2009. január 30., péntek

Ciklusindítás

Reggel 1/2 8-kor értünk a Kaáliba Szegedre. A vérvétel azonnal megvolt kb 10 álltunk sorban. Aztán azt mondták az ügyintézős csajszik elég ha másfél óra múlva jövünk vissza. El is mentünk szétnézni egy áruházban.

Mikor visszaértünk még mindig több int másfél órát kellett várnunk, egyrészt az eredményre, másrészt a dokinőre, mert ő közben műtött is. A recepciós csajok közül szólt az egyik hogy menjek el wc-re, mert én következek. Ebből arra következtettem, hogy valószínű hüvelyen keresztül lesz az ultrahang, amiről azt hittem kellemetlenebb lesz így ha vérzés közben vizsgálnak, de semmi nem volt, ugyanolyan volt, mikor a nem mensis időszakban vizsgálnak.

Közben a dokinő elkezdte mondani, hogy tulajdonképpen a 2,5 hónappal ezelőtti spermavizsgálat eredménye olyan jó lett (80 millió sejt, és fele mozog), hogy természetes úton is teherbe kellene hogy essek. Viszont mivel már másfél éve próbálkozunk és nem sikerült így valami mégiscsak hibádzik. Az is lehet, hogy egyszer jó a spermatermelés egyszer nem vagyis ingadozik. Azt javasolta, próbáljuk meg az inszeminációt is. Figyeli a tüszőérést ultrahanggal, az inszem napján vizsgált sperma eredménye alapján eldönti, hogy megcsináljuk aznap az inszemet vagy rossz eredmény esetén a következő ciklusban az ICSI-t. Az inszemináció 45000 Ft, (ez nem támogatott), amit nem kell kifizetnünk ha jövő ciklusban ICSI-zünk. Azt mondta nagy esélyt lát rá hogy sikerüljön :)))) még egy kicsit hadd örüljek: :)))))))))))))))))))))))

Azért még mindig nem élem bele magam.

Most clostit kell szednem és legközelebb a mensi 7. napján kell menni febr. 4-én.
Hát ez történt ma... Nem is tudom... csak úgy óvatosan örülök. :)

2009. január 29., csütörtök

Holnap ciklusindítás a Szegedi Kaáliban

Hú-ha! Holnap kezdjük a lombik előtti ciklusindítást, végre megértük ezt is. :) Nagyon örülök, hogy elkezdhetjük. Reggel fél 8-ra kell mennünk. Az azt jelenti, hogy kb 1/2 5-kor kelünk és 1/2 6-kor indulunk.

Ja arról még nem is írtam, családi vállalkozásban dolgozok, így akkor jövök el amikor akarok. Ebből a szempontból könnyű helyzetem van. A beültetés utáni 2 hét pihenő sem gond, itthon leszek. Na jó azt azért még meg is kell érni hogy addig eljussunk. Annyi minden lehet, van aki nem is reagál a hormonkezelésre, nem fejlődik elég tüsző, vagy a leszívásnál is lehet gond, ott a petesejtek minősége számít és hogy utána megtermékenyítéskor sikerül az osztódás stb stb. Szóval elég összetett dolog. Sok mindennek kell klappolnia. Azért bízom benne, hogy sikerülni fog, ha meg nem akkor legalább túl leszünk az elsőn és hátha a második már több eséllyel sikerül. Mert azt írják, hogy sokszor az első után dől még el, hogy egyáltalán pontosan hogyan kell adagolni a hormonokat. Az első mintha egy próba lenne. De mégis van akinek sikerül elsőre :) De jó lenne ebbe a táborba tartozni! :)

Azért kíváncsi leszek ha nem sikerül az első akkor is ilyen optimista leszek-e. Szerintem igen, mert én elég gyorsan tudok úgymond újrakezdeni. 1-2 nap esetleg bánkódok, de aztán megújult formában nagy erőbedobással nekivágok a következő célnak.

2009. január 25., vasárnap

Kevesebb, mint egy hét a lombikindításig

Már csak pár nap és kezdhetjük a kezelést. Valahogy a hét közepe fele kell megjönnie és 2. vagy 3. napon kell menni Szegedi Kaáliba. Pontosan nem tudom mi lesz, vérvétel az biztos, megállapítják a hormonjaimat, gondolom megkapom az injekciót, megmutatják hogyan kell használnom stb, stb.

Nagyon várom, de közben egy kis félsz is van bennem. Próbálom magamban elkönyvelni, azt hogy nem biztos hogy az első sikerülni fog, sőt lehet hogy a második sem és így tovább. De azért mégis nagyon bízom benne, egy szakkönyvből olvastam nagyon praktikus tanácsokat erre az időszakra vagyis az indítástól a tesztelésig. Igyekszem őket betartani, ezek természetes gyógymódok illetve a kínai gyógyászatból származó gyógymódok. Majd később egy tanulmány keretein belül ezeket is megosztom Veletek.

Most jó érzés volt az egészet végig olvasni, úgy beleéltem magam az egészbe és közben pár nap és élesben megy, alig akarom elhinni... S közben nagyon boldog vagyok, hogy idáig eljutottam. Mint korábban írtam az időt sikerült iszonyú gyorsan úgymondván eltelletni. :)

Bízom benne, hogy minden rendben lesz...

2009. január 23., péntek

Nem vagy egyedül!!!

Jó kis cikket olvastam az egyik oldalon a meddőséggel kapcsolatban.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint Magyarországon a párok 1/5-e küszködik meddőségi problémával. Az azt jelenti, hogy minden ötödik házasságban vagy élettársi kapcsolatban ahol gyermeket szeretnének, több idő szükséges a gyermekáldáshoz, mint normál esetben. Ez pedig nem kicsi szám. Így picit könnyebb elfodni a tényt ha Ti is közéjük tartoztok. Nekem megmondom őszintén az is jól esett, amikor a Szegedi Kaáliban olyan rengetegen voltak és tudtam hogy mindenki idézőjelben ugyanannak a célnak az érdekében várakozik ott. Ez kicsit megnyugtatott, hogy nem vagyunk egyedül.

A meddőségek hátterében a férfiak és a nők fele-fele arányban állnak. Nőknél leginkább anatómiai elváltozás áll fenn pl: petevezeték elzáródás, endometrózis, stb.

Férfiaknál leginkább a spermium elégtelen mennyisége és minősége okoz gondot. Rohamos ütemben romlik a spermiumkép. Ezt figyeljétek:
A 40-es években 400 millió volt a spermiumszám alsó határa milliliterenként.
A 70-es években 120 millió, a 80-as években 50 millió, és ma 2010 előtt egy picivel 20 millió.
Őrület! 5%-a maradt csak!!!!
Szintén nagyon romlik a hímivarsejtek mozgésa és alaki épsége.
Ennek oka hormonváltozások, melyet a környezetszennyezés okoz.

A szakemberek szerint ez a folyamat meg nem állítható, esetleg mérsékelhető.

1-2 tipp, ami segítségesre lehet a teherbeesésben: a jobb oldalsávban az ingyenes e-bookban.

2009. január 21., szerda

Beszéljük meg!

30 éves kor felett, ha nem sikerül teherbeesni, és már jó ideje próbálkoztok a következő kérdéseket kell megbeszélnetek a párotokkal:

  • Megvizsgálták-e mindkettőtöket és készült-e diagnózis?
  • Hogyan érint érzelmileg mindkettőtöket a sikertelen próbálkozás?
  • Veszekszetek-e és sokszor tesztek-e egymásnak szemrehányást?
  • Árt-e ez a jelenlegi helyzet a kapcsolatotoknak?
  • Kevésbé kiegyensúlyozottabbá vált az életetek?
  • Lemondotok minden másról?
  • A probléma hatással van a szexuális életetekre?
  • Vállakoznátok-e mesterséges megtermékenyítésre?

2009. január 18., vasárnap

Az a fránya fehér folyás...

Nagyon sok nőnek van "fehér" folyása. Tulajdonképpen ha nem jár viszkető érzéssel,vagy nem párosul nagyon kellemetlen szaggal, vagy nem erősen sárgás a színe akkor talán nincs is probléma. A menstruációs ciklus során - ami a menszesz első napjával indul és a következő menszesz megjövetele előtti napon fejeződik be - meghatározható milyen az állaga és színe.

Folyás főleg a ciklus második szakaszára a jellemzőbb.
Peteéréskor vagyis normál hosszúságú 28 napos ciklus esetében a 14. napon (-1,2 +1,2 nap) a folyás átlátszó, tojásfehérje szerű. Van akinél közben peteéréskor kisebb barnás maszatolás is jelentkezik, de ez kevesebb nőnél jellemző. Aztán a következő napokban sűrűsödik és sárgásfehérré válik, míg az azt követő napokban egészen sűrűvé és fehérré válik. Közvetlen a következő menstruáció előtti napon ismét áttetsző lesz, vagy esetleg eltűnik és szárazság érzés jelentkezik.

Ha szokatlan színű, vagy szokatlan állagú esetleg szokatlan szagú az már valamilyen kezelésre szoruló betegségre, fertőzésre utalhat, ekkor már érdemes sürgősen nődokihoz fordulni.

2009. január 15., csütörtök

Még kb. két hét a lombik indításig

Pár bejegyzéssel előrébb arról írtam, hogyan töltöm ki az időm, hogy gyorsabban teljen az idő, illetve hogy ne legyen időm a babatémán gondolkodni és keseregni. Azt írtam, szabadidőmben azt teszem amihez kedvem van, erről az jutott eszembe, hogy ez csak most télen van így, mert nyáron nem éppen kedvteléseimmel töltöm az időm. Nyáron annyit dolgozunk itthon, mert párom vállalkozó, és tavasztól őszig nagyon sok munka van itthon is. Úgyhogy munka után általában még itthon is dolgozunk, és hétvégén is. Csak azt akartam ezzel mondani, hogy ha most nyár lenne és nyáron várnám a lombik indítást, akkor kevesebb időm lenne itt a net előtt üldögélni, inkább munkával telne az idő.

Most 2 hét van még, már nagyon várom és fel vagyok rá készülve hogy nem biztos hogy elsőre sikerül, lehet hogy csak többedszerre. Azért nagyon bízom, hátha összejönne.

Marsi Anikó már megint terhes, hmmmm jó neki. Ilyenkor nagyon képben van az ember ki a terhes az ismerősök közül és az ismert személyek (tv-sek) közül :))). Ki a terhes, ki melyik hónapban van, ki szült már meg.... stb. Ez kicsit felbosszantja az embert, mert ettől valahogy lelassul az idő és azt mondom magamnak: én még mindig nem....

2009. január 12., hétfő

A terhesség korai jelei

Amit a terhesség jeleinek nevezünk, van akinél egyszerre több is jelentkezik van akinél csak egy tünet van, és van akinél semmilyen jele sincs a terhességnek. S létezik olyan aki mindenféle jel nélkül egyszerűen csak azt érzi, hogy más állapotban van.

A jelek amiből következtethetünk a terhességre a következők:

  • Kimarad a menstruáció, de ez azoknál nem biztos jel akiknek egyébként is szabálytalan a ciklusa, vagy nagyon fáradt, vagy szorong esetleg beteg. Az is előfordulhat, hogy a várható menstruáció idején enyhe vérzés jelentkezik a bekövetkezett terhesség ellenére.
  • Láthatóbbá válnak a bőr alatti vénák
  • Különös, fémes ízt lehet érezni a szájban
  • Fáradtság de nem csak este hanem napközben is
  • Gyengeség esetleg szédülés
  • A normális hüvelyes váladékképződés fokozódása
  • Hányinger esetleg hányás is a nap bármely szakaszában
  • Undor bizonyos dolgoktól pl: kávé, cigarettafüst, alkohol, mindemellett bizonyos dolgok megkívánása
  • bizonyos ételeknek más ízét érezzük
  • Szokatlan érzékenység a hormonváltozások következtében
  • Gyakori vizelési inger, alkalmanként akár egész kis mennyiségekkel

2009. január 9., péntek

Terhesség alatt babaszoba tervezés

http://babaszoba.weblap.net/

Ha már sikerült VÉGRE!!! teherbeesned, s már eltelt az a bizonyos első három kritikus hónap lassacskán elkezdhetsz gondolkozni hogyan is nézzen ki a Te kis csöppséged birodalma. Ez lehet egy egész szoba, de lehet egy szoba része, vagy egy babasarok is.


Manapság már olyan széles körű a kínálat a babához és babaszobához kapcsolódó tárgyakból, hogy mikor szétnézel az üzletekben és az interneten, fogalmad sincs hirtelen miből melyiket lenne jó beszerezni, persze csakis úgy, hogy a legjobb legyen a babának, s nem mellékesen a mamának is vagyis magadnak.


http://babaszoba.weblap.net

Mivel nekem még nem született babám, így babaszobát sem kellett még terveznem, arra gondoltam, elkezdek nézelődni a neten (és egyéb helyeken), hogy egyáltalán valami képem legyen arról, hogy hogyan is fog kinézni a babaszobám.


Arra gondoltam összegyűjtök, minden babaszobához kapcsolódó dolgot, és megosztom Veled kedves Olvasóm, hiszen hamarosan Neked is szükséged lesz ezekre az infókra :). Jó érzés belegondolni ugye?

Vagy ha még nem vagy terhes de érdekel és szeretsz foglalkozni a babás cucokkal, akkor Neked is ajánlom figyelmedbe új oldalam.

Az oldalt naponta frissítem új bejegyzésekkel:


http://babaszoba.weblap.net

2009. január 7., szerda

Hogy vészeljem át az egy hónapot, míg lombikra megyünk?

Mint már korábban írtam február elején kezdjük a lombikot. Legalábbis remélem, hogy nem jön közbe semmi. :)
Mivel ez az örökös várakozás nem egy könnyű dolog, pláne ha az ember már 1 vagy több éve is próbálkozik, valahogy úgy kellene eltölteni az időt, hogy ne mindig csak a baba témán járjon az ember esze. Jut eszembe: Hol jár az eszem? - énekli Zalatnay :).

Hát én annyi mindent csinálok, hogy nem bírom magam utolérni. A munkából általában 1/2 5 és 6 között érek haza. Minden este foglalkozom a weboldalaimmal, minden este tornázok R. Rékára, aztán kaja készítés, vacsora és már lehet is ágyba bújni. Nem is hagyok magamnak időt, hogy a baba témára gondoljak, mert azt elég nehezen viselném.
Kitöltöm minden szabad időm, azzal amit szeretek csinálni. Így gyorsabban telik az idő.

2009. január 4., vasárnap

Mit tehetek terhességi hányinger ellen?

A reggeli hányinger ellen legjobb ha az ágyad mellé teszel egy kis kekszet, vagy kétszersültet és mielőtt kikelnél az ágyból eszel belőle egy keveset.

A reggeli elfogyasztása előtt jó ha iszol egy kevés gyümölcslevet, ha lehet 100%-osat, legjobb ha otthon készíted friss gyümölcsből facsarod gyümölcscentrifugával. Ebből akár előre is elkészíthetsz több adagnyit és reggel vagy amikor megkívánod csak kikapod a hűtőből és már kortyolhatod is. Ha túl hidegnek érzed inkább rakd be 10 másodpercre a mikróba, mint hogy megfázítsd a torkod. Reggeli előtt elfogyasztva beindítja az emésztőnedveket és az étel is jobban csúszik utána.

Napközben a szokásos napi 3-szori étkezés helyett inkább sűrűbben étkezz, 2-3 óránként egyél kisadagokat. Ha elmégy otthonról, mindig legyen a táskádban ami csökkenti az éhséged. Ez lehet egy otthon elkészített szendvics, lehet valamilyen mag, mondjuk tökmag vagy napraforgó esetleg dió, lehet gyümölcs és legyen nálad egy kis üveg innivaló is.

A nap végén lefekvés előtt félórával fogyassz valamilyen fehérjében gazdag ételt vagy italt: egy pohár joghurtot, vagy sajtot vagy egy pohár tejet.

2009. január 1., csütörtök

Lombikindítás 1 hónap múlva

Sajnos ebben a hónapban is elmarad a lombik indítás, mert a doktornő 30.-tól jan. 5-ig nem dolgozik s nekem pont ebben az időszakban kellett volna mennem, ugye a ciklus 2. vagy 3. napján kellene menni, akkor vért vesznek le. Hát sajna ez most nem jött össze, mert nekem 30-án jött meg, így ismét 1 hónapot várhatok, kicsit elszomorított, mikor megtudtam, hogy 1-2 napon múlik hogy eltudjuk kezdeni, most megint marad a várakozás...