagy E-Coli baktériumokat, míg a rákon rengeteg a mikroorganizmus, ami szintén veszélyes.

Rendszeresen mossál kezet főzéskor! A hűtőd 2-4 fokra legyen állítva, míg a fagyasztórész nulla fok alatti hőmérsékletre.

Kertészkedéshez ajánlott a kesztyű viselése. A macska alom takarítását bízd másra, hogy a toxoplazmózist, vagy más fertőzéseket elkerüld.

Csökkentsd a környezeti terhelésed!

Néhány foglalkozás veszélyeztetheti a babát és téged is. Ha rendszeresen sugárzásnak vagy kitéve, vagy vegyszerekkel dolgozol, muszáj lesz néhány változást vinni az életedbe, mielőtt megtörténne a várva-várt fogamzás.

Tartsd szem előtt, hogy némely tisztítószerek, rovarirtók, folttisztítók , stb. veszélyesek lehetnek a fejlődő babára. Beszélj ezekről a dolgokról orvosoddal!

Függeszd fel a fogamzásgátlást!

Amikor testileg és lelkileg is felkészültünk a gyermekvállalásra, akkor elérkezett az idő a fogamzásgátlás felfüggesztésére. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez éppen olyan egyszerű, mint a gumióvszert visszarakni a fiókos szekrénybe. Ez azonban nincs így, hiszen hormon-készítményekről van szó.

Mindenképpen szedd végig a megkezdett tabletta adagot az adott hónapban, hogy elkerüld a rendszertelen vérzést. Ezt követően felfüggesztheted a szedést. Néhány hónapra biztosan szükség lesz, hogy ciklusod visszatérjen a normális kerékvágásba, ám a legtöbb nő a felfüggesztés után egy hónappal már termékeny.

A biztonság kedvéért 1-2 hónapig még mechanikusan védekezzetek, amíg teljesen helyreáll szervezeted egyensúlya.

Mindenesetre, amint felfüggesztetted a fogamzásgátlást, nyiss egy menstruációs naptárt és kövesd nyomon a ciklusodat. Jelöld be mikor kezdődött és mikor ért véget. Később ez fontos segítség lehet a nőgyógyászodnak, aki ebből meg tudja határozni a szülés várható időpontját.

Nincsenek megjegyzések: