2008. szeptember 6., szombat

A terhesség első 4 hete - beágyazódás

Most nem a baba életének első 4 hetéről lesz szó hanem a terhességnek nevezett időszak vagyis a 9 hónap első 4 hetéről:

Az első két hét

A terhesség átlagosan negyven hétig tart, idejét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. Csupán az egyszerűség kedvéért számolunk 280 nappal. A baba élete a megtermékenyülés pillanatában kezdődik vagyis a fogamzáskor, amikor a petesejt és a spermium egyesül. Ez lehet két vagy akár 3 héttel is az utolsó menstruáció első napjától számítva, attól függően kinek milyen hosszú a ciklusa, és azon belül mikor van a peteérés. Ugye azt tudjuk, hogy 28 napos ciklus esetén a 14.napon van. Hosszabb ciklus estén pedig annyi nappal később amennyivel hosszabb a ciklus a 28 napnál.
Lehetséges, hogy a spermiumok már három-négy napja "lesben álltak" és vártak a petesejtre, ám előfordulhat, hogy épp a legjobbkor érkeznek. A megtermékenyült petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, majd a petevezetékből a méh felé vándorol.

A harmadik hét

Mire a megtermékenyült és osztódásnak indult petesejt eljut a beágyazódásig, hét nap telik el. Ezen a héten a szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyik részből embrió lesz, a másikból méhlepény, magzatburok és köldökzsinór.
Az anya még mindebből semmit sem érez. Ha a ciklus kezdetétől mérte ébredési hőmérsékletét, a tizennegyedik naptól emelkedő hőmérsékletet tapasztal. (Normál esetben, nem mindenkinél emelkedik), dea többségnél igen). Ekkor már jelentős mennyiségű gonadotropin hormon (HCG) termelődik. A petesejt elindul a méhkürtön keresztül a petevezetékben és közben sejtjei osztódással szaporodnak. Amikor améh üregébe érkezik, egy kis gömböcske alakzat, és befúrja magát a méhet bélelő nyálkahártyába, ahol oltalmat és táplálékot talál. Ez a folyamat a beágyazódás.

A negyedik hét

A megtermékenyülést követő 12. napon befejeződik a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül 0,5 milliméter. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csírasejt, egypetéjű ikerpár lesz az eredmény. Kialakul a méhlepény, ami az embriót táplálja.
Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat. De előfordul, hogy ekkor még negatív s talán 1 hét múlva vag akár két hét múlva lesz csak pozitív. Úgyhogy csak türelem a teszteléssel!
A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Az anyuka hasszúrkálást érezhet és kevés pecsételő vérzést. De nem mindenkinél tapasztalhatóak ezek a jelek.

Nincsenek megjegyzések: