2008. szeptember 5., péntek

Egészséges táplálkozás terhesség előtt is

Ha eldöntötted, hogy babát szeretnél, mind a Te érdekedben és mind a baba érdekében fel kell készülnöd a terhességre egészségileg is.

A várandósság kilenc hónapjában az anya szervezete gyakorolja a legnagyobb befolyást születendő gyermekére. A leendő anyuka gondolatai, gondolkodásmódja komoly jelentőségű a születendő baba szempontjából a fogantatás és a várandósság idején is. Ezért nagyon ajánlhatók a szülésre felkészítő pszichoterápiás módszerek, mint az autogén tréning, a jóga vagy például az Aviva torna, amiről egy későbbi bejegyzésben írok. A mozgás mellé jön még a szervezet méregtelenítése táplálkozás szempontjából.

A kérdés hogy mit egyek?

A fogantatás előtt különösen fontos az egészséges táplálkozás. Erre az időszakra érdemes elkerülni a zsíros, nehéz ételeket, sok cukrot, fehér lisztből készült terméket, gyorsételeket , ne igyál alkoholt, kávét max napi egy csészével. Gyógyteák elkerülése is javasolt. Kerüld a zacskós leveseket, porokat, leves kockákat. Csökkentsd az édesség fogyasztást!

Amit fogyaszthatsz:

- Kálcium, a magzat csont- és fog fejlődéséhez szükséges.
Jó kálciumforrás a sajt, tej, joghurt, leveles zöldségek. A tejtermékek közül is az alacsony zsírtartalmúak javasoltak.

- Fehérje, terhesség alatt nő a fehérjeszükséglet.
Fehérjét tartalmazó ételek: hal, hús, dió, mogyoró, hüvelyesek, és tejtermékek. Húsok közül a soványhúsokat fogyasszuk: főleg szárnyasokat. A tojással vigyázzunk, csak biztosan friss tojást fogyasszunk és nyersen ne együk de még csak félig főzve sem.

- C-vitamin, segít a megfelelően működő méhlepény kialakulásában, erősíti a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben, és biztosítja a vas felszívódását.
Friss gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák. Pl: burgonya, karfiol, piros, sárga és zöld paprika, kelkáposzta, kelbimbó, paradicsom, narancs, grépfrut, eper.

-Rostok, megakadályozható a terhesség alatti székrekedés.
Itt ismét a gyümölcsök és zöldségek jönnek szóba. Pl: málna, aszalt sárgabarack, zöldborsó, mazsola, póréhagyma, mogyoró és diófajták, barnarizs, korpáskenyér, korpás lisztből készült tészta.

- Folsav, olyan B vitamin, amelyre a mgzat központi idegrendszerének fejlődéséhez van szükség különösen a terhesség első heteiben.
Folsavat tartalmaz: főtt szárazbab, kelbimbó, marhahús, élesztőkivonat, főtt vese, kelkáposzta, spenót, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, tavaszi zöldségek, brokoli, zöldbab, mogyoró.

- Vas fogyasztása is szükséges.
Vas található: sovány vörös hús, olajos húsú hal, bab, spenót, szemes bab, teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyér, hüvelyesek. A vas felszívódását a tea és a kávé gátolja.

A máj fogyasztását kerüljük, mert sok benne az A vitamin, ami nagy mennyiségben a magzatra káros lehet.

Figyelj oda a folyadék bevitelre a terhesség alatt, nagyon fontos a székrekedés elkerülése miatt. Legjobb a sima víz.

De nem csak a fogantatásig kell egészségesen étkezni! A várandósság idején, sőt a gyermek megszületését követően is fontos ez a fajta táplálkozás.

Nincsenek megjegyzések: