2008. október 21., kedd

Inszemináció

Az inszemináció az a beavatkozás amikor az egészséges jó mozgású ondósejteket mesterségesen juttatják be a méhszájon keresztül a méh üregébe.

Mikor ajánlott az inszemináció?
- közösülési képtelenség szervi elváltozás vagy pszichés eredetű ok miatt
- a sperma minősége és/vagy mennyisége nem megfelelő
- a sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (ez akkor lehetséges ha nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, vagy ha spermiumellenes ellenanyag van a nyákban)
A beavatkozás feltétele a petevezetékek átjárhatósága, mert elzáródott petevezeték esetén ezzel a módszerrel nem lehet teherbeesni. További feltétel a peteérés ultrahangos nyomonkövetése.

A mesterséges ondóbevitel célja, hogy a legegészségesebb és legjobb mozgásképességű spermiumokat feljutassák a petevezetőig, ahol esélye van találkozni a petesejttel.



Amennyiben a férjnek vagy apajelöltnek nincs megfelelő ondósejtje a beavatkozás donor spermával is végezhető.

Hogyan történik a beavatkozás?
A petefészek serkentő tablettás vagy injekciós kezelés után a laboratóriumban a megfelelően előkészített hímivarsejteket egy vékony műanyag csövön keresztül a méh üregébe juttatják, mégpedig akkor amikor a petesejt a petefészekből kilökődik (ovuláció). Az ideális időpont kiválasztása hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével történik.
A beavatkozás után legalább 30 percig vízszintesen alápárnázott csípővel kell feküdni. A terhesség létrejöttét további hormonkezeléssel lehet segíteni.

A teherbe esés esélye egy beavatkozásra számítva 15-20%, hat beavatkozásra számítva 30-40 %.
Az ikerterhesség esélye az átlagosnál nagyobb.
Amennyiben a kezelés hat alkalommal sikertelen, jöhet a lombikbébi kezelés, persze csak ha az anyajelölt is így kívánja.





Nincsenek megjegyzések: