2008. szeptember 6., szombat

Teherbeesés esélye

A termékenységi képesség nagymértékben eltérő a párok között. A párok negyedének az első hónapban sikerül, 60 százalékuknál fél éven belül, mintegy 15 százalék esetében pedig egy év, vagy ennél hosszabb idő szükséges.

Vannak gátló tényezők, amelyek nem kedveznek a fogantatásnak. Ezek a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, elhízás, nagy hőhatás, stb. Az is akadály, ha a nem megfelelően életképes, ellenálló spermium nem tud eljutni a petéig.

Hogy javíts esélyeiden, kövesd az alábbi tanácsokat:

1. Mozogj rendszeresen, bármit: fuss, ússz, tornázz, biciklizz, vagy kondizz, stb. Ez azért fontos, mert javul az általános közérzeted, és mert csökkenti a stresszt is, jó alvást biztosít és ellazít, s ami a lényeg ez mind hozzájárulhat a könnyebb megtermékenyüléshez.


2. Rendszeresen keresd fel orvosod, hogy egészségügyi állapotodról tájékoztasson. Ha bármi olyan betegséged van ami befolyásolhatja a teherbeesést, inkább derüljön ki időben, s legyen idő a kikezelésre is.

3. Keresd fel a nőgyógyászod, s mondd el neki, hogy babát szeretnél, vizsgáljon meg minden rendben van-e. Ne feledkezz meg a legalább évente ismételt rákszűrésről.
Az elején mikor mi elkezdtünk próbálkozni, én is úgy jártam, hogy rögtön megcsináltattam a rákszűrést, és 1 hónap múlva kiderült, hogy P2 athypia gyanús lett az eredményem. Ezért hogy megismételjük a rákszűrést megint várni kellett 1 hónapot, s annak eredményére még egy hónapot. Szóval több hónap is eltelt mire végül is elkezdhettük babaprojectet. Szóval már a tervezett első próbálkozás előtt 3 hónappal érdemes elmenni nőgyógyászhoz. Persze csak ha sürget az idő. De mivel ezt a blogot 30 év felettieknek írom, úgy gondolom Te is aki olvasod, szertnéd ha minél hamarabb teherbeesnél.


4. Mérd a reggeli testhőmérsékleted. Erről bővebb információt egy másik bejegyzésben találsz. A termékeny periódusban legalább másnaponként kell szeretkezni. Illetve nem kell, csak érdemes. :)



5. Dohányzást azonnal abbahagyni!!! Már a próbálkozás előtt fél évvel jó ha leteszed a cigit. Ez, azon kívül, hogy károsan hat az egészségre, befolyásolja a párod spermáit és meggátolhatja a megtermékenyülést.

6. Táplálkozz egézségesen és kiegyensúlyozottan. Méregteleníts és mindenképpen fogyassz folsavat mert ez katalizálja a megtermékenyülés folyamatát. A B12-vitamin szedése is lényeges, ezt húsban, halban, tojásban és tejben található.

Nincsenek megjegyzések: