2008. december 28., vasárnap

Menstruáció a terhesség első hónapjaiban

Sokat olvassuk, és sokszor halljuk, hogy a kismama még menstruál a terhesség első pár hónapjában. Ettől függetlenül ha mégis csinál tesztet, mert készült a teherbeesésre, még időben megtudhatja hogy terhes lett, hiába van vérzése. Ha nem készült a terhességre akkor bizony lehet hogy csak 1-2, ritkább esetben több hónap eltelte után jön csak rá hogy teherbe esett. Ez azért elég gáz, mert az első hónapok a legfontosabbak a terhességet illetően és ha nem tudunk róla, akkor nem is tudunk kellően odafigyelni amire szükséges.
A terhesség elején fellépő vérzés a legtöbb esetben más jellegű, mint a normál menstruáció, kevesebb mennyiségű és barnásabb színű, és rövidebb ideig tart. Van aki azt állítja, ugyanúgy menstruált a terhesség elején mint egyébkéntis. Jegyezzük meg, ez azért elég ritka eset.
Ha terhesség elején vérzés lép fel, az lehetséges attól is, hogy mégiscsak leválik egy kis darab méhnyálkahártya, lehet hogy hormonális oka van, lehet méhen kívüli terhesség jele is, úgyhogy ha teherbe szeretnénk esni és bármi gyanúsat észlelünk, ami a megszokottól eltérő azonnal forduljunk orvoshoz.

2008. december 21., vasárnap

Elvárások egy kismamával szemben

A társadalom és a környezet annyi elvárást támaszt egy kismamával szemben, amit néha elég nehéz teljesíteni. A köztudatban az él, hogy egy kismama nem lehet más , mint boldog.

Az anyasága mellett azonban maradjon nő, legyen csinos és vonzó!
Táplálkozzon egészségesen a baba érdekében, tornázzon hogy ne hízzon el!
Legyen tiszta az otthona, de ugyanakkor pihenjen sokat, kapcsolódjon ki és élvezze a szép hónapokat!
Legyen kiegyensúlyozott és legyen türelmes, a férje számára továbbra is maradjon megértő és odaadó feleség!
No és persze amíg tud becsületesen álljon helyt a munkahelyén!

Felsorolni is sok mi mindennek kellene megfelelni kismamaságunk alatt. Örülünk ha a saját elvárásainak eleget tud tenni a terhes kismama. Hiszen ki ne szeretne mindennap boldog és csinos maradni. Hála az égnek ma már nem úgy kell kinéznie egy kismamának, mint egy nagy, bő ruhába bújt asszonyság. Mert régen még csak nagy hatalmas mell alatt húzott földig érő egész ruhákat hordtak a kismamák, nem elég hogy jó esetben +10 kg-t kell cipelnie magán, még a ruha is kövérített rajta + 5 kg-t legalább. Szerencsére ma már divatos testhez álló ruhákat terveznek a ruhatervezők a pocakos kismamák számára. Így a kismama megtudja őrizni vonzóságát terhessége második felében is.



2008. december 17., szerda

Mennyi idő után sikerült teherbe esni?

"Október 15.-én a férjem bejelentette ,hogy most jött el az idő hogy gyereket szeretne. 21.től-24.-ig volt peteérésem. Novemberben már amikor a menstruációmat vártam, ami nem jött meg terhes is lettem.
Szóval elsőre sikerült.
Üdv: 24 hetes kismami"

"Masodik honapban.26 hetes kismama."

"Mi augusztus elején kezdtünk próbálkozni és októberben már nem jött meg."

"Szerintem ez alkat függő. Mi január óta próbálkozunk, de még semmi. De szeritnem ez még nem nagy idő. Sajnos vannak itt olyanok is, akik már évek óta és még mindig nincsen baba. :("


"Ez nagyon változo .A kisfiammal 3.probálkozásra sikerült most a 2.babát szeretnénk 16 hónapja próbálkozunk és semmi.Nálam oké eddig minden vizsgálat párommnál találtak egy kis gyúladást ezt kezelték remélem most már nem várat sokáig a gólya magára."

"Nekem az első terhességemnél egyből sikerült, a mostaninál 2. hónapra, igaz fogamzásgtlót szedtem, igy nem is baj, ha nem sikerült elsőre."

"Ez nagyon változo. Amikor mi is elhatároztuk, hogy kisbabát szeretnénk, nagyon rágörcsöltem a témára igy egy év kellett, hogy sikerüljön. Sajnos a kisbabának nem indult be a szivmüködése igy a terhességet be kellett fejezni. Ezt követte ujabb 3 sikertelen terhesség. Minden létező vizsgálatra elmentünk és idén februárban ujra probálkoztunk. Elsőre sikerült."


"ez genetikai adottság is.mi ahogy akartuk elsőre össze is jött.nem gondolom hogy szerencse,peteérés,ciklus stb.játszik közre.nekem a ciklus 7.ik napján foggant a csöpség amire azt mondják száraz nap és nem lehet teherbe esni."

"A rástresszelés az amikor görcsösen akarod. Általában akkor nehezebben sikerül. :(
Én minap néztem meg a Jónás napomat, mely szeritn 3-a az ideális nap. Az kb 3 nappal a menszim után van. a peteérés az ovu naptár szerint meg még odébb van. Szóval szerintem 2 naponkénti szerelmes együttlét nem babára célirányosan meghozhatja a várva várt babát. A görcsölés alatt azt értem, hogy minden nap azzal foglalkoztam, hogy terhes akartam lenni. Szegény férjemet akkor is "rákényszeritettem" a szexre amikor ő fáradt volt."

"Mi októbertől próbálkoztunk, és karácsony körül fogant a picike :-)"

"3.5év után estem teherbe,teljesen váratlanul.Kitartás!Üdv 26hetes kismama"

"Mi 14-16 hónapig próbálkoztunk. A nőgyógyászom már előreirányozott egy telkes kivizsgálást. mert úgy látta, hogy nekem valószínű PCO-m van. "

2Január végén február elején szerettünk volna menni hozzá a férjemmel, 2 nappal a vizsgálatok előtt pozitívat teszteltem.
Azt mondják azért az egy év próba belefér, mert elég sok a stresszes munkahely az otthoni dolgok stb.....
16hetes tyúkanyó! "

Növeld teherbeesési esélyed! Oldalsávban kérhető ingyenes e-book!


2008. december 14., vasárnap

A férfi felkészülése a terhességre

Tudom a cím kicsit morbidul hangzik, hiszen nem a férfinek kell teherbe esnie.
Bár sok férfi azt gondolja, ő azzal járul hozzá a leendő gyermeke születéséhez, hogy jó sokszor ágyba bújik a feleségével és akkor már ő mindent megtett az ügy érdekében.
Hát ez azért nem egészen így van ám!!!

Arra is gondolni kell, hogy egészséges gyermeket hozhasson világra a kismama. Amit lehet tegyünk meg az ügy érdekében. És az sem árt, ha esetleg az időt le tudnánk csökkenteni, ami a próbálkozással telik. Márpedig egy egészséges férfinek nagyobb esélye van egészséges gyermeket nemzeni, mint egy akár dohányzó, akár rendszeresen alkoholt fogyasztó vagy stresszesen élő férfiúnak.
Szóval kedves leendő apukák. Segítsétek a kedves feleségetekre háruló felelősségből kivenni részeteket.

Ha közösen úgy döntötök, hogy babát szeretnétek, akkor a babatervezés körüli teendőkből is közösen vegyétek ki a részeteket.

A tervezés előtti 3 hónaptól a rendszeres alkohol fogyasztásról le kell mondani. Aztán a dohányzást abba kellene hagyni, ha lehet teljesen, az azt jelenti napi nulla szál.
És el kell kezdeni minél egészségesebben táplálkozni, bár itt a feleségnek elég nagy szerepe van, általában mégiscsak a feleség főz otthon és ő kényezteti urát mindenféle finomsággal. :) Mostantól több gyümölcsöt fogtok fogyasztani desszertként és uzsonnaként, mint eddig, és a főtt ételek mellé többször fog zöldségköret kerülni, mint eddig. Inni pedig ha lehet sima ásványvizet és teát fogtok fogyasztani. A cukros üdítőket légyszí kerüljétek el. Ja és a napi kávéadagot is csökkentsük le ha lehet egy adagra, de max. 2-3 csészére.

Na azért nem kell annyira megijedni, ezt az egészet nem úgy kell felfogni, hogy ez egy kötelező szabály és ha egy nap nem eszel gyümölcsöt, vagy hetente megiszol 1-2 pohár sört vagy bort akkor már megszegted a szabályt - ennyi még belefér. De csak óvatosan, és a feleséged is lássa rajtad, hogy Téged is érdekel a leendő terhessége és a leendő gyermeketek.

2008. december 13., szombat

Mi szükséges a gyerekvállaláshoz?

Először is kell egy imádni való apajelölt, aki legalább annyira szeretne apa lenni, mint amennyire mi anyák. Az se baj ha már előre fel van készülve az apasággal együttjáró kellemes és kevésbé kellemes teendőkkel. Itt szerepet játszik az is, hogy van-e a közeli családban vagy baráti körben már kisgyermek, ahonnan a leendő apuka is elleshette már a gyermeknevelés kis szösszeneteit. Az a jó ha úgy látja, hogy ő biztosan jobban tudná a gyereket nevelni, mert akkor az azt jelenti, hogy nem fél az apaságtól, és van elképzelése hogy mit hogyan tenne ha a másik apuka helyében lenne.

Másik ami nem árt ha babát szeretnénk, hogy legyen pár négyzetméternyi hely a családi fészekben a baba számára is, és a későbbi hármas esetleg négyes közös családi csatározásokhoz is.

Aztán ami talán a legfontosabb, hogy legyen bennünk egy hatalmas adag szeretet, tolerancia és szervezőkészség. Ami még nem árt, ha megmarad a humorérzékünk. Néha nem könnyű de valahogy mégis lazán fogjuk fel a dolgokat.

Érezzük magunkat érettnek az anyaságra, tudjunk lemondani bizonyos dolgokról, a függetlenségről, az éjszakai alvásról, a vékony derekunkról :) stb.

Ami a legnehezebb az egészben, hogy egyszerre legyünk tökéletes anyák, szerető feleségek, kitartó háztartási robotok, és nem utolsó sorban maradjunk vonzó nők.

No komment :))))

Ne mind a 15 fajtát !

Azt gondolom, nekünk: teherbeesni kívánó nőknek jól jön ez a karácsonyi időszak. Az ünnepek alatti teendők, a sütés-főzés, a takarítás, a vásárlás, a családlátogatás mind elvonják a figyelmünk a babatervek már-már erőszakos kivitelezéséről.
Osszd be úgy az idődet, hogy maradjon azért a pihenésre is naponta pár órád még napközben is. Nem muszáj végig dolgozni a karácsonyt és ezt a pár nap munkahelytől távol töltött szünetet, tulajdonképpen ha belegondolunk ezek a napok is ugyanolyan napok, mint az év többi napja. Ne szakadj bele a rengeteg munkába. Persze süss finom sütit, és főzzd meg a szokásos vagy újabb kipróbálásra váró karácsonyi ételeidet, de kérlek, ne mind a 15 fajtát, ha lehet.
És akkor talán még a plusz kilók felszívásától is megmented a családod és magadat. :)
Ja, és anyagilag is jobban jársz. :)
Próbáld meg előre beosztani az időd. Tervezd meg egy napod előre. Például eldöntöd, hogy délután 4-6 ig vagy amikor akarod pihenni fogsz, illetve a kedvenc időtöltésedet végzed. Például délelőtt megcsinálod a háztartásban szükséges dolgaidat, reggel bevásárolsz, takarítasz, aztán megfőzöl, jön az ebéd aztán pedig a megérdemelt pihi, majd újra valami "kötelező dolog", aztán este újból jöhet a család vagy a tévé vagy amit akarsz. A lényeg hogy az ünnepek alatt is érezd jól magad, pihend ki magad, hogy az új évet kipihenve és lelkileg újra töltődve tudd kezdeni.

Kívánok Neked, nyugalmas és boldog családdal együtt töltött napokat az ünnepek alatt és azután is.


2008. december 9., kedd

A szülés várható időpontja

A terhesség kb. 266 napig tart a fogamzástól a szülésig. A fogamzás legvalószínűbb ideje a peteérés körül van.
Normális, 28 napos ciklus esetében ez a ciklus 14. napján következik be, a szülés várható időpontját tehát 280 napra számítjuk az utolsó menstruáció első napjától (266+14).

Az átlagos terhesség 40 hét, de a betöltött 37. héttől a 42. hétig normális terhességről beszélhetünk.

2008. december 6., szombat

A túlsúlyos nők nehezebben esnek teherbe

Holland kutatók arra keresték a választ, hogy milyen összefüggés van a túlsúlyosság gyakorisága és a kevés szülés között. Arra a következtetésre jutottak, hogy az elhízás rizikófaktorként jelenkezhet a terhességre vágyó illetve már terhes nőknél.
Túlsúlyos nők esetében nagyobb az esélye a sikertelen teherbeesésnek, kevesebb az élveszületések száma, és gyakoribb a terhesség alatti és a szülés közbeni komplikációk előfordulása, mint a normál testalkatú nők esetében.
A kutatók azt javasolják, hogy még teherbeesés előtt fogyjanak a túlsúllyal rendelkező nők, mert már 5-15%-os súlyvesztés is pozitívan befolyásolja a természetes úton történő teherbeesést és a problémamentes terhesség valószínűségét.

Egy másik kutatás alkalmával a olyan nőknél végeztek felmérést, akik a 20.hét előtt elvetéltek. Arra az erdményre jutottak, hogy a túlsúlyos és elhízott nők esetében 67%-kal nagyobb a vetélés kockázata, és még nagyobb ez az arány ha a nő csak orvosi segítséggel tudott teherbeesni.

Tehát: plusz kilókkal küzködő hölgyek! Tornára fel! :)
De komolyan!!!

A vitaminok megfelelő mennyiségben történő fogyasztása nagyon fontos az ideális súly eléréséhez. segítséget találsz oldalt a letölthető ingyenes e-book-ban.


2008. december 3., szerda

A megtermékenyítés utáni második hét

Ugye az első hét végére ott járunk, hogy a megtermékenyített petesejt lassan beágyazódik. A második hét első két napján a "gömböcske" beássa magát a méh nyálkahártyájába és teljesen elmerül benne. Külső sejtrétege igen gyorsan szaporodik és a méhnyálkahártya egyre több erével lép kapcsolatba. Az anyai vér ekkor vastag, szivacsos sejtrétegen folyik keresztül - a primitív, elsődleges méhlepény (placenta) ölt így alakot. Ez táplálja az embriót. A gömböcskének az az oldala, amely a méhűr felé néz, sima marad, ez lesz a külső magzatburok, a korion. Amint a védett és tápláló környezetét elfoglalta az embrió, még gyorsabb növekedésnek indul. Újabb üreg képződik a kétrétegű sejtsor felett. Ebből az üregből lesz később az ún. amniális zsák. A kétrétegű lemez ezután fölboltosul és kiterjed. Hamarosan kis henger alakú testté alakul, melynek feje és farka van, középen pedig nyél köti össze a placentával; ez a leendő köldökzsinór. Az alul fekvő sejtréteg kezdetleges béllé alakul, rajta furcsa kis kidudorodás, melyet allantoisznak neveznek. A két sejtlemez között lassan egy harmadik is megjelenik, ebből keletkezik a vérkeringés rendszere. A havi vérzés ekkor már késik. Valószínű ekkor már fáradtabbnak érzed magad, gyakrabban jársz pisilni és hangulatingadozásaid vannak, s közben melled keményebb és érzékenyebb a megszokottnál. Ekkorra már az ultrahang is kimutatja a terhességet, láthatóvá válik a petezsák.

2008. december 2., kedd

Nálad mik voltak a terhesség első jelei?

-Aluszékonyság, émelygés majd hányás a 20. hétig.

-vizelési inger elég sűrűn, és mintha megakarna jönni feszültek a melleim is, de hányinger, rosszullét egyáltalán nem volt, a 9 hónap alatt 1x sem


-Émelygés, éhség, mintha meg akarna jönni, orrdugulás


-Fura érzés a hasamban, aztán meg érzékenység, sírás mindenért.


-Hányinger-de nagyon!


-olyan érzés volt az alhasban, mintha meg akarna jönni, de nem jött. Harmadik napon teszteltem+


-Hányinger , étvágytalanság , aluszékonyság


-Hányinger, kimaradt mensi, étvágytalanság,


-Én gyakorlatilag félnapokat töltöttem a wc-én. . . de legalább hányinger hányás rosszullét meg a többiek elkerültek. . .


-Szia! Én a cicimen éreztem,kb. 2 hetesen. Pedig mesi előtt is fájt,de ez teljesen már fájdalom.Szinte hozzá sem lehetett érni úgy be volt durranva.


-Mikor még nem tudtam,hogy terhes vagyok,nagyon fáradt voltam és nagyon szédültem.Időnként annyira,hogy lekelett ülnöm.Itt már sejtettem.


-Én az első pár napban feltűnően sokat aludtam, fáradt voltam. Aztán jött hozzá egy kis reggeli émelygés.


-Nekem nem volt semmi tünetem egyszerüen csak nem jött meg! És semmi folyásom nem volt teljesen száraz voltam ami nekem nagyon fura volt mert mensi elött pár nappal már barnázni szoktam de most semmi nem volt!


-nekem az 5. héten kezdőtek a tüneteim, de a menszi elmaradása után már nagyon fáradékony voltam.


-Nekem kb. a 6-7. héten kezdődtek és a 12. hétig tartott, a 6. hét előtt csak a hasszúrka és görcsölgetés volt.


-Én 7 hetes múltam és nincs semmi tünetem. (a férjem szerinti 1-2 hisztit leszámitva)


-Nekem fogam fájt elöszőr.

Derekad is elkezd fájni meg a melleid is érzékenyek.Szagokat is máshogy érzel valamit finomabban valamit alig.

-Nekem mindkét terhességemnél előszőr a kávéundor jött, meg a ciciérzékenység, azután a 6-dik hét után jöttek az émelygések és az álmosság.


-nekem a 27ik hétig semmi tünetem nem volt(persze azért elöbb vettem észre mint 27 hét),de sem hányinger,sem mellfeszülés,sem menstruáció kimaradás,semmi nem volt ami a terhességet alátámasztaná


-Nekem a mellfeszülés volt az első tünetem, a várható menstruáció előtt már pár nappal. Gondoltam is, hogy ez a menses előjele is lehet. Szerencsére baba lett :)


-Nekem a menses kimaradása után 2 héttel-mindig késik-kezdett fájni a mellem (5 hetes voltam), és akkor csináltam tesztet, ami + lett. Azóta sincs más tünetem, csak a néhai hasfájás-nő a méh.