2008. november 25., kedd

Mit hall a magzat?

A magzat füle már a 4. hónapban működőképes. Azt gondolná az ember, hogy a víz alá bújó ember nem érti meg a hozzá beszélőt, mert csak tompán és szaggatottan hallja a hangokat. De a hangot ilyenkor az a légpárna tompítja le, amelyik a vizes közeg és a dobhártya közé ékelődik, hiszen a külső hallójáratban mindig marad levegő. Ilyen levegődugó a magzat fülében nincs, a víz pedig sokkal jobban vezeti a hangot, mint a levegő.
A magzat nagy részét hallja annak amit édesanyja beszél, és hallja az anya testén kivűli hangokat is a tévét az utcai zajt és a többit. A 100 decibel erősségű hangot 90 decibelnek hallja, ez olyan mint amikor ablakunk alatt elindul egy teherautó.

A zaj hatására különböző ingerek jelentkeznek a magzatnál. Összerezzen, felgyorsul a szívverése, mozgolódik... Ha már többször éri ugyanaz a zajinger, akkor egyre kevésbé mocorog, majd talán ötödszöri alkalommal már nem reagál, mert hozzászokik az ingerhez.
A terhesség 8.- 9. hónapjában már a magzat már megtudja kül9önböztetni a női és a férfi hangokat. Másképpen reagál rájuk.Az anyai hangot pedig minden más női hang közül felismeri.


Nincsenek megjegyzések: