2008. szeptember 1., hétfő

Terhesség 35 felett

Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai, a dolgozó nő szerepének megváltozása, valamint az egyre fejlettebb fogamzásgátló módszerek mind hozzájárultak a gyermekvállalás időpontjának kitolódásához.

A nő először karriert épít, részt vállal az egzisztenciateremtéshez, a férfiakéhoz hasonló életvitellel rendelkezik, így a pár 28-30 éves korában kezd komolyan foglalkozni, hogy gyermeket neveljen. Főként nagyvárosokban figyelhető meg ez a tendencia, ahol nem ritka, hogy a nők 35 éves kor felett szülik meg első babájukat.

A harmincas éveiben járó nő terhessége önmagában nem jelent veszélyt, de kétségtelen, hogy a szervezet a kor előrehaladtával változásokon megy keresztül, és egy 20 éves fiatal lány kevesebb rizikóval számol terhességét illetően, mint egy 40 éves nő. A petefészkek is öregszenek, 27 éves kor felett a petesejtek egyre nehezebben fogannak meg, a termékenység csökken.

Az idősebb kori terhesség alatt magas vérnyomás, cukorbaj léphet fel az anyánál, és a koraszülés veszélye is nagyobb. Nagyobb a veszélye, hogy a magzat rendellenességgel jön a világra. A Down-kór kialakulásának esélye 25 éves korban 1:1200, míg 35 éves korban már 1: 300, és 40 éves korban pedig 1:100.

De nem szabad megijedni, és ezért elvetni a gyermekvállalás gondolatát. Manapság az orvosok fejlett eszközökkel rendelkeznek az anya és a gyermek egészségének megóvására, az esetleges tragédiák elkerülésére. A terhesség 16. hetében, az anya kérésére, a magzatvízből vett mintát megvizsgálják, és így ki tudják szűrni az esetleges kromoszóma-rendellenességeket. Egy másik vizsgálat során a méhlepényből vesznek szövetmintát, és következtetnek a betegségekre. Ezt az utóbbi tesztet a terhesség 11-12 hetében végzik el. Mindkét vizsgálatnak van némi veszélye, ugyanis abortuszt idézhet elő. Természetesen ennek az esély minimális.

Nagyon sok nő fél attól, hogy a terhesség alatt alakja tönkremegy, és a szülés után már nem fogja visszanyerni eredeti vonalait. Ez a félelem kortól független, de a 35 év feletti hölgyeknek különösen kell magukra vigyázniuk, hiszen az ő testük valóban nehezebben regenerálódik.

  • Vigyázzon, ne hízzon fölöslegesen sokat.
  • Hidratálja rendszeresen bőrét bőrtípusának megfelelő speciális krémekkel.
  • Használjon megfelelő alsóneműt, ami nem szorítja el, így nem gátolja a keringést.
  • Minden nap végezzen állapotának megfelelő tornagyakorlatokat.
  • Étrendje legyen átgondolt.
  • Kerülje a stresszes helyzeteket.
  • Felejtse el a cigarettát és az alkoholt.

Nincsenek megjegyzések: