2008. október 11., szombat

Teherbeesni fogamzásgátló tabletta melett

Sajnos elég sok esetet hallunk, amikor valaki fogamzásgátló tablettát szedése mellett is teherbe esik. Hogyan lehetséges ez?

Nagy mértékben függ attól is milyen hormontartalmú tablettát szedünk. A manapság forgalomban lévő fogamzásgátló tabletták hormontartalma igen alacsony. Ez egyrészről jó, másrészről rossz is lehet.

- Azért jó, mivel a feltalálása óta a hormontartalma ezredrészére csökkent, viszont a hatékonyságuk megmaradt. Kevesebb mellékhatással lehet számolni, így nagyobb biztonsággal lehet használni.
Nyugalomba helyezik a petefészket és csökkentik a méhnyak átjárhatóságát, így az ondósejtek kevésbé tudnak áthatolni a méh üregébe. A tabletta hatására a méh belső nyálkahártyája is megváltozik, alkalmatlan lesz a megtermékenyült petesejt befogadására.
Vannak kombinált többfajta hormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták és vannak csak egyfajta hormont tartalmazóak. Lehetnek egyfázisúak vagy többfázisúak. Az egyfázisú tabletta a ciklus egész hosszában azonos mennyiségű hormont tartalmaz, míg a többfázisú kettő vagy három részre osztja a ciklust, mindegyik részben különböző a tablettában található hormonok mennyisége. Ezek normál ciklushoz jobban igazodnak, így megszüntetik a lehetséges köztes vérzéseket.

- A fogi tabletták befolyásolhatják más gyógyszerek hatását és fordítva is. Ezt gyógyszer kölcsönhatásnak hívják. Tehát másik gyógyszer szedésének megkezdése előtt érdemes tájékozódni és orvos esetleg gyógyszerész véleményét kikérni ha elakarjuk kerülni, hogy figyelmetlenség miatt jöjjön létre a terhesség.

- Ha mégis létrejön a terhesség, a jó hír hogy az alacsony hormontartalom miatt, a megfogant embriónak közvetlen a fogamzásgátló tablettától nem lehet semmi baja, nincs hatással rá.


Nincsenek megjegyzések: