2008. szeptember 3., szerda

A búzacsíraolaj és a ribizli

A búzacsíra olaj

A búzacsíra olaj - speciális technológiával nyert olaj, amely teljes egészében megőrzi az összes komponens tápértékét.
Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványokban, aminosavakban, klorofillban, többszörösen telítetlen zsírsavakban és más biológiailag aktív anyagokban. Más növényi olaj okkal összehasonlítva a búzacsíra olaj tartalmazza a legtöbb E vitamint. De mire jó az E-vitamin? Nagyon sok mindenre, gyermeket tervezőknek, váróknak például az izomműködés serkentésére, valamint arra, hogy részt vesz a sperma, a progeszteron (a sárgatest hormonja) termelésében; elősegíti az ovulációt és a megtermékenyítést, a terhesség normális lefolyását és a magzat fejlődését; növeli a potenciát. Hatással van a hipofízis, a mellékvese, a pajzsmirigy és a nemi mirigyek működésére.

A piros és a fekete

Most terem a ribizli. Ezt a kismamák feltétlenül használják ki! Hogy miért?
Mert igen jó hatást gyakorol a gyomor- és béltraktusra. Sok terhes panaszkodik gyomorégésről és a belek is renyhébben működnek. Fokozott a vízfelszívódás a béltartalomból, ami miatt a széklet száraz, kemény. Ez, valamint a kismedencei vénás pangás fokozza az aranyér kialakulását.
Ha nem muszáj, nem kell gyógyszert szedni (Tisasen ilyenkor adható), elsősorban diétával kell hatást elérni. Aprómagvas gyümölcsök (málna, ribizli, eper) illetve ezekből készült lekvárok éhgyomorra történő fogyasztása jó hatású, ezen kívül gyümölcsök, zöldségfélék, barnakenyér fogyasztása javasolt.
De épp ezek a természeti adományok másra is jók. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a méhlepény működését, valamint az immunrendszer munkáját. Fő forrásai a zöldségek és gyümölcsök: zöldpaprika, brokkoli, kelbimbó, fekete ribizli, citrom, mandarin, eper.
A ribizli azon túl, hogy széklethajtó - sok élettanilag értékes savat tartalmaz, rothadásgátló.. Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést.

Mehet lábra is, pakolásnak

Különösen magas gyógyhatású fekete változata. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén. A sárgaságot egyedül képes leküzdeni. Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel épp e miatt nagy hatást fejt ki a bél-perisztaltikára. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan. A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz. A fekete ribizli az egyik legnagyobb vitamintartalmú élelmiszer. 10 dkg sokkal több C, és B-vitamint tartalmaz, mint a napi szükséglet.
Kismamák gyakran panaszkodnak visszeresedésre, nehézláb érzésre. Az orvos által javasoltak mellett kiegészítésként a masszázs mellett a megelőzést, illetve a folyamat lassítását szolgálják az erek rugalmasságára ható gyógyászati és nem gyógyászati készítmények, eljárások: a vadgesztenye tartalmú kivonatok, pakolások, az aprómagvas gyümölcsök (ribizli, szeder, málna, szamóca) magas koncentrációjú érfal erősítő vitaminjai, a napi 30–40 perces átmozgató jellegű tréning és az óránként legalább 10 perces séta.

Fincsi és ihatjuk szoptatáskor is

Ha majd lemegy a ribizliszezon, igyunk afrikai ribizlis teát!
Első alkalommal a 18. század végén említi egy európai botanikus, hogy Fokföld délnyugati részének őslakói egy tűlevelű növényből rubinvörös színű, fenséges ízű forró italt készítenek, amely frissítve szomjukat oltja, és számos betegségben segít.
Elsőrangú minőségű filterezett tea, melyet hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatunk. Szervírozhatjuk tejjel, vagy egy szelet citrommal, cukorral vagy anélkül, de ízesíthetjük akár mézzel is.

Frissítő, édeskés ízének és csodálatos színének harmóniája mellett az évek során egyre több egészségre gyakorolt jótékony hatását ismerték fel, így ma az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte.

A rooibos tea értékei:
- Ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt számos szervfunkció serkentője.
- Igen hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén.
- Fogyasztása allergiás és aszmatikus megbetegedésekben is előnyös.
- Tannin tartalma alacsony, ezért nem gátolja a vas és más elemek felvételét a szervezetbe, így a terhes és szoptatós anyák is fogyaszthatják.
- Csecsemők, kisgyermekek számára is ajánlott.

Nincsenek megjegyzések: