2009. január 18., vasárnap

Az a fránya fehér folyás...

Nagyon sok nőnek van "fehér" folyása. Tulajdonképpen ha nem jár viszkető érzéssel,vagy nem párosul nagyon kellemetlen szaggal, vagy nem erősen sárgás a színe akkor talán nincs is probléma. A menstruációs ciklus során - ami a menszesz első napjával indul és a következő menszesz megjövetele előtti napon fejeződik be - meghatározható milyen az állaga és színe.

Folyás főleg a ciklus második szakaszára a jellemzőbb.
Peteéréskor vagyis normál hosszúságú 28 napos ciklus esetében a 14. napon (-1,2 +1,2 nap) a folyás átlátszó, tojásfehérje szerű. Van akinél közben peteéréskor kisebb barnás maszatolás is jelentkezik, de ez kevesebb nőnél jellemző. Aztán a következő napokban sűrűsödik és sárgásfehérré válik, míg az azt követő napokban egészen sűrűvé és fehérré válik. Közvetlen a következő menstruáció előtti napon ismét áttetsző lesz, vagy esetleg eltűnik és szárazság érzés jelentkezik.

Ha szokatlan színű, vagy szokatlan állagú esetleg szokatlan szagú az már valamilyen kezelésre szoruló betegségre, fertőzésre utalhat, ekkor már érdemes sürgősen nődokihoz fordulni.

Nincsenek megjegyzések: