2008. szeptember 2., kedd

Érvek és ellenérvek - 30 felett

Sokan úgy vélik, hogy gyermekvállalásra a harmincas életévek a legideálisabbak, több szempontból is. Általában ebben az életszakaszban már anyagilag és erkölcsileg is megfelelő háttérrel rendelkezik a párok többsége. A megteremtett létbiztonság és a megszerzett élettapasztalat megfelelő alapot biztosít az élet legnagyobb vállalkozásához; a gyermekvállaláshoz.

A rossz hír az, hogy teherbeesési esélyeink a kor előrehaladtával csökkennek. Harmincon túl, az fogamzás esélygörbéje meredeken zuhan. Ezért is figyelmeztetnek a szakemberek arra, hogy a harmincas hölgyek ne halogassák túl sokáig a döntést, ha babát szeretnének.

Minden életkornak megvan a maga előnye és hátránya a terhesség szempontjából. Nézzük, mit is jelent anyukának lenni harmincon túl!

Pro

Anyagi és egzisztenciális okokból ez tűnik a legideálisabb kornak gyermekvállalás szempontjából. Mostanra valószínűleg rendezettebb az anyagi háttered, mint a huszas éveidben volt, és bizonyára rendelkezel valamilyen stabil állással is. Karrieredben feltehetően még nem értél el olyan magasságokba, ahol a magánéletet túl nehéz lenne összeegyezetetni a munkával, - ahogy ez jellemző a negyvenes hölgyeknél.

Figyelembe véve, hogy manapság a gyermekvállalásnak - sajnálatos módon - velejárója a munkahely elvesztése, nem utolsó szempont az sem, hogy harmic körül még szellemileg is frissebbek vagyunk. A munkaerőpiacra nehéz visszatérni, ezért kapcsolataink, versenyképességünk megőrzése mellett célszerű képzettségünket, tudásunkat is bővíteni, akár autodidakta módon, akár valamilyen államilag támogatott kurzus keretében.

Azok a megkérdezett anyukák, akiknek mind a huszas, mind a harmincas, valamint a negyvenes éveikben is részük volt az anyaság csodálatos élményében, állítják, hogy harmincon túl még érezték magunkban a fiatalos lendületet és az erőt. Ugyanakkor sokkal türelmesebbek voltak a kicsikkel, ami pedig az idősebb korosztály sajátossága. Ez sokkal élvezhetőbbé tette a gyermekekkel töltött időt, és a sok áldozatot, munkát nem élték meg olyan negatívan.

Kontra

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a gyermekvállalás ideális időszakának felső korhatárát, harmincöt évnél húzhatjuk meg. Kevéssel harminc után, a teherbeesési esélyek csak kicsit alacsonyabbak, mint a huszas évek végén, és a rizikófaktorok száma sem emelkedik jelentősen. Azonban harmincöt éves kor után, a termékenységi görbe meredeken zuhanni kezd, míg a Down-szindróma és egyéb genetikai eltérések esélye drasztikusan megnő. Ezért a harmincas évei derekán járó kismamák terhessége során, fokozottan ellenőrzik az embrió fejlődését. Ebben az életkorban megnő a vetélés és a méhen kívüli terhesség esélye is. Érdekes módon, a harmincöt év feletti, első gyermekes kismamáknál 40% az esély arra, hogy császármetszéssel hozzák világra gyermeküket, szemben a huszonévesek 14%-os esélyével. Ezt a szakemberek azzal magyarázzák, hogy az idősebb kismamáknál gyakoribbak az embrionális problémák, illetve a kihordás második szakasza sokszor elhúzódik. A fentieket figyelembe véve talán érthető, hogy a szakemberek miért intik fokozott óvatosságra a harmincöt év fölötti, gyermekvállalást fontolgató hölgyeket.

Nincsenek megjegyzések: