2008. október 4., szombat

ICSI

Az andrológus az ICSI -t javasolta, mint lombik eljárást.
Az ICSI Intracytoplazmatikus spermium injektálást jelent. Vagyis a biológus egy speciális micromanipulációs készülék segítségével juttatja be a spermiumot a petesejtbe. Ez az eljárás akkor szükséges ha kevés a spermaszám vagy túl lassú a mozgásuk, vagy persze akkor is ha mindkettő egyben kevés is és lassú is, mint a mi esetünkben is. Az ICSI-nél elég egy darab ondósejt a megtermékenyítéshez. Nagy segítség ez olyan párok számára ahol a férfi terméketlensége miatt csak donorral lenne megoldható a terhesség. Sok-sok köszönet érte a feltalálóknak.

A másik fajta lombik az IVF, teljes nevén In vitro fertilizáció. Ez a hagyományos lombik eljárás, amikor a leszívott petesejt köré helyezik az 50 - 150000 db jól mozgó spermiumot. S maga a megtermékenyítés végül is természetes módon megy végbe, mint a szervezetben.

Visszatérve az ICSI-re, Leszívás után a petesejtet előkezelik, illetve úgy is lehet mondani: lemeztelenítik. Enzimek segítségével lemossák róla az őt körülvevő hatalmas sejtfelhőt és elvékonyítják a vastag burkát, és egy vákumcsőbe fogják. Közben kiválasztanak egy jóképű :) spermiumot a többi közül és felszívják egy üvegkapillárisba, ami nem is olyan egyszerű, mert a spermium fickándozik, nehéz megfogni. Ezért a kapillárissal ráütnek a farkára és kicsit megtörik úgy hogy a sejtbe kárt ne okozzon és a farok ne is váljon le. De még az is gondot jelent hogy a csak a farkánál fogva lehet felszívni, hogy a feje elől legyen, mivel csak előre tud szegényke úszni. Tehát nem kis feladat ezt megcsinálni.... Aztán a kapillárist beleszúrják a petesejt belsejébe és beleúsztatják a spermiumot.
Hú de izgi :)). Keresek is erről videót!

Meg is találtam, kiraktam jobb oldalt a videók menübe.



Nincsenek megjegyzések: