2008. szeptember 4., csütörtök

A termékeny nap

Néhány szó a peteérésről

Minden nő sok százezer petesejttel születik, ezek a petefészkekben vannak "eltárolva", az élet során számuk nem nő. A pubertástól kezdve havonta egy petesejt érik meg, véletlenszerűen, nem lehet tudni, hogy melyik, és nem lehet előre megmondani, hogy melyik petefészekből.

Elvileg akár az élet összes peteérése az egyik petefészekből is eredhet. Akinek valamilyen okból kiveszik az egyik petefészkét, azoknak is van havonta peteérésük.

Peteérésnek azt az időszakot nevezzük, amikor a menses első napja után egy hormon (a peteérlelő hormon: FSH) hatására a petefészekben egy tüsző növekedni kezd, kb. 2-3 cm nagyságot ér el, és benne egy petesejt "érik meg". Amikor megérett, a tüsző egy másik hormon vérszintjének hirtelen emelkedésének (LH-csúcs) hatására megreped és kiszabadul, ezt nevezzük ovulációnak.

A kiszabadult érett petesejt kb. 24 órán át él, ezalatt termékenyíthető meg. Kiszabadulása után valamelyik petevezető felé "indul el", a megtermékenyítés is itt történik, itt találkozik majd a "győztes" spermiummal. Ha nem találkozik, a petesejt elveszti életképességét, és felszívódik.

Legközelebb egy hónap múlva lesz lehetőség a megtermékenyülésre. Az ovuláció után a petefészekben bekövetkező további változások miatt a következő menses kb. 14 nap múlva jelenik meg. Azaz az ovuláció nem a menses után van 14 nappal, hanem a menses előtt. Ez persze 28 napos, átlagos ciklus mellett ugyanazt jelenti, de nem minden esetben.

Az ovulációt számos jel mutatja. A leggyakoribb és legjobban felhasználható jel a középidős fájdalom és vérzés. Természetesen ez is csak akkor középidős, ha a ciklus 28 napos, egyéb esetekben eltolódik, ezért helyes lenne ovulációs fájdalom és vérzés névvel illetni. A fájdalom rövid ideig tartó, néha erős, görcsös vagy késszúrásszerű, és nem tart egy napnál tovább. A vérzése egy-három napig tartó, többnyire a mensesnél jóval enyhébb, néha csak barnás maszat.

Oka az, hogy a tüsző megrepedése és a tüszőfolyadék kiömlése a hashártyára fájdalommal és kisebb hasűri vérzéssel járhat és a vér a petevezetőn át megjelenik a hüvelyben is. A középidős vérzés megjelenése tehát nagyon jó jel, mert jelzi, hogy van ovuláció és a petevezető átjárható. Ezt a napot kell "kihasználni", a vérzés ellenére is. Aki a vérzés miatt ilyenkor tartózkodó, az nagyon hatásos fogamzásgátlást alkalmaz.

Módszerek

A ciklusban bekövetkező hormonális változások hatnak a hüvely hámjára, a méhnyak által termelt nyák jellegére, sőt a nyál minőségére is, az ösztrogének hatására ún. arborizáció történik. A beszáradt váladék mikroszkópos megfigyelése és a páfránylevél alakzat kialakulása is jelzi az ovulációt, elvileg 90%-os biztonsággal, de ez csak a körülmények nagyon pontos betartása és nagy gyakorlat után ilyen megbízható. És nincs pontos jel az ovuláció napjának, tehát a termékeny 24 órának a kijelölésére.

Hasonló a helyzet az LH csúcs jelzésére alkalmazott tesztekkel is, ezeket a gyanús napokon minden reggel el kell végezni, és így elvileg a termékeny nap megtalálható. Sajnos azonban ez a csúcs igen gyorsan alakul ki, és hamar csökken, és mi nem is a vérben kialakult, hanem késéssel a vizeletben megjelenő csúcsot mérjük, gyakran már későn.

Ultrahanggal is követhető a tüsző fejlődése, de itt is csak utólag tudjuk, meg, hogy a tegnap még meglévő tüsző mára már megrepedt, azonnal elő kellene keríteni a kijelölt apát, de előfordulhat, hogy már a vizsgálat idején is eltelt az a bizonyos 24 óra.

A végére hagytam az alaphőmérséklet-mérést, amit mindezek közül a legjobbnak tartok, mert pont annyira hatékony, mint az előzőek, de olcsóbb és egyszerűbb. Látszólag, mert itt is be kell tartani a szabályokat, de szerencsével és tapasztalattal még idejében és jó helyen lehet a termékeny napot megtalálni.

Elméleti alapja az, hogy az ember testhőmérséklete 6 óra éjszakai alvás alatt lecsökken az egyént jellemző minimumra. Ébredés után a tevékenység okozta hőtermelés hatására ez az ún. alaphőmérséklet picit emelkedik, délután a legmagasabb. A napi ingadozás fél-egy fok. Az alaphőmérsékletet (ébredéskor mért, más szóval ébredési hőmérsékletet) a hormonok is befolyásolják, a ciklus első feléhez képest az ovuláció után az ébredési hőmérséklet már másnap emelkedik, 2-5 tizedfokkal magasabb.

Ha tehát minden reggel megmérjük, igazolhatjuk az ovulációt, igazolhatjuk, hogy volt peteérés, a görbe alakjának feldolgozásával azt is megmondhatjuk, hogy mikor volt. Biztos ciklus esetén a következő ciklusra már előre számíthatjuk, mikor lesz a termékeny nap. Az ovuláció általában a hajnali órákban következik be, és a hashártya-reakciókhoz (fájdalom, vérzés) még egy jelenség, hirtelen 2-5 tizedfokos ébredési hőmérséklet csökkenés társulhat. Ilyenkor a méréskor, ha résen vagyunk, minden együtt van a megtermékenyüléshez.

A hőmérőzés szabályai:

1. Lehetőleg pontos hőmérőt használjunk, ennek ma még leginkább a higanyos hőmérők felelnek meg. Ugyanazt a hőmérőt használjuk és ezt a hőmérőt ne használjuk más célra. A mérést lehet a bőrön (hónaljban) végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott.

2. A hőmérőt este kell lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet. Ébredés után első mozdulat a hőmérő, a mérés alatt teljes a nyugalom.

3. A mérés eredményét azonnal fel kell írni, mert a közel azonos értékek könnyen összekeveredhetnek. Helyes fel is rajzolni egy koordinátarendszerben (kockás lap is megteszi), amelynek 0 pontja a menses első napja. A neten vannak görbeelemző site-ok is!

4. Jelölni kell, ha nem aludtunk 6 órát, ha gyógyszer vettünk be, ha alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt, betegséget (náthát is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos idejéhez.

Hangsúlyozni kell, hogy nem az egyes értékek, hanem az egész görbe alakja az értékelés alapja, tehát hónap közben vagy hiányos adatok alapján nem lehet véleményt mondani! A mérés akkor pontos és akkor használható, ha minden előírást pontosan betartunk. Ilyenkor az alaphőmérséklet mérése a peteérés vonatkozásában szinte 100% pontosságú, arra is alkalmas, hogy kijelöljük azt a napot, amikor esetleg egy progeszteronméréssel a peteérést hormonálisan is igazolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: