2008. szeptember 4., csütörtök

Teherbeesés fogamzásgátló szedése után

Közkeletű tévedés, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után várni kell a terhességgel, hogy a hormonok kiürüljenek a szervezetből.

A hormonok kiürülnek a szedés befejezését követően szinte azonnal, ennek jele a megjelenő vérzés. Ezután a következő, induló ciklusban az esetek döntő részében megindul az eddig a fogamzásgátló által elnyomott peteérés is és mód van a teherbe esésre. Ez teljesen normális jelenség, ez normális terhesség.

Miért terjedt el mégis az a nézet, hogy valamennyit várni kell a tablettaszedés után a terhességgel? Van-e ennek valamilyen racionális alapja?

Nos, az előzőekben elmondottakkal szemben valóban van olyan ok, amely miatt ez a nézet elterjedt, ugyanis nem minden esetben indul meg a normális peteérés a tablettaszedés befejezése után.

Az esetek egy részében a peteérés megindul és a pete kiszabadulása is megtörténik, de nem a "szokásos" 14. nap körül. Különösen így van ez azoknál, akiknek a ciklusa a tablettaszedés megkezdése előtt sem volt szabályos. Ilyenkor a teherbe esés nem a l4. nap körül következik be, a vérzéshiány elnyúlik, és ha bekövetkezik, nehezebben követhető, hogy mikor jött létre a terhesség. Ilyenkor a terhességi kor megállapítása kisebb-nagyobb nehézségbe ütközött, zavart okozott régebben.

Azt tartják, hogy ha a terhesség nem a várt időpontban következik be, a megtermékenyített petesejt beágyazódása sem lesz zavartalan, gyakoribb a vetélés. Ezt a nézetet sokan vallják, de nem igazolták.

Néhány esetben a tablettaszedést követően hosszú ideig nem jelentkezik az első gyógyszermentes menstruáció, azaz az utolsó tabletta bevétele után van (úgynevezett megvonásos) vérzés, de az első (peteérést követő, azaz valódi) menses akár hónapok múlva is jelentkezhet. Ez főleg olyan nőknél fordul elő, akiknek a ciklusa a tablettaszedés előtt is szabálytalan volt, de előfordul olyanoknál is, ritkábban, akiknek a ciklusa korábban rendben volt.

A jelenséget post pill amnenorrhoea-nak, tablettaszedés utáni vérzéshiánynak nevezzük. Az esetek egy részében spontán rendeződik, erre érdemes is két-három hónapot várni, ha nem jön meg a menses, akkor segíteni kell peteérést elősegítő gyógyszerrel. Természetesen ezalatt az idő alatt csak akkor jön létre terhesség, ha a peteérés is megindult, ez is okozhat zavarokat a megítélésben, hisz várunk, azt hisszük, hogy post pill amenorrhoea van, holott a paciens már terhes ...

Mindezek miatt javasolják egyesek, hogy várjunk meg egy, két vagy három ciklust. Én nem ezt az elvet vallom, mert az első esetben ultrahang vizsgálat elég pontosan tisztázhatja a fogamzás, a terhesség idejét. A második esetben, hangsúlyozom, nincs tudományos bizonyíték a gyakoribb vetélésre. A harmadik esetre szintén a gondos odafigyelés, terhességi teszt és ultrahangvizsgálat a megoldás.

Száz szónak is egy a vége. Lehetnek problémák, de semmi baj nem lesz abból, ha "nem várunk, míg a hormonok kiürülnek"

Nincsenek megjegyzések: