2008. november 1., szombat

Mióma és a terhesség

Megmondom őszintén eddig fogalmam sem volt mi az a mióma, csak a fórumokon olvasgatva tapasztaltam, hogy többen is írják, hogy nekik miómájuk van, de ennyi, én innentől kezdve nem is foglalkoztam tovább ezzel a dologgal, viszont most úgy döntöttem utánanézek mi is lehet ez, illetve hogy milyen hatással lehet a terhességre nézve?

A mióma egy jóindulatú daganat a méhben. A fogamzóképes nők 20-25%-nál fordul elő.
Kialakulásában az egyik női nemi hormon az ösztrogén is szerepet játszik. A mióma göbök elhelyezkedhetnek a méhnyálkahártya alatt, a méhűrben, a méh falában vagy a méh felszínén. Ha megnő az ösztrogén termelés a szervezetben valamilyen okból kifolyólag, akkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki ezek a mióma göbök. A terhesség alatt a meglévő göbök nőhetnek, de a szoptatás ideje alatt visszafejlődnek.

Most nem kell megijedni, hogy ilyen "betegség" is létezik, és rögtön azt gondolni hogy Neked is lehet ilyen, mert az esetek nagy többségében semmilyen panaszt nem okoz, sokszor csak a nőgyógyász észleli először.

Nagyon minimális esetben okozhat panaszt, ha rossz helyen van és nagy méretű a göb akkor jelentkezhetnek a következő panaszok: menstruációkor több vér, alvadt darabok és vérzés elhúzódása, görcsös alhasi fájdalom, székelési-, vizelési inger növekedése vagy éppen akadályoztatása, vesepanasz, alsó végtagi vízennyősség szövődése.

Az esetek többségében a mióma fogamzásnál és terhességnél NEM okoz komplikációt!

Előfordulhat hogy meddősséghez vezet, spontán vetélést vagy koraszülést eredményezhet, és előfordul hogy császármetszés kell végrehajtani miatta.
Mindezek a tünetek és panaszok azért ilyen változatosak, mert nem mindegy, hogy hol helyezkednek el a miómagöbök.

Felismerhetősége:
Orvosi kismedencei tapintásos vizsgálattal felismerhetők, és ultrahang vizsgálattal az egészen kisméretű göbök is láthatók és pontos helyük meghatározható.

Kezelése orvosilag:
A kisméretű panaszt nem okozó göbök nem igényelnek külön semmiféle kezelést, viszont a rendszeres ellenőrzés szükséges.
A panaszt okozó, nagy méretű vagy gyorsan növekedő göbök eltávolíthatóak, esetleg hormon kezeléssel zsugoríthatóak.

Kezelése természetes úton:
akupunktúra, talpmasszázs, homeopátia segítségével érhetünk el javulást.
Homeopátiával helyreállíthatjuk a petefészek működését.
Hormonkezelés során a progeszteron szintet kell növelni.

Új megoldás a mióma kezelésére itt:

http://www.femina.hu/egeszseg/mioma_kezeles


Nincsenek megjegyzések: