2008. szeptember 2., kedd

Ha babát szeretnél 1.

Partnereddel úgy döntöttetek, hogy elérkezett a gyermekvállalás ideje? Mielőtt tettek követnék az elhatározást, várjatok még 1-2 hónapot. Ahhoz, hogy önmagadnak és a babának is a legjobb esélyeket biztosítsd, fel kell készülnöd erre az életreszóló eseményre testileg-lelkileg. Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, amelyek segíthetnek abban, hogy tested a legjobb formába hozd a gyermekvállalás előtt.

Töltsd fel szervezeted folsav és vitamin háztartását!

Még akkor is, ha kiegyensúlyozott étrenden élsz, nem egyszerű dolog a testnek biztosítani az összes szükséges tápanyagot. Különösen egy bizonyos anyaggal nem szabad fukarkodni ilyenkor; a folsavval.

Napi 400 μg folsav bevitele akár 70%-al is csökkentheti a nyíltgerinc kialakulásának kockázatát. (spina difida)
A folsav gyógyszertárakban beszerezhető, bármely magzatvédő multivitamin (pl. Elevit, Materna) tartalmazza. A multivitamin kiválasztáskor vegyük figyelembe, hogy A-vitamint beta-carotin formájában (provitamin) tartalmazzon a kapszula. Az egyéb A-vitamin tartalmú vegyületek nagy mennyiségű bevitele a szervezetbe, problémákat okozhat a terhesség során.
Ha bizonytalan vagy a választásban, fordulj nőgyógyászodhoz segítségért!

Folsav:
B9-vitamin, M-vitamin. A folsav vízben oldódó vitamin. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.

Bevitel:
Érdekesség, hogy a mesterséges készítményekből jobban felszívódik, mint a természetes forrásokból. A szervezet jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes.
Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
Napi 0,15mg szükséges az átlagember részére.

Egyszerűen mondj nemet a partikra!

Ha dohányzol, vagy drogokat szedsz, itt az ideje ezek felfüggesztésének. Egyes drogok hosszú időre felhalmozódhatnak a szervezetben, hatásuk kifejtése után is. Kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a dohányzás és a drogozás egyenes következménye lehet a vetélés, a koraszülés vagy a kis súllyal születés.

A dohányzás közvetlenül befolyásolja a termékenységet, csökkenti a partner spermium-számát, és ez természetesen igaz a passzív dohányosokra is.

Csökkentsd a koffein és alkoholbevitelt!

Kutatások bizonyították, hogy a koffein gátolja a szervezet vasfelvevő képességét. Erre mindenképpen oda kell figyelned a terhesség alatt, ugyanis a vasbevitel különösen fontos a magzat egészséges fejlődése szempontjából. Csökkentsd minimálisra az elfogyasztott kávé, tea, kóla mennyiségét vagy válts koffeinmentesre!

Az alkohol gátolhatja a teherbeesést, így jobb, ha a ciklusod utolsó két hetére absztinenciát vállalsz a nagyobb siker érdekében.

Testsúly-kontroll; célozd meg az ideális testsúlyt!

Amennyiben a testsúlyod rendben van, ennél a pontnál lazíthatsz. Tanulmányokkal igazolták, hogy a 20 alatti és 30 feletti testsúlyindex-szel rendelkező hölgyek teherbeesési esélyei kisebbek.

Ha jelentősebb probléma van a testsúlyoddal, beszélj az orvosoddal, aki biztosan talál megoldást a problémára.

Pakold tele a hűtőt egészséges ételekkel!

Itt az ideje, hogy áttérj az egészséges ételek fogyasztására. Naponta fogyassz el legalább 1-2 darab gyümölcsöt, és a főétkezéseid tartalmazzanak valamilyen zöldségfélét! Fogyassz minél több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt! A kalcium bevitel megoldható tejtermékekkel, vagy kalciummal dúsított narancslével.

Ha kedveled a halételeket, akkor eljött a te időd. Bár a hal a legkitűnőbb proteinforrás, néhány tengeri hal testében sok lehet a felhalmozódott nehézfém,(higany methyl) amely káros lehet a baba idegrendszeri fejlődése szempontjából. Ilyen halak a cápák, királymakréla, lepényhal, kardhal stb. Előbbiek miatt inkább a folyami halak ajánlottak, mint a lazac és a pisztráng.

Készíts edzéstervet és tornázz rendszeresen!

Készíts magadnak fitness programot, tartsd magad formában! A tornázás kiváló stresszoldó, így elősegítheti a teherbeesést is.

Napi 60 perc mozgás ajánlott, ami állhat sétából, kerékpározásból, karsúlyzózásból is. A rugalmasság növelése érdekében csináljunk nyújtógyakorlatokat, vagy esetleg jógázzunk.

Ha amolyan tévéző, távirányító-kapcsolgató típus vagy, kezdd a mozgást napi 20 perc sétával, vagy lépcsőzz lift helyett, esetleg parkolj távolabb autóddal a céltól.

Nincsenek megjegyzések: