2008. augusztus 24., vasárnap

Hőmérőzés

A teherbeesés esélyének növeléséhez sokan használják hőmérőzés néven elterjedt peteérés-ellenőrző módszert, nem mindig helyesen.

Én az ébredési hőmérséklet mérését már 1 évvel ezelőtt elkezdtem, pontosan akkor mikor abbahagytam a fogamzásgátló szedését. Ez az első hónap amikor nem mérem. A mérések eredményéből megtudtam, hogy van peteérésem, mert az emelkedés minden ciklusban megvan, illetve először a csökkenés, utána az emelkedés, s kb 14 napra rá megjön. Amelyik nap megjön, aznap reggel lezuhan 2-3 tized fokot, majd következő nap mégegyszer ugyanennyit, s még 3. nap is esik. Nálam az nem vált be legalábbis idáig 9 hónap próbálkozásig, hogy akkor próbálkozzunk amikor peteérés van a hőm szerint. Két havi closti szedés után sem sikerült, hiába lőtte be a doki mikor legyünk együtt. Ezért hagytam most abba a mérést, hogy mikor szeretkezünk még csak véletlenül sem arra figyeljek, hogy most azért kell mert......

Egy szülész-nőgyógyász bemutatja a testhőmérséklet változásán alapuló módszer lényegét, és elmondja, hogy mire kell ügyelni ahhoz, hogy megbízható adatokat kapjunk.

Az alapanyagcserét és a hőmérsékletet a hormonális helyzet is befolyásolja. A ciklus első felében, amikor még nincs progeszterontermelés, az alapanyagcsere és hőmérséklet kissé alacsonyabb. A progeszteron, ami a peteéréskor kezd termelődni, gyorsan emeli az alaphőmérsékletet. A pete kiszabadulásakor, azaz amikor a tüsző megreped (ovulatio), a hashártyára ömlő folyadék, nem egészen ismert mechanizmus szerint hirtelen néhány tizedfokos "lehűlést" idéz elő. A normális alaphőmérsékleti görbe tehát úgy néz ki, hogy a menses első napjától az ovulatioig van egy átlagos alaphő érték. Ez az ovulatio idején néhány óráig lecsökken, majd 1-2 nappal a pete kiszabadulása után emelkedni kezd és a következő menses előtti napokig az ovulatio előtti átlag felett van, majd a menses előtt 2-3 nappal elkezd lejteni, újra a peteérés előtti átlaghoz megy vissza. Kivétel a terhesség, ilyenkor az értékek nem csökkennek és a vérzés is késik.

Az ovulatio gyakran a hajnali órákban történik, ezért az ébredéskor az esetek jelentős részében sikerül elcsípni ezt az időpontot, de ez nincs mindig így és a hirtelen, egy-három tizedes csökkenést nem látjuk, csak az egy-két nap múlva kezdődő emelkedést érzékeljük.

Fenti leírásban egy szó sincs arról, hogy mennyinek kell lenni ezeknek az értékeknek, hiszen azok egyénre szabottak, abból a szempontból, hogy volt-e ovulatio vagy sem nincs jelentősége.

A peteérés megítéléséhez csak a görbe alakjára van szükség. Ebből az is következik, hogy ha az ovulatios csökkenést nem mérjük, akkor csak 1-3 nappal az ovulatio után tudjuk megmondani, mikor volt az ovulatio. A vizsgálat tehát nem előre tájékoztat, hanem utólag, legjobb esetben még a "felhasználható" 24 órán belül. Ha a ciklus hossza stabil, akkor persze a következő ciklusra vonatkozóan van előrejelző értéke is. A mérésnek tehát nem az a célja, hogy megmondjuk, hogy ebben a ciklusban mikor kell összebújni, hanem az, hogy van-e peteérés. A mérés pontossága elég jó, ha a mérési feltételeket pontosan betartjuk.

Ezek a következők:

1. Vegyünk egy lehetőleg higanyos hőmérőt, amit kizárólag erre a célra használunk.

2. Este rázzuk le a hőmérőt, és tegyük magunk mellé. Legalább 6 órát aludjunk, éjszaka. Reggel az első mozdulat a hőmérőzés. Minden más csak ezután következzen, a hőmérőzés alatt is a lehető legkevesebben mozogjunk.

3. Lényegében mindegy hol mérünk, a lényeg az, hogy mindig ugyanott. Lehet hónaljban is, az úgynevezett bőrhőmérsékletet mérjük, de lehet szájban, hüvelyben, végbélben is mérni.

4. A mért értéket azonnal írjuk fel, mert a sok mérés adatát könnyen elfelejtjük, hiszen csaknem azonos értékekről van szó. A mérési eredményeket ábrázolni kell, a görbe alakját, listából nem lehet megítélni. Erre a célra egy négyzetrácsos lap is megteszi. A görberajzoláskor az első pont a menses első napján feljegyzett érték, az utolsó a következő menses első napján lesz. Ilyenkor új görbét kezdünk.

5. Helyes feljegyezni a görbére az együttlétek időpontját, azt, ha nem aludtunk 6 órát, alkoholt fogyasztottunk, kisebb megfázást, vagy mást, ami befolyásolhatja a hőmérsékletünket. Aki éjszakai műszakban is dolgozik, nem tud értékelhető görbét produkálni.

6. Legjobb, ha 3 ciklust mérünk egymás után, mert egy mérés nem mérés, mondják a biológusok, és igazuk van. A görbe értékelését lehetőleg szakember végezze, de lehet az interneten van olyan program, ahova az adatokat beírva értékelést is kapunk.

7. Ha mindhárom görbén jelentkezik a menses előtt kb. 14 nappal az emelkedés, akkor csaknem biztosan van peteérés, és ilyenkor a jól megválasztott időben történt vérvételből, progeszteron szint méréssel, az eredmény már teljesen biztos lesz. A görbe tehát arra is alkalmas lehet, hogy megmutassa, mikor legyen a vérvétel.

Ezeket a szabályokat betartva a hőmérőzés az esetek mintegy 90%-ban nagyon értékes információt szolgáltat, de csak annyit várjunk tőle amennyi energiát a pontos méréshez befektettünk.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Ez az egész hőmérséklet-mérés az én esetemben külön műsor.
Ugyanis hónapokig méregettem, olyan görbém volt a doki szerint is, hogy az tankönyvi példa lehetne a tökéletességre, közben meg nem is volt EGYETLEN EGYSZER SEM peteérésem.
Szóval nálam a hőmérséklet 37 fok körüli értékre való emelkedése fogalmam sincs minek volt köszönhető, de a peteérésnek sajnos semmi köze nem volt hozzá.
Kb. ugyanolyanok az értékek az ovuláció indukció óta is.
Én tehát sajnos csak egy dologra tudom használni a hőmérőzést: a menzesz előrejelzésére. Persze az is valami. :)

Amúgy nagyon szeretem ezt az blogot. Igen összeszedett, árad belőle a remény, és nekünk is jut belőle :)

Üdv, Cili

Ebdette írta...

Szia Cili!
Én úgy tudom, hogy attól, mert van peteérés, nem biztos, hogy tüszőrepedés is van, tehát lehet, hogy a görbéd a peteérést mutatta (helyesen), de az nem "szabadult ki".
Én ebben a hónapban kezdtem hőmérőzni, 6 havi LH és nyálazós tesztelgetés után, sajnos egyik sem hozott babát...

Névtelen írta...

Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a neten hol van olyan program ami kiértékeli az ébredési hőmérséklet görbét? Olvastam ezen az oldalon valahol, hogy van ilyen.