2009. február 28., szombat

teherbeeses.hu

Elkezdtem egy új oldalt:

http://teherbeeses.hu

Egy kis ideig még mindkettő oldalt fogom írni, aztán már csak az új oldalra fognak felkerülni az új információk. Természetesen ezt jelezni fogom.

Egyébként ma nem csináltam tesztet, feleslegesnek tartottam. Viszont holnap fogok.
Tünetek: A hasam tulajdonképpen most estefele kezdett el fájni erősebben, először a petefészek környékén, utána pedig a méh. Most is fáj, ebben a pillanatban éppen egy pontban fáj de nagyon. Na, most már szétoszlott a fájdalom. Barnázás semmi, mellem közepesen fáj.

Tegnap éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon fáj a gyomrom, kb két órát biztos fájt, bekentem vietnámi balzsammal, mert nekem az használni szokott. Azt viszont nem tudom, hogy terhesség alatt szabad-e használni, ilyen erős kámforosat vagy mentolosat. Mindjárt utána nézek. Mindenesetre elmúlt a fájás, és eltudtam aludni.

2009. február 27., péntek

Tesztek :)

Ma ismét csináltam teszte(ke)t.
Az első eléggé megviccelt, mert alig akart kijönni a 2. csík, csak úgy halványabban, mint tegnap. A francba gondoltam magamban, aztán a párommal észrevettük, hogy ezen még a controll csík is sokkal világosabb, mint a tegnapin, tehát a teszttel lehet valami. Aztán még 2 perc és egész jól látszódott. Ezen felbuzdulván, hogy ne legyenek kétségeim, elővettem még egy tesztet, ez egy tesztcsík volt, ezt nem annyira szeretem (pedig régen csak ilyenek voltak), ezt is megcsináltam s ezen ugyanolyan erősségű lett mint a tegnapin. De végül is a tesztkazettán végzett is jónak számít, csak összességében egy picivel világosabb volt a tegnapinál.
Tehát miután már jól bekevertelek, hogy melyik tesztemmel mi is lett :), a végeredmény ugyanaz mint tegnap :))) ++++++

Poci picit fájdogál, általában az alhasam, de ha sokáig ülök az asztalnál pl. azt jobban megérzem. A hőm reggel 36,8 - szokásos. És beszélek Ő hozzá, hogy maradjon velem :).

2009. február 26., csütörtök

Felhívtam a Kaálit a jóhírrel

Mikor volt az inszem azt mondták azonnal telefonáljak, ha megtudok valamit.

Beszéltem Krizsán dokinővel, március 19-én kell menni ultrahangra. Olyan messzinek tűnik.....


Az Utrogestant még 3 hétig kell szednem, 2 hétig 2x1, aztán 1 hétig 1x1.
A MagneB6-ot a 12.hétig 2x1-et, és még a Gravida magzatvédőt szedem, ezt már 1,5 éve, de a dokinő azt mondta majd át kell térnem másikra ha ez elfogy, de olyan nevet mondott és írt fel múltkor, hogy még életemben nem hallottam ezt. Nem is emlékszem pontosan a nevére, fel van írva egy papírra majd megnézem pontosan valami Felimen vagy valami hasonló, majd megnézem és megírom, most nincs kedvem ezért kikelni az ágyból. Azt mondta dokinő hogy majd ha legközelebb találkozunk megbeszéljük.

Az előző bejegyzésben nem írtam, hogy a hőm ma reggel 36,9 volt. Talán elkezd emelkedni??? Nem ártana!

Pozitív teszt :))))))

Ma reggel a ciklus 29. napján, inszem utáni 15. napon pozitívat teszteltem :))). Ma van a nem várt mensi első napja. Barnázás tegnap és ma csak iciri-piciri volt és van, tegnapelőtt már több volt, de az is egyszerre, utána egész nap semmi. A hasam, mint már eddig is írtam tulajdonképpen az inszem óta majdnem egyfolytában fájt, hol a méhem körül, hol az alhasam, hol a két petefészkem felé két irányba, ez kicsit fura volt, nem emlékszem hogy ilyen lett volna eddig, de lehet hogy csak nem figyeltem. 3 napja elég erős menstruációs görcsöm volt, azóta csak enyébb. Ma hajnalban is éjfél-két óra között eléggé fájt, de félálomban voltam, így pontosan nem emlékszem, azóta megint nem fáj, csak nagyon minimálisan. A mellem már 1 hete feszül, viszont ez minden ciklusban így van.

A teszten a terhességi csík kb fele olyan erős, mint a controll csík, ez reményeim szerint mindennap erősödni fog. Nagyon bízom benne hogy sikerült, de azért nem merem teljesen beleélni magam. 10 körül telefonálok a Kaáliba az eredménnyel. Azért csak 10 körül mert addig ott tiszta bolondok háza van, a reggeli vérvételek és a sok telefon miatt.

Hirtelen olyan euforikus állapotba kerültem, mikor megláttam a második csíkot, (pár imát elmondva előtte), hogy rohantam be a páromhoz a hálószobába és felébresztettem, a feje mellé raktam a tesztet, úgy felpattant hogy csak na, és nézte és azt mondta ez már valami :). De azért még óvatosan örüljünk, megpuszilgatott és együtt örültünk.

Holnap újra tesztelek és meglátom mit mondanak a Kaálisok, azt nem tudom hogy befognak-e kapcsolni a dokinőhöz vagy csak a nővérkékkel fogok beszélni.

Egyenlőre örülök és örülök és örülök!!! :))))

2009. február 24., kedd

Napsütés és optimizmus :)

Errefelé kb. 11 órától süt a nap. Ettől nekem teljesen jó kedvem lett, és teljes erőbedobással reménykedem. 13 nappal vagyok az inszem után. Igaz délelőtt barnáztam, nem is keveset, azóta viszont semmi. Ez lehet jó is, lehet rossz is, majd kiderül.
A reggeli hőmérsékletem még mindig ugyanannyi 36,8 már 9. napja.

Kíváncsi vagyok most már bármi lehet.

Közben anyu éppen ma mesélte, hogy egy közeli ismerősünk, aki tavaly szült, velem egyidős csaj, már akartak babát, dolgoztak az ügyön, terhes lett és addig észre sem vette, míg meg nem mozdult a baba, mert addig 4-5 hónapig megjött neki. Semmi tünete nem volt.

Most éppen úgy érzem mintha akár mindjárt meg is jönne, az alhasam most éppen csak enyhén fáj. De ez szinte óránként változhat.

Jajjj! Drukkolok magamnak. Párom nagyon bízik benne, hogy sikerült :).

Mindenkinek köszönöm a drukkokat!

2009. február 23., hétfő

Keveset érzek a terhességi jelekből

Még 3 nap nap a nem várt mensiig és egyben a tesztelésig, úgy különösebben nem érzek semmit. A hasam hol jobban fáj hol kevésbé, a petefészkek környékén, de van amikor az méhem környékén. Tegnap az inszem után 11 nappal éreztem olyan fura hasszurkálást, de ez tompa szurkálás volt, a méhem környékén, és nagyon elkezdett fájni a hasam úgy mint amikor megakar jönni. Pedig még 4 nap volt hátra.

A hőmérsékletem az inszem után 5 nappal kezdtem mérni, (régebben már sok ciklust végig mértem, tehát tisztában vagyok a hőmmel), és azóta mindennap 36,8. Tehát már 8. napja ugyanannyi. Az alaphőm a ciklus első felében mindig 36.4, peteéréskor lemegy 36,2 -re, aztán fel 36,8-ra és még fentebb is szokott 36,9-re és egy-két nap még a 37-et is eléri. aztán mikor kezdődik a ciklus vagyis megjön, az első vagy második napján hirtelen lemegy 36,3-ra.
Úgyhogy a mostani hőmérsékletem nem valami biztató.

Más jelet nem érzékelek.

És tegnap éjszaka babával álmodtam. Imádni való volt ahogy mindketten egymásra nevettünk, és odabújt hozzám és átölelt :))). Talán fél év és 1 év közti lehetett. Nagyon élethű álom volt, kár hogy csak álom...

2009. február 19., csütörtök

FSH-szint

Az agyalapi mirigy tüszőserkentő hormont (FSH-t) termel. Ahogy a neve is mutatja, egyrészt a tüszőket ösztrogén termelésre, másrészt a petefészket petesejt termelésére serkenti. Ezután az előállított ösztrogén visszahat az agyalapi mirigyre annak érdekében, hogy az lelassítsa az FSH- termelést. Ezt negatív visszacsatolásnak hívják.

Minél alacsonyabb az 1-3. napon mért FSH-szint és ösztradiol-szint, annál bizakodóbbak lehetünk. Az emelkedett FSH szint ugyanis azt jelzi, hogy a petefészek tartalékai csökkennek. Ha pedig a petefészek tartalékai csökkennek, akkor magasabb FSH szint kell ugyanolyan hatás eléréséhez.

A nők, különösen a 30-as éveik vége felé járó nők egy jelentős részének emelkedett vagy magas FSH-szintjük van.

2009. február 17., kedd

Terhesség előtti méregtelenítés

Miért is jó ez?

Mert a méregtelenítéssel kiürülnek a szervezetedben felgyűlt méreganyagok, (melyek általában a zsírsejtekben raktározódnak). Így az egész tstünk felfrissül, megtisztul. Azok a nők akik a terhességet megelőzően méregtelenítik a szervezetüket, sokkal könyebben, jobban viselik a terhességet, és kevesebbet, vagy egyáltalán nem hánynak.

Ha azonban ezt az időszakot elmulasztottad inkább várd meg a szoptatás végét és csak akkor méregteleníts!

Mert várandós kismama, szoptatós anyuka számára tilos a méregtelenítés!

2009. február 13., péntek

Inszemináció utáni érzések

2 nappal vagyok az első (és egyben utolsó) inszemináció után.

Arról hogy sikerült-e semmit nem érzek, de ez még korai is lenne.
A hasam viszont szinte egyfolytában fáj, hogy mitől nem tudom. De olvastam a fórumokon hogy sok lánynak fáj inszem után. Vagy a bogyóktól amiket szedni kell, vagy attól hogy megpiszkálták a méhet nem tudom. Néha egy kis időre elmúlik, de aztán újra elkezd fájni, olyan tompa fájás a hasam alján. Nem tudom meddig fog tartani.

Itthon vagyok, sokat pihenek, sok fehérjét és folyadékot fogyasztok. És arra koncentrálok, hogy SIKERÜLT :)!

Kromoszóma-rendellenességek

Negyven év körüli várandósok magzatainál gyakoribbak a számbeli kromoszóma-rendellenességek, amelyek jelentős része az élettel nem összeegyeztethető fejlődési, szervrendszeri zavarokat eredményez.
Negyven év feletti terhességek esetén épp ez miatt a spontán vetélések száma is magasabb. Down szindróma esetében, különböző fokozatú, de általában súlyos értelmi fogyatékosság is jellemző. Ehhez legnagyobb arányban szívfejlődési rendellenességek is társulnak.

A Down-kór kialakulásának esélye 25 éves korban 1:1200, míg 35 éves korban már 1:300, és 40 éves korban pedig 1:100. Azonban ha a statisztikát nézzük, az azt mutatja, hogy fiatal nők körében több Down-kóros baba születik, melynek oka részben az, hogy ebben az életszakaszban több a szülések száma, másrészt 35 éves kor felett feltétlenül ajánlott a genetikai vizsgálat.

Kromoszómák és az egyed neme

Az embernek 46 kromoszómája van, és ezek 23 párt képeznek. Minden kromoszómapár közül az egyik az apából, a másik az anyából ered. A huszonharmadik párnak különleges szerepe van: az egyedek egy részében két egyforma, ún. X-kromoszómából áll a pár - ezek a nők, férfiakban a pár egyenlőtlen tagokból áll, egy X és egy Y kromoszómából.

Ezt a párt nemi vagy szex kromoszómának is nevezzük, mert megszabja az egyed nemét.
Az apai ondósejt minősége dönti el a megtermékenyítéskor. hogy a petesejtben lévő X kromoszómán kívül a második nemi kromoszóma X vagy Y lesz.

2009. február 11., szerda

Első inszemináció

Megvolt az első inszem. Egész napunkat a Kaáliban töltöttük, nyitástól majdnem zárásig, vagyis 1/2 8-tól, 1/4 5-ig.

Aminek nagyon örültünk hogy a párom erdeménye ismét jó lett. Úgyhogy semmi akadálya nem volt, hogy megcsináljuk az inszeminációt.
Neki már 1/2 10-kor kellett mintát adni. Én 2-kor kerültem sorra, ekkor hívtak be a műtő előtti öltözőbe. Már csak egy lány volt bent, előtte viszont vagy hatnak csinálták meg.
Át kellett öltözni steril ruhába: nylon cipő, sapka, szájvédő vagy mi, és hátulkötős hálóing.

5 perc múlva már a műtőasztalon feküdtem. Fel a lábakat JÓ NAGY TERPESZBE!
Jött a dokinő és berakta a szerszámját :). Kitágította a méhszájat és kiöblögette a méhet és befecskendezte a fiúkat.:) Éppen csak nagyon picit fájt, de az is lehet csak az izgalomtól, inkább kellemetlen volt, ahogy éreztem hogy matat a méhemben :). De ennyit igazán megér az ügy! Nem kell félni tőle, 3 percnél többet nem feküdtem fent a műtőasztalon. Aztán átoldalaztam a hordágyra és áttoltak a pihenőbe a többi csajszi mellé, azt hiszem nyolcan voltunk.

Egy óra hosszát kellett feküdni, aztán vissza átöltözni. Mikor kimégy a váróba, ott is figyelnek rád az asszisztens csajok, segítenek hogy biztos legyen ülőhelyed. 16 óra után pedig behívtak a dokinővel beszélni, írt fel bogyókat, hormont tartalmazót, fájdalomcsillapítót, Magne B6-ot.
S két hét múlva telefonálok, hogy sikerült teherbeesni :) - ezzel bocsátottak útnak.


2009. február 10., kedd

Maradhat az előző bejegyzés címe

Vagyis holnap lesz inszemináció.
Ma még nem volt meg a tüszőrepedésem, vagy ahogy a dokinő mondja: még nem ovuláltam. Most nagyon fel van puffadva a hasam, olyan nagy mintha már lenne benne valami :), és kb. dél óta fáj is.

No komment :)

2009. február 9., hétfő

Holnap inszemináció - Szeged Kaáli

Ma ismét voltunk a Naaaagy Szöged városban. Szintén csak ultrahang vizsgálat volt. Két db szép nagy tüszőm lett closti-tól, és 8 mm méhnyálkahártya vastagság. Most este 8-kor kell beadnom a tüszőrepesztő szurit, amely feladat teljesítését szorgalmasan átruháztam páromra:). De nem ellenkezett :).
Kis info: megvettük a szurit, és utána eszméltünk rá a használati utasítást olvasva, hogy fertőtlenítő is kell, úgyhogy egy másik patikában vettünk ilyen sprayt is.
Valahogy ezt nem mondta senki, legalább a szurivásárlásnál modhatták volna a patikában.
Végül is mindegy csak azért írtam le, ha Te is odaérsz hogy megvásárold első injekciódat, ne felejts el venni hozzá fertőtlenítőt is.

Gondoltam hogy hamarabb lesz az inszem, nem szerdán, mint ahogy először ezt beszéltük a dokinővel. Éjszaka és reggel már eléggé feszült a hasam, gondoltam hogy már nem szabad sokat várni. Ma szuri és holnap a kis lurkók befecskendezése! Jaj de jó hogy végre elérkeztünk erre a pontra. Akinek gyorsan összajön természetes úton a baba, az nem is tudja mennyi utánajárással, kínlódással jár ez az egész. Bár szerintem én még elég jól viselem... :)

Holnap leírom a tapasztalataim részletesen.2009. február 7., szombat

Luna jóga

Többféle torna és mozgásgyakorlat is létezik a teherbeesés segítségére ilyen például a Luna jóga.
Hogy mi mindenre jó itt olvashatod:

Nők számára:

2009. február 4., szerda

Jövőhét szerdán inszemináció

Mai nap, a ciklus 7. napján kellett mennünk Szegedi Kaáliba. Csak ultrahang volt, aztán később a dokinővel egy kis eszmecsere. Az eredmény két nagy tüszőm van és sok apró, ezért további hormont nem adagolunk, hátha a sok apróból is lesz, amelyik még nő. Legközelebb a ciklus 12. napján, majd valószínű a 14. napján kell menni, amikor már az inszemináció lesz.

Arról szeretnék még pár szót írni, mennyire aranyosak és segítőkészek az asszisztens csajok, vagy nővérkék a Szegedi Kaáliban. Már a recepciónál is mindent elmagyaráznak, kérdezhetsz bátran bármit. Bent a vizsgálóban szintén minden figyelmet megkapsz, segítenek az ágyra felülni, és utána felkelni, törlőkendőt adnak a kezedbe, lesegítenek az ágyról stb. Gondolom valamennyire ez talán előírás is lehet a Kaáli Intézmények "protokolljában". Azt viszont nem tudom, hogy mindenhol így viselkednek-e.

Aki a Szegedi Kaáli-ba szeretne járni kezelésre kedvességben és segítségben nem lesz hiánya.

2009. február 2., hétfő

Terhességi súly összetevői

Terhesség alatt a teljes súlygyarapodás 10 és 12 Kg között van, persze lehet több vagy kevesebb is. A teljes súlytöbblet a következőkből tevődik össze:

38 % - magzat
22 % - vér, folyadéktöbblet
20 % - méh, mell, csípő, láb
11 % - magzatvíz
9 % - méhlepényMiben van folsav?

Természetes folsavforrások a sötétzöld, leveles zöldségfélék pl: spenót, brokkoli.

Egyes gyümölcsök: főleg citrusfélék, déligyümölcsök.

A hüvelyesek: bab, borsó.

Továbbá: búzacsíra, élesztő, tojássárgája.

A zöldségeket lehetőleg rövid ideig párolva vagy nyersen fogyasszuk.

Az üzletekben kaphatók folsavval dúsított élelmiszerek: gabonából készültek (kenyér, rizs, tészta és reggelire fogyasztható gabonafélék.

A folsav a hosszas főzés és tárolás alatt tönkremegy, de a mélyhűtés nem árt neki.
Ha nem tudsz friss zöldséget venni, nyugodtan vegyél helyette mirelitet.

Sok folsavat tartalmaznak: főtt szárazbab, kelbimbó, marhahúskivonat, élesztőkivonat, főtt vese, kelkáposzta, spenót, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, tavaszi zöldségek, brokkoli, zöldbab, mogyoró.