2008. szeptember 3., szerda

A terhesség és a párkapcsolat

A babavárás időszaka sok mindent megváltoztat. Komfortosabbá tesszük környezetünket, megváltozik hormonális rendszerük, s lelki állapotunk. Olykor még a párkapcsolat is megváltozik - hogy jó, vagy rossz irányba, azt legtöbbször mi magunk befolyásoljuk.

Nehéz időszak ez, de egyben gyönyörű is. Egy olyan apró lényt hordasz szíved alatt, akit néhány hónap múlva már karodban tarthatsz, s élete végéig meghatározó szerepet játszol majd életében. Nincs is szebb feladat egy nő életében, mint a baba kihordása. A kezdeti kitörő öröm elmúltával azonban minden visszazökken a régi kerékvágásba; a párkapcsolat, a munka, minden folytatódik a maga útján.

Nem érdekli a baba

Sok nő életében jelent problémát a párkapcsolat megváltozása. Előre sosem tudhatjuk, hogyan reagál majd a másik fél; szeretné-e majd kivenni a részét, vagy egyszerűen értetlenül áll ezzel a számára ismeretlen dologgal szemben. Míg egy nő érzi a fizikai és lelki változásokat, addig a férfi mintegy külső szemlélőként figyeli a dolgokat, s bár látja kedvese pocakjának növekedését, valójában soha nem érti meg, mi is zajlik benne.

Nem egy kismama panaszkodik arra, hogy kedvese nem áll mellette ebben az időszakban, s úgy érzi, szinte nem is érdekli a baba. Persze ez csak a legritkább esetben fordul elő, legtöbbször csupán arról van szó, hogy a kispapák nem kapnak elég fontos szerepet a várandósságban. Fontos, hogy őket is vonjuk be a babával kapcsolatos teendők elvégzésébe, magyarázzuk el neki, mikor mi történik. Az ultrahangos vizsgálat, és a rengeteg beszélgetés sokat segíthet abban, hogy úgy érezze, nem csak egy fölösleges harmadik személy, hanem a babavárás egyik fontos szereplője.

Soha nem segít

Amikor már két napja tornyosulnak az edények a mosogatóban, s örülsz, ha csak ülnöd kell, jól jöhet a segítség. És ha már végképp elunod, hogy pont a kedvesed nem hajlandó kivenni a részét a munkából, előbb-utóbb vitára kerül a sor.

Ismét csak a férfi létben kereshetjük a választ a kérdésre, vajon miért nem segítenek a férfiak. A legtöbb kapcsolatban a várandósság, vagy a baba születése előtt minden házimunkát a nők végeznek. A babavárás azonban megterhelő, rengeteg változással jár. A férfiak sokszor nem értik, miért nem vagy képes elvégezni azt, ami eddig simán ment.

A megoldás természetesen nem a vita, hanem a felvilágosítás. Amíg Te magad nem mondod el, hogy fáradt vagy, hogy fáj a derekad, mert egész nap egy nagy pocakot kell cipelned, addig kedvesed sem fogja megérteni, miért szorulsz segítségre - hiszen ő még nem volt ilyen helyzetben. A legjobb már a terhesség első percétől elmagyarázni mindent, részletesen, így a későbbi viták és idegeskedések is könnyen elkerülhetők.

A szexuális élet problémái

Ma már nem tabutéma a várandósság alatti szexuális élet. Meglepő lehet, de elég sok esetben inkább a férfi utasítja el az együttlétet, nem pedig a nő. Sajnos sokan tévhiteket táplálnak a terhesség alatti szexualitással kapcsolatban, nem egy embert pedig (főként férfiakat) az a tudat zavarja, hogy egy harmadik fél is részese ennek az eddig intim, csak két személy közötti kapcsolatnak.

Tévhit, hogy az együttlét kárt tenne a baba egészségében, az pedig még nagyobb tévedés, miszerint ez hatással lehet későbbi érzelmi fejlődésére. Amennyiben az együttlét nem kényszerített , kötelező dolog, s továbbra is természetes a szülők számára, úgy a babának sem árthat. Ha a várandósság alatt is a kapcsolat természetes részeként kezeljük, a szülést követően is kisebb az esély az elhidegülésre, mely oly sok esetben jelent problémát.

Nincsenek megjegyzések: