2008. augusztus 26., kedd

A terhesség korai jelei

Aki nagyon szeretne babát szinte kivétel nélkül átesik ezen az időszakokon, mikor mindenféle jelet vél felfedezni magán. Persze aztán kiderül csak ámítás volt saját maga számára, aztán nagy csalódás és elkeseredés követi.
Holnap leírom nálam eddig mely tünetek okoztak "fájdalmat".

Bár számos nő észleli a terhességi szimptómákat, jó néhányunk semmit sem érez. Az első jelek ugyanis összetéveszthetőek bizonyos más betegségek tüneteivel.

Ezek közé tartozik a hányingerrel kísért reggeli rosszullét, amely a legáltalánosabban tapasztalt jelenség. Lehetséges azonban, hogy te azon szerencsések táborát erősíted, akiknél ez nem fordul elő. A menstruáció elmaradása a másik jele a terhességnek.

A havi ciklus elmaradása az egyik legjellemzőbb tünete a teherbeesésnek

Már a ciklus elmaradása terhességre utalhat, a háttérben más okok is meghúzódhatnak. Ilyen a stressz, testsúlyváltozások, különféle betegségek. A rendszertelen vérzés összefüggésben állhat petefészekcisztával, amely miatt több hónapon át is elmaradhat a menstruáció.

Érzékeny mellek, mellfeszülés

A terhesség alatt változik a mellek mérete és érzékenyebbé válnak, már a korai szakaszban is. A mellek növekedése a későbbi szoptatást készíti elő. Ez az érzés néhány héttel később elmúlik.

Reggeli hányinger, hányás

Ez az a klasszikusan terhességet jelző esemény, amit nagyon szeretnének elkerülni a babát várók. A hányinger és a rosszullét sok várandós nőt érint terhességük 5. és 6. hete körül, sőt, már az első két hét után is, napi panaszokat okozva. Az első trimeszter vége közeledtével fokozatosan megszűnik.

Fáradtság, gyengeség

Rengeteg nőnek okoz problémát a fáradtság a terhesség első időszakában, emögött azonban más okok is rejtőzhetnek. Van, aki számára a fáradtság érzése jelenti a legnagyobb próbatételt.

A mellbimbó udvarának sötétebbé válása

Ez az első terhességi tünetek egyike.

A gyakoribb vizelés jellemző jelenség terhesség esetén

Szintén terhességre utal a gyakoribb vizelés. A méh növekszik és nyomja a húgyhólyagot. A progeszteron szintjének emelkedése a húgyhólyagra és annak izomzatára is hatással van, tehát olyan eset is előfordul, hogy csupán vizelési inger jelentkezik, amelyet nem kísér vizeletürítés, vagy csak igen kis mennyiségben.

Megváltozott íz-, és szagérzékelés

Ne lepődj meg, ha ezzel találkozol. Sok nő lesz "kívánós", vagyis nagyon kíván bizonyos ételeket, vagy éppen ellenkezőleg, elutasít olyanokat, amelyek fogyasztásával kapcsolatosan előzőleg nem volt ellenérzése. A terhes nők érezhetnek furcsa, fémes ízt is.

Székrekedés

Ez is jellemző tünete a várandósság első szakaszának.

22 megjegyzés:

sofia írta...

Szia, Nekem fáj a hasam feszül a mellem mensi óta és után még 1 héttel is, meg 2 napig pecsételő vérzésem is volt. Vettem tesztet negatív lett, bár napközben csináltam. Mindezek ellenére lehetek terhes?

Renáta írta...

Szia! Igen még lehetsz, mert lehet hogy később kezd el termelődni a szervezetedben a HCG hormon, így a teszt is csak később mutatja ki. Egyébként egy kolleganőmnek egy teszt sem mutatta ki, csak az első ultrahang...

Unknown írta...

Sziasztok, sajnos kicsit hosszabban vagyok kenytelen leirni az "esetemet", maskulonben nem ertenetek. Szoval ket hettel ezelott (13 nap) megtortent az akcio, eloszor voltunk eggyutt a baratommal vedekezes nelkul.A 4-5.napon iszonyatosan szedultem, de valami teljesen fura modon, soha nem ereztem ilyet azelott. A 6.napon ez "balra el", mint a szinhazban es jobbrol megerkezett az eloszor csak haserzekenyseg,melegsegerzes-csak a hasban(hozzateszem, nagyon jo erzes volt, mintha energiat ereztem volna...valakit :), haspuffadas,szurkalas es azota is intenziven tart.Nem szunet nelkul, de nem hagy el hosszu idore:)Sokszor lepni is kenyelmetlen, mert ugy erzem,150kg vagyok es futni probalok, csak reng minden egyes sejtem.Nem viccelek.Eleg nehez fizikai munkat vegzek(meg kb.2 hetig,utana koltozes es nyugi 1 idore),de erzem,hogy korlatoz a fajdalom,ill.az erzes.
Tehat a lenyeg,hogy nem mostanra terveztuk a babat, de mindketten nagyon-nagyon orulnenk neki:)Vettem tesztet es negativ lett.Gondolom es olvasom itt, hogy ez az idoszak meg nagyon korai a teszteleshez:( bar ezek a tunetek folyamatosan megvannak es tegnap vettem eszre, hogy a melleim valahogy formasabbak, teltebbek-ami nekem kulon jo, mert nem aldott meg a Joisten tul nagyokkal:),viszont nem feszulnek vagy fajnak.Pisilnem is tobbszor kell.Nem nagyon feltunoen, de gyakrabban.
Kerdesem csak annyi, hogy tenyleg elkepzelheto, hogy ilyen nagyon koran elojonnek ezek a tunetek? Ugy ertem, amiket itt olvastam ezek a dolgok csak 5-6-7hetes kismamaknal altalanosak.De mar a 4.napon emelyegni es a6-tol "hasfajni"...
Nem lehet,hogy ez nem is terhesseg?? Vagy valami gond van?
...bar a szivem melyen azt hiszem, teljesen biztos,hogy mar van egy babynk...:)csak nem akarom tulsagosan beleelni magam.
Sok szerencset es egeszseget mindenkinek es koszonom a valaszt!
Kriszta :)

Renáta írta...

Kriszta!
Szerintem lehetsz terhes, és tényleg hallani olyat, hogy valaki már az első napokban megérzi, hogy babája van. De a sok tünet és jel nagyon sokszor becsap minket, úgyhogy biztos csak a pozitív teszt lesz, sőt a legbiztosabb ha már orvosilag is kimutatható lesz.
Kívánom, hogy sikerüljön és azért legyenek ezek a változások, mert már ott a babó. :)
Sok sikert és kitartást a pozitív tesztig.

Unknown írta...

Kedves Renata!
Nagyon koszonom a gyors valaszod es a biztatast is! :)
Hat... meglatjuk azt a babot :)
Szep hetveget neked es mindenkinek! :)

Unknown írta...

Erzsi küldi lehetek-e terhes 13éve lekötötték a petevezetékem 44éves vagyok, két hete érzékenyek a melleim hányingerem van késik a menszeszem fáj a hasam és a derekam hozzá teszem hogy spirál mellet is estem teherbe

Renáta írta...

Miért nem csinálsz egy tesztet?

Gondolom csak az egyik petevezetőt kötötték el ?!

Réka írta...

Nekem még nem késik a ciklusom, de már akkor éreztem, hogy megfogant, ezt nem tudom megmagyarázni, egyszerűen éreztem. Hányingerem pár napja van, fáradékonyabb is lettem. Még várok, mert a tesz nem hiszem, hogy kimutatná, vagy igen?

Renáta írta...

Réka! Azt nem írtad hanyadik napon vagy. A legbiztosabb ha megvárod a nem várt napját.

Judit írta...

Sziasztok! Én most vagyok a 7. napban :), ez elég viccesen hangzik. Már a 2. napon éreztem, hogy nem vagyok egyedül...A tüneteket nagyon korainak tartom, de kb a 4.naptól konkrétan érzem, hogy a hasam szurkál, szédülök még fekvő helyzetben is, a mellem feszül és fáj, de olyan szinten, mint szoptatás előtt! éjszaka felébredek rá, hogy fáj ami "normális" esetben és a menstruáció miatt kizárt. 1 hét múlva kellene, hogy megjöjjön a teszt még negatív. Már szültem kettő gyerkőcöt, de ennyire hamar nem emlékszem, hogy bármit is éreztem volna. Lehetséges ez?? Betegnek, viszont nem érzem magam..

Névtelen írta...

Kedves Krisztina!
Aktuális okokból betévedtem erre az oldalra ami a terhesség első jeleit taglalja.A hozzászólásokat kutatva érdeklődöm kinek hogyan zajlanak az "első napok" ...Történetedet olvasva melyet 2010.február 19-én írtál magamra ismertem .Ebben a helyzetben vagyok!Ugyan ezek a tünetek vannak nálam is ugyanúgy mint nálad a 4-5. naptól.Szeretnénk mi is babát.De még hamar van a teszthez én sem akarom beleélni magam ha mégsem...Kérlek írd meg nekem mi lett a történeted folytatása (azóta eltelt több mint egy év) Baba lett????? Köszönettel :Lilla

Névtelen írta...

Sziasztok Orsolya vagyok!Nekem 3-4 hete de lehet több is feszülő volt a hasám alja egy ideig aztán 2 hete a hasám fel van puffadva ingerült vagyok egy ideje' Egy belső hang azt sugja terhes vagyok! Ezek a tünetek utazhatnak terhességre? Már nagyon szeretnénk babát!

admin/Renáta írta...

Azt nem írtad mikor kellene megjönnie a mensesednek.
Ha nem jön meg azon a napon amikor várod, akkor csinálj egy terhességi HCG tesztet.

Névtelen írta...

Pontosan nem tudom megmondani! Aug.10 én volt meg utoljára de az is ás volt mint szokott, kevesebb ideig tartott mint szokott! Mert én csak a tünetekböl gondoltam rá! Még nem vettem tesztet mert tartok a csalódástól!

Névtelen írta...


Kedves Renáta!
42 éves vagyok és mivel nem estem teherbe lombikbébi programba kezdtünk volna bele,de a vérvételek után kiderült magas az fsh értékem. Ezért az orvos a petesejt donációt javasolta. A párommal megbeszéltük és úgy döntöttünk ebbe nem vágunk bele. Kb. 8-9 napja fájt a bal petefészkem és nyúlós fehéres váladék folyt. Tudom hogy ez a peteérést jelzi. Be is bizonyosodott mert elvégeztem az ovulációs tesztet ami pozitív lett. Abban az időszakban "próbálkoztunk" a párommal. A menstruációm nem jött meg. Kb. 10 napot késik. A kérdésem az hogy létre jöhetett-e a terhesség. Megpróbálom nem beleélni magam de a gondolatom szinte állandóan e körül forog. Számításaim szerint ha sikerült, akkor még csak 9 napos lehetek. Köszönettel. Flower

andi írta...

Szia andi vagyok van valami tneted? Mert nekem is 4
napig tartott kevesebb volt mint ahogy szokott a derekam szuródik meg a hasam alja kssebb alhasi fájdalom vettem tesztet a második csik halvány korai terhesség lehet te is igy vagy

andi írta...

Van teszt ami 3napos terhességet is kmutat csak a második csik halványabb ami terhességet mutat sok szerencsét!

andi írta...

Mikor az első fiamat szültem szült egy másik nő is aki el volt kötve szerintem igen !

Dia írta...

Sziasztok ! Nem tudom van e itt valaki . Egy picit aggódom . Röviden le írom . Június 13- án volt meg , utána petérésem volt együtt voltunk a férjemmel . Július 11 kellet volna megjönnie de csak 1 csepp rózsaszín volt . A mellem feszül meleg , nyilal és bal oldalt néha be be szurodik. Teszt negatív . Augusztus 8 a következő menses. De hamarabb jött 2,5 héttel . A tünetek nem múlnak , sőt uborkát eszek . Ez most mi ? Baba vagy egyszerűen szórakozik a szervezetem. Ahogy elmúlik megyek az orvoshoz ,

Unknown írta...

Sziasztok!

37 éves múltam és a párommal pár hónapja elkezdtünk védekezés nélkül együtt lenni, mert már szeretnénk babát. Igaz még nem nagyon néztem utána tudományosan, gondoltam kb a közepe táján lehet az ovulációm a 32-33napos ciklusomnak. Így amikor 29-én este együtt voltunk, nem is gondoltam hogy ebből akár lehetne baba. Most viszont nem értem mi történhetett, mert minden jel egybevág,olyan mintha terhes lennék. A menstruációmnak múlt hét hétfőn vagy kedden kellett volna megjönnie,most meg már a 39.napon járok. Emellett különös tüneteim is vannak, pl november 3-a óta nyom az alhasam, mint mielőtt meg szokott jönni, bár nem olyan erősen, kivéve tegnap délután, akkor picit erőteljesebb volt.A mellem is kábé 3-a óta feszül, mint mielőtt meg szokott jönni. Újabb fura tünet, ma reggel kezdődött enyhe rózsaszínes folyás, nem olyan mint mielőtt megjön, kicsit barnásabb lett, de egyértelműen nem tiszta vér, inkább folyásszerű. Ahogy utánaolvastam, eléggé egybevág egy esetleges korai terhességgel minden. Pont 9. vagy 10. napon leheteke, ha úgy számítom az október 29-i együttlét után fogant meg a baba,ja és szombat délután, meg tegnap is csináltam ovulációs tesztet, ahol elég erőteljesen két csík jelent meg, mintha ovulálnék. A sima terhességi teszt vasárnap hajnalban egyértelműen negativ lett.Érdemes vajon holnap reggel megcsinálnom? Lehet elvileg pozitiv? De ha igen, hogy a manóba sikerült a ciklusom vége felé teherbe esnem? Igaz, rendkívül jó volt ez az együttlét, talán ez is válthatta ki a peteérést? Ti mit gondoltok?

Névtelen írta...

Judit,mi lett veled? Pont ugyanebben a helyzetben vagyok.

Unknown írta...

Sziasztok ,én mára nem várom :) reménykedem , 38 évesssen első lenne ,, nemtek hogy alakult ?