2008. október 28., kedd

Fogászat terhesség előtt

Azt szerintem már mindenki tudja vagy legalábbis hallotta, hogy terhesség alatt a fogak hamarabb romlanak, ha nem ellenőriztetjük rendszeresen és ha nem előzzük meg azt, hogy már eleve rossz fogakkal induljunk neki a terhességnek.

Amikor eltervezzük, hogy mikortól szeretnénk próbálkozni a babócával, akár már el is kezdhetjük a fogainkat rendbehozatni. Ajánlott már több hónappal a babatervezés előtt felkeresni egy fogorvost.
Amire külön odafigyelhetünk:

- Amalgámtömés
Ha nem tervezünk terhességet még akkor is érdemes kicseréltetni az amalgámtöméseinket korszerűbbre, babásodás előtt pedig feltétlen ajánlott, mert terhesség alatt már bajt is okozhat. Rágáskor és fogmosáskor csekély mértékű higany oldódik ki belőle és kerül a szervezetbe, viszont az amalgámtömés betevésekor és kivételekor már jelentősebb mennyiség. Akinek vettek már ki amalgámot az biztos emlékszik, hogy miközben a doki fúrja ki a tömést az alany azon rimánkodik csak ne kelljen lenyelni azt a nagy fémdarabokat amik kiesnek a fogból és szépen gyülekeznek a toroknál. Nem valami kellemes és az íze sem. Ha ez terhesség vagy szoptatás alatt történik probléma lehet belőle, ezért inkább már a betervezett terhesség előtt cseréltessük ki fehér tömésre. Esztétikailag is előnyösebb a fehér tömés, ma már nagyon sok féle fehér tömésből válogathatunk.
Európában már több országban is tiltják az amalgám használatát. Csak az olcsósága miatt használják még pár országban.
Az amalgám mellett kis rések keletkezhetnek, így alatta és mellette tovább lyukad a fog.
Létezik olyan fehér tömőanyag is amelyik fluoridot tartalmaz, ami segít megelőzni a tömés alatt létrejövő szuvasodást.
Létezik egy drágább megoldás is vastagabb pénztárcás ügyfelek részére :). Ez az inlay.
A szuvas üreg lenyomata alapján készíti el a fogtechnikus a betétet, ez az inlay, majd fogorvos ragassza be a helyére. Nagyon esztétikus és tartós.

-Gennyes foggyökér
A gennyes foggyökér az egész szervezetre kiterjedő gyulladást is okozhat, ez rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhető.

-Ínygyulladás
A terhesség alatt a hormonváltozások hatására megduzzad az ín, és mélyebb fogtasak alakul ki, amely szinte csábító kiságy lehet a baktériumok és lepedékek számára. Ilyenkor gyakrabban vérzik az ín és nagyon érzékennyé válhat, ez a legfőbb jele az ínygyulladásnak. Ekkor ügyeljünk arra, hogy ínyünket körkörösen mossuk fogkefével, mert így tudjuk eltávolítani a lepedéket, ami a későbbi fogkőképződést okozhatja.

-Külső fogfehérítést nem ajánlott terhesség alatt

-Fogröntgen csak nagyon szükséges esetben a terhesség 3.hónapja után már lehetséges. Mert a mai röntgenkészülékek már csak egy pontra irányulnak, és közben a szervezetet védő ólomkötényt is kap a paciens.

A helyes fogmosási sorrend:
fogmosás alapos körkörös dörzsöléssel, ínymasszírozással,
öblítés fluoridos szájvízzel,
fogselymezés,
spesiális fogtisztítók.


!!!Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a koraszülések, az alacsony születési súly és a préeklampszia (terhességi toxémia) bizonyos eseteinek, körülbelül öt-tíz százalékának hátterében fogágy eredetű góc áll. Az ínytasakban felhalmozódó és gyulladást fenntartó baktériumok a véráram és a nyirokkeringés közvetítésével a szervezet minden pontjára eljutnak, és további betegségeket okoznak. Gondos fogápolással, a fogkövek rendszeres leszedetésével sok esetben elkerülhető volna a koraszülés, ahogy az a legújabb kutatási eredményekből is kitűnik. A rendszeresség azért fontos, mert a gyakori eltávolítás miatt legfeljebb egészen enyhe gyulladásos tünetek alakulnak ki. A fogágybetegségre való hajlam részben genetikai eredetű, akit ez érint, annak még komolyabban kell vennie a problémát. Az elhanyagolt fogágybetegség miatt tartósan károsodhat a fogágy, amit végül már csak műtéttel lehet úgy-ahogy helyrehozni.!!!


2008. október 27., hétfő

Clostis tapasztalatok

Van akinek segít a closti, van akinek nem. Pár clostit szedő véleménye:


"Nem akarok "károgni", de nekem 5 Clostis hónap után sem sikerült :(
Pedig mikor megfelelő méretű volt a tüsző, még tüszőrepesztő szurit is kaptam.
De hallottam sok olyat is, hogy már az első hónap után összjött a baba!Nektek is ezt kívánom! sok sikert!"


"Nekem a kislányom a 6.clostis hónapban jött össze.Most kistesót szeretnénk,már beszedtem a 6 havi clostit és nem estem még teherbe!:("

"első hónapban sikerült.. én meg kivaltottam két dobozzal :)
Én előtte mastodynon cseppeket ittam egy hónapig, szerintem az is segített."

"Nekem az első 5szem után sikerült :)
Minden jót,mielőbbi babázást :)
35hetes kismama"

"Én is szedtem, de én a ciklus beállítása végett kaptam... A 3 hónapból csak egyszer volt tőle pé-em.
Ha ez a gondod, ajánlom a "Hormeel S" cseppeket, homeopátiás készítmény, nekem már a szedés kezdete után 2 héttel volt pé-em!"

"én 3 hónapig szedtem a clostilbegytet és utána mikor a harmadik adag is elfogyott rá 4 hónapra lettem terhes!!!"

"Én is pcos vagyok voltam,és én is closti mellett lettem terhes,az utrogestant nekem nem kellett szednem.Nem vagyok veszélyeztetett terhesszerencsére :)
Nem hinném,hogy ez miatt az lennél majd.
Minden jót,boldog babavárást
38hetes kismama"

"Én is PCOS vagyok, én metformin segítségével lettem terhes. Én is kaptam utrogestant, de nem vagyok veszélyeztetett. A sárgatestet a 16. hétig szedtem, fokozatosan leállva.
Jó babavárást!
20 hetes babás"

"Én is clostit szedtem,3 doboz után most 5 hetes terhes vagyok"

"2. clostis hónapom után sikerült teherbeesnem."

"első clostis hónap után estem teherbe!)"


2008. október 26., vasárnap

Málnalevél és palástfű kombinációja - homeopátiás szerek

Ha gyógynövényekkel szeretnéd javítani a teherbeesésre az esélyed, egyik módja lehet, ha málnalevél és palástfű kombinációját fogyasztod.
A málnalevelet a ciklusod első felében kell fogyasztani, a palástfüvet pedig a ciklus második felében.

A málnalevél segíti a peteérést, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést.
Hasznos lehet még a terhesség utolsó heteiben a 37. héttől, mert fellazítja a medence izomzatát és megpuhítja a méhszájat, amivel elősegíti a szülést. Ezért a terhesség korábbi heteiben nemajánlatos fogyasztani csak a37. héttől.

Fogyasztható tea vagy globulusok formájában a menstruáció első napjától a tüszőrepedésig.
Teából napi 2-3 csészével ajánlott inni.
A C30-as globulusokból 1x 1-3 naponta.

A palástfű a medence vérellátását serkentve segíti a méhnyálkahártya felépítését, ami a beágyazódáshoz fontos.
Alkalmas még túlsúlyosok PCOS-ok ciklusának szabályozására.

Fogyasztható tea vagy globulusok formájában, a ciklus második felében, tüszőrepedéstől a mensiig.
Teából napi 2-3 csészével ajánlott inni, elosztva az egész napra.
A tinktúrából 2 x 7 cseppet kell fogyasztani.


Egy példa rá, akinek így sikerült teherbe esnie:
"A málnalevél és palástfű kombit 2005-ben fogyasztottam tea formájában egyetlen egy hónapban: abban a hónapban, amelyben Larával teherbe estem. Málnalevelet a 15. napig ittam, a palástfüvet pedig a 16. naptól (a tüszőrepedés a 16. napon volt)"

Másik példa:
"Terhes az 1. ciklusban málnalevél+palástfü kombival (elötte 50-60 napos ciklusai voltak, ebben a ciklusban a 18. napon volt a tüszőrepedés)"

3. példa:
"Terhes másfél év próbálkozás után. Következö hónapban kezdte volna a clomifén (closty) szedését: 2. ciklus barátcserje, 1. ciklus málnalevél+palástfü kombi"

Ezek a termékek megrendelhetők itt is:

http://babatervezok.otthona.net/shop/main_bigware_29.php?language=hu


Fontos, hogy a terhesség előtt 3 hónappal hogyan étkezel. Egészséges étkezéshez találsz segítséget a jobb oldalon letölthető ingyenes e-bookban.

2008. október 24., péntek

Rubint Réka kismamatorna tapasztalatok

Rubint Réka terhestornájával kapcsolatban eléggé megoszlóak a vélemények. Az biztos hogy aki terhesség előtt nem tornázott rendszeresen, annak megerőltető lehet, de aki már hozzászokott a rendszeres mozgáshoz annak nem annyira fárasztó. Persze terhessége válogatja. Nem kötelező csinálni, csak ha jólesik....

Pár vélemény:

"Én az egész terhességem végigtornáztam (39.hétig), és végig a RR kazijára. Nekem nagyon bejött. Ha többet bírsz az elején, megcsinálhatod mind a 3 tornát, de ha kevesebbet, akkor csak az adott 20 percet. A végén pedig az utsó 20 perc is iszonyú fárasztó. Nekem tetszett, és nem bántam meg, hogy csináltam. A várandósságom legvégéig nagyon jól éreztem magam, amennyire lehetett csinos maradtam (értsd ezalatt , nem "folytam el", pedig 15 kilót híztam)és végig nagyon aktív voltam. "

"Én csinálgatom RR kaziját, de eléggé elfáradok tőle, mondjuk nem fáj sehol, csak kifáraszt. "

"Külön 20 perces gyakorlatsorok az 1., 2., és 3. trimeszterre. Nekem túl pörgős, kevés féle gyakorlat gyors tempójú nagy ismétlésszámban. Bár nincs benne ugrálás de sztem olyanoknak való akik előtte is hozzászoktak az aerob mozgáshoz mert nekem bizony elfogyott a levegőm 1-2 perc után, ami nem jó. Többször javasolja hogy kérd ki az orvosod véleményét, de nem hiszem hogy a doki a kedvemért külön végignézné a kazit és nem is ismeri az én edzettségi állapotomat. Kétségbe vonom, hogy előzetes edzés nélkül is bármelyik trimeszterben el lehet kezdeni (vagy esetleg én vagyok nagyon puhány) Egyszer sem hangzik el hogyha pl. megfeszül a poci vagy elfogy a levegő akkor le kell állni és pihenni kell. Ehelyett biztat hogy "Ne hagyd abba, gyerünk, ezaz, csináld!"

"én Rubint Réka terhestornáját csinálom, a 35. héten járok, és nem úgy néz ki, hogy koraszülésem lesz. Viszont cserébe remekül érzem magam, csinos maradt a lábam, nem híztam el. (Kb. annyira "megterhelő" mint a szokásos házimunka)."

"Rubint Réka terhestornájától pedig NEM terhesen is majd kiköptem a tüdőm...szégyen nem szégyen"

"megvettem Reka terhes dvd-jet,tornaztam is párszor ra,nem volt nehéz,én mégis kinyúltam tőle,hisz nem most kellett volna elkezdeni a mozgást."

"a Rubint Réka féle terhes torna téma, én arra tornáztam majd 6 hónapon keresztül, de mindent ettem mellette, összesen 10 kilót híztam, viszonylag gyors szülésem volt (6 óra),"

"Ajánlom Rubint Réka dvd-jét, nagyon jó! "


Ciklus hossza és a terhesség esélye

A normál ciklus 28 napos. A menstruáció első napjától számítjuk a következő menstruáció napjáig.
Általában a nagy többségre ez a jellemző. Ha ettől eltérő, akár rövidebb akár hosszabb, még nem jelent mindenféleképp problémát. Persze ha túlságosan hosszú mondjuk 40 napos, vagy túlságosan rövid akár 20 napos azért itt már elkezdhetünk tenni valamit, hogy helyre állítsuk. Megpróbálhatjuk természetes úton is erre sokféle módszer létezik, vagy pedig forduljunk orvoshoz.
A nagyobb baj akkor van, ha még rendszertelen is, hol rövidebb hol hosszabb. Az is előfordulhat, hogy a szokásosnál erősebb vérzés jelentkezik vagy más minőségű, netán szokásosnál erősebb hasfájás kíséri. Különösen teherbeesés előtt érdemes erre odafigyelni és rendbe hozni a problémát.
A szabálytalan ciklus oka lehet ovuláció hiány is, ami nem éppen kedvező feltétele a teherbeesésnek.
A másik pedig hogy kiszámíthatatlan mikor van peteérés. Tehát szabályos ciklussal, nagyobb eséllyel indulhatunk neki a terhességnek.
Túl hosszú ciklus kiváltó oka lehet: a terhelés, a stressz. A hormonkeringés megváltozik, a tüszőrepedés elmarad vagy eltolódik. A hőmérséklet mérésével meglehet állapítani, hogy van-e tüszőrepedés.

Túl rövid ciklus kiváltó oka lehet:
megrövidült sárgatestfázis, ez a tüszőrepedés és a következő menstruációig eltelt időszak,
korai tüszőrepedés,
hiányzó tüszőrepedés,

Ha elmarad a vérzés, 2 - 3 vagy annál több hónapig nem jön meg a menszesz, annak legfőbb oka pszichés eredetű. Túlterhelés során is kimaradhat vérzés, pl az élsportolóknál ez megfigyelhető.
Különböző hormonális gyógyszerek is befolyásolhatják a ciklust. A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél sűrűn fordul elő a tabletta elhagyás után hosszabb ideig tartó menstruáció elmaradásos időszak.

Ezekre a ciklus problémákra természetes gyógyír lehet:
kiegyensúlyozott táplálkozás, mozgás, masszírozás, és a kielégítő szexualitás is a szervezet és a lélek nyugalmához vezet.

Mindezek ellenére sok nő állítja, hogy ciklusuk igen különös időpontjaiban estek teherbe. Olvastam már olyat aki azt mondta, ciklusa 4. napján, volt aki menstruáció előtti pár napban. Holott sok helyen azt olvasni ilyenkor lehetetlen teherbe esni.
Mivel az orvostudomány sem tud még oly sok mindent, lásd azt mondják valakinek csak lombikkal van lehetőséged teherbeesni, aztán nem sikerül többedszerre sem, aztán végül mégiscsak csak spontán jön össze.... Mondjuk az én saját véleményem szerint, azért a többszöri lombik próbálkozások során több fajta gyógyszeres és injektiós kezelést is kapnak a párok, s talán ez befolyásolhatja a későbbi spontán terhességet, nem tudom de én ezt gondolom.

Szóval mondjuk azt hogy a terhességre legnagyobb esély a tüszőrepedés környékén van, előtte 3 nappal és utána 3 nappal. Tehát összesen 5-6 nap áll rendelkezésre a sikeres fogantatáshoz, a ciklus többi napjain minimális esély van.


2008. október 22., szerda

Terhességi teszt tapasztalatok

Melyik teszt mutatja ki legkorábban a terhességet?

"Mindegyikre rá van írva, hogy a beágyazódás után hány nappal mutatja ki már a terhességet, de én a helyedben várnék a mensi elmaradásáig, így biztosabb"

"Én Gabrielt használtam.
5 nappal a mensi késése után pozítiv lett.
Szeretem.:)
28 hetes kismami"


"Clearblu! A mensi előtt 3 nappal kimutatja a terhességet! :) Boldog Babavárást!"

"Az egyik legérzékenyebb teszt az ACON 10-es érzékenységű. A www.vitani.hu oldal alatt látod a boltot ahol lehet venni. Ez nagyon hamar kimutatja. Már peteérés után 8 nappa mutathat valamit.""

"Nekem a Clearblue jött be. A MediLab tesztet nem ajánlom."

"Én lilyvel teszteltem menszi előtt 2 nappal és kimutatta a 2 csíkot!

szerintem szinte mindegy ha menszi késés után tesztelsz!egyébként is a szervezeteden múlik,mert van akinek csak a 8.héten lesz pozitív a tesztje."

"Én Gabrielt használtam."

"Én CelarBlue-t használtam, mert azt hiszem az egyik legérzékenyebb teszt! Igaz nem valami olcsó - én 1.500,-Ft - ért vettem), de szerintem könnyű használni és megbízható! szorítok, ha babát szeretnél hogy pozitív legyen!"

"Én a Lily-t ajánlom az az esti vizelettel is kimutatja. (Rossmannban lehet venni)"

"Én is a Lillyt ajánlom, ráadásul lehet venni 2db -os kiszerelésben, és csak 900 ft körül van a 2db ára"

"Mindegy, de ha rám hallgatsz, akkor olyat vegyél, aminek van egy kis tartálya és abba kell belecsöpögtetni a vizeletet, majd víszintes felületre helyezni és majd 5 perc múlva leolvasni! A legkényelmesebb!!!!! "

"A Medi Lab-bel kapcsolatban nincsenek jó tapasztalataim. Mutatott már pozitívat, s utána pedig megjött. Kiderült, hogy rajtam kívül mások is jártak így a Medi Lab-bel. Én a Clearblue-t tartom a legmegbízhatóbbnak."

"Megbízható vagy sem, én Pregimax plus-t kaptam a gyógyszertárban, s rögtön két teszt volt benne ugyanolyan áron, mint másikban egy darab teszt. Így csak egyszer kellett sorban állni, ha az első negatív, de csak nem jön meg. (nekem persze elég korán pozitívra váltott)"

"Clearblue!Az a tuti!!!!"

Saját véleményem: Elég a menstruáció napján vagy később tesztelni. Hogy melyik teszt a jobb az szervezet függő is, kinek mennyi hcg hormont termel a szervezete.
Van akinek ugyanaz a teszt a meg nem jött menstruáció első napján pozitív lesz, van akinek csak utána az 5. napon.....

Úgyhogy azt ajánlom ne szédítsd magad feleslegesen :))).

2008. október 21., kedd

Inszemináció

Az inszemináció az a beavatkozás amikor az egészséges jó mozgású ondósejteket mesterségesen juttatják be a méhszájon keresztül a méh üregébe.

Mikor ajánlott az inszemináció?
- közösülési képtelenség szervi elváltozás vagy pszichés eredetű ok miatt
- a sperma minősége és/vagy mennyisége nem megfelelő
- a sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (ez akkor lehetséges ha nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, vagy ha spermiumellenes ellenanyag van a nyákban)
A beavatkozás feltétele a petevezetékek átjárhatósága, mert elzáródott petevezeték esetén ezzel a módszerrel nem lehet teherbeesni. További feltétel a peteérés ultrahangos nyomonkövetése.

A mesterséges ondóbevitel célja, hogy a legegészségesebb és legjobb mozgásképességű spermiumokat feljutassák a petevezetőig, ahol esélye van találkozni a petesejttel.



Amennyiben a férjnek vagy apajelöltnek nincs megfelelő ondósejtje a beavatkozás donor spermával is végezhető.

Hogyan történik a beavatkozás?
A petefészek serkentő tablettás vagy injekciós kezelés után a laboratóriumban a megfelelően előkészített hímivarsejteket egy vékony műanyag csövön keresztül a méh üregébe juttatják, mégpedig akkor amikor a petesejt a petefészekből kilökődik (ovuláció). Az ideális időpont kiválasztása hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével történik.
A beavatkozás után legalább 30 percig vízszintesen alápárnázott csípővel kell feküdni. A terhesség létrejöttét további hormonkezeléssel lehet segíteni.

A teherbe esés esélye egy beavatkozásra számítva 15-20%, hat beavatkozásra számítva 30-40 %.
Az ikerterhesség esélye az átlagosnál nagyobb.
Amennyiben a kezelés hat alkalommal sikertelen, jöhet a lombikbébi kezelés, persze csak ha az anyajelölt is így kívánja.





2008. október 20., hétfő

Rubint Réka kismamatorna

Mint tudjuk a mozgás nagyon fontos terhesség alatt is, de a terhességet váró időszakban is nagyobb esély van a teherbeesésre, ha rendszeresen végzünk testmozgást.
Rubint Réka kismama tornája ("Légy bombajó kismama") kiválóan alkalmas a terhesség előtti időszakra is. Hiszen nagyon erős hasizomerősítő és "ugrálós" gyakorlatokat már nem igazán célszerű végezni nem csak a terhesség alatt, hanem akkor sem amikor már próbálkozunk a teherbeeséssel.

Réka kismama tornája 3 részre van osztva, ami azt jelenti hogy a terhesség 9 hónapja 3 hónapos periódusokra lett tagolva.


Az első tornát, ami a három közül a legnehezebb illetve legmegerőltetőbb csak a terhesség első 3 hónapjában lehet végezni.

A második torna picivel könnyebb ezt már a második trimeszterben azaz a terhesség 4., 5., 6. hónapjában lehet végezni, VAGY a terhesség első hat hónapjában.
A harmadik torna gyakorlatai a legkönnyebbek illetve a legkevésbé megerőltetőek, ezeket nyugodtan lehet végezni a terhesség utolsó három hónapjában is, tehát a 7., 8., 9. hónapban. VAGY az egész terhesség alatt, végig 9 hónapon keresztül.

Remélem érthető volt. A lényeg, hogy:

az 1. trimeszterben mindhárom tornát végig szabad tornázni,

a 2. trimeszterben a második és a harmadik tornát szabad, AZ ELSŐT TILOS!

a 3. trimeszterben csak a harmadik tornát szabad, AZ ELSŐT ÉS MÁSODIKAT TILOS!

AMI MÉG A LEGFONTOSABB, AMIT RÉKA IS ELMOND KB.: 100-SZOR TORNA KÖZBEN:
MINDEZT CSAKIS ORVOSI FELÜGYELET MELLETT!!!

Mindenkinek ajánlott kikérni az orvosa véleményét arról, hogy milyen típusú gyakorlatokat nem szabad végeznie az éppen aktuális időszakban.

Szóval azt akartam ebből kihozni, hogy a terhesség előtti időszakban még lehet végezni az egész kismama tornát. Ha sikerül teherbeesned de esetleg még nem tudsz róla, mert még vagy a megfogantatás és a megnem jövő menstruáció közötti időszakban vagy, vagy pedig már túl vagy ezen az időszakon de a terhességet még nem mutatta ki a terhességi teszt, akkor sem lesz semmi bajod, ha végzed ezeket a gyakorlatokat. Azért hidd el ettől is elfogsz fáradni.... :), ezek is hatásosak.


2008. október 19., vasárnap

Felkészülés a terhességre

Terhesség előtt célszerű bizonyos vizsgálatokat elvégeztetni, attól függően kinek milyen egészségügyi problémája van. Persze inkább ne legyen semmilyen, de ha mégis....

Fogászat: hozassuk rendbe fogainkat, pl: az amalgám töméseket cseréltessük ki korszerűbbre, mert az amalgám nehézfémsókat tartalmaz, és ez a nyálkahártyán keresztül eljuthat a magzatig.
Ha van kicsit is szuvasodó fogunk, tömessük be, mert később a terhesség alatt az esetleges mindennapos hányás következtében nő a nyál savassága, s ez gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát.
Eleve a hormonváltozások is befolyásolják fogak állapotát, ezért célszerű még terhesség előtt egy teljeskörű fogászati ellenőrzést végeztetni. Fontos a fogkő és lepedék eltávolítás legalább 3 havonta.

Tüdőszűrő: terhesség előtt menjünk el tüdőszűrőre, mert terhesség alatt már nem szabad röntgenezni a kismama testét.

Nőgyógyászati rákszűrés: terhesség alatt már elég kellemetlen ezen átesni.

Visszértágulat: ha valaki visszértágulattal küzd, érsebésszel végeztesse el a szükséges kezeléseket és esetleg műtétet is, mert a terhesség alatt nagy gondokat és fájdalmat okozhatnak a kismamának, a hormonváltozás és testsúlynövekedéssel együtt járó visszér problémák.

Cukorbetegség: terhesség előtt be kell állítani a vércukorszintet, mert a terhesség legelejétől teljesen megváltozik az inzulinigény.

Vagy ha bármilyen betegségben szenved valaki keresse fel a szükséges szakembereket.

2008. október 17., péntek

Palástfű tea

Teherbeesni vágyóknál fontos a menstruációs ciklus szabályos lefolyása. Egyébként kár hogy erre már nem korábban figyelünk oda és hozzuk helyre ha probléma van. Úgy értem, még mielőtt egyáltalán a terhességre gondolnánk, akár évekkel korábban. Talán akkor több időt spórolnánk meg a terhességre várva. Persze ez azért van így mert a ciklus szabályossága csak ilyenkor fontos és van jelentősége, amikor már babát szeretnénk. Előtte senkit nem érdekel hogy hány naponta jön meg a menszesze, és hogy mikor van a peteérése. Pedig célszerű lenne már hamarabb erre odafigyelni, de talán a nőgyógyászok feladata lenne ezt a páciensekkel közölni, akár már huszonéves korban.

A menstruációs ciklust szabályozni lehet különféle gyógynövényekkel is. Az előző bejegyzésben írtam a cickafarkfűről, most pedig a palástfűről fogok írni, mert ez szintén alkalmas erre a problémára.
A palástfű segít a menstruációs zavarok, a fehér folyás, az alhasi panaszok és hormonzavar esetében. Alkalmazható klímaxos rosszullétek esetén, és a kezdődő pubertás időszakban kedvezően hat a női szervezetre. Ajánlott cickafarkkal együtt használni. A palástfűnek összehúzó hatása van, használják gennyező sebek és fekélyek esetén is. A női nemi szerveket mindenekelőtt a méhet erősiti, így a teherbeesni vágyó nőknél, és szülés előtt és után hasznosan alkalmazható.

Palástfű tea:
1 teáskanál fűvet leforrázunk 2-3 deci vízzel, 1-2 percig állni hagyjuk, majd kortyonként fogyasszuk.
Maximum napi 2-3 csészével fogyasszunk.

Fürdővízbe:
Egy teljes fürdőhöz 200 gr szárított, vagy pár maréknyi friss növény szükséges.
Egy éjszakára egy vödör hideg vízben beáztatjuk, másnap felmelegítjük és ezt öntjük hozzá a fürdővízhez.

Mennyivel többet fogyasszon a kismama a vitaminokból, mint előtte? Mennyiség táblázat oldalt az ingyenesen letölthető e-bookban.

2008. október 16., csütörtök

Cickafarkfű

Ha teherbe szeretnél esni és nem rendszeres a menstruációd, szerintem még orvoshoz fordulás előtt célszerű természetes úton helyreállítani a ciklusod. Gondolok itt a különböző gyógynövényekre és a gyógytornákra. Pl: ilyen az Aviva torna is amit én is végzek.
Egyik ilyen gyógynövény mely segítségedre lehet a cickafarkfű.

A cickafarkfű gyógynövény többféle problémára is gyógyír lehet. Külsőleg is és belsőleg is alkalmazható.
Külsőleg használható: fogíny-, szem-, általános gyulladásokra öblögető és borogatószerként.
A cickafarkolajból gyulladást megszüntető kenőcsök készülnek, az azulénes kenőcs a gyulladást nem elfojtja, hanem a lefolyását gyorsítja.

Belsőleg használható: a cickafarkfű tea étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó, epe- és májműködést elősegítő, menstruációs zavarokat megszüntető, (amiért ebben a blogban írok erről), húgyszervi és légzőszervi bántalmakat gyógyító, vérnyomáscsökkentő. Ajánlott még visszértágulás, gyomor- és bélhurut, és prosztatabántalmak ellen. Altató hatású is, ezért altató tabletta helyett is ajánlott.

Fontos!
A cickafarkfű fogyasztása során vizeletünk sötétbarnára színeződik, ez természetes velejárója fogyasztásának, nem kell megijedni!
Csak kis adagokban szabad használni, és altáji daganatoknál és rákos megbetegedéseknél semmiféle formában nem ajánlják a szakemberek.
A sárgás, rózsás vagy lilás színű cickafarkvirágok egyike sem használható gyógyítási célokra!

Tehát a női problémákra koncentrálva a következő "bajokra" használhatjuk eredményesen:

1. Menstruáció szabályozására
A szabálytalan menstruációs ciklus természetes kezeléseként alkalmazhatjuk. Az ösztrogén női hormonhoz hasonló hatóanyaga tudja befolyásolni a ciklus lefolyását. Ha sokat késik a menstruáció, előtte 8-10 napon át kell inni 1 csésze cickafarkfű teát.

2. Menstruációs görcsoldásra
Ideális a görcsök enyhítésére is. A növény illóolajában található kamazulén görcsoldó hatású, mely a méh simaizomzatára fejti ki hatását.


Tea készítése:
1 evőkanálnyi növényt leöntünk 2 deci forrásban lévő vízzel, 15 percig letakarva hagyjuk állni, majd leszűrjük. Fogyasztása: étkezés előtt fél órával 1 csészével.
Édesítőszert ne tegyünk bele!

Kúraszerű alkalmazása:
6 héten keresztül reggel és este 1-1 csészével kortyolgassunk el.


2008. október 13., hétfő

Helyzetjelentés :)

Jelenleg így állunk baba ügyben:

A nőgyógyászom lebeszélte az időpontot, a szegedi Kaáli Intézetben Krizsán doktornővel. November 5.-én mehetünk és akkor már vizsgálatok is lesznek. Ez tök jó, mert elsőre csak elbeszélgetés szokott lenni, aztán újabb időpont kitűzésével kezdődnek a vizsgálatok. Mivel nálunk a nődokim ajánlott be minket, gondolom a dokinőnek elmondta az eddigi eredményeinket, és a távolság miatt is úgy kaptunk időpontot, hogy már első alkalommal el is tudjuk kezdeni a vizsgálatokat. Most látom ebben a mondatban szerepel nődoki is és fordítva dokinő is :) De vicces :))
Tehát egy hónap múlva kell mennünk. Nekem vinnem kell a nődokimtól a rákszűrés eredményeket. Majd valamelyik héten kikérem tőle.
Kicsit hosszúnak tűnt hirtelen ez az egy hónap, ahogy meghallottam, de máris eltelt belőle egy hét. S minden hétvégére van valami program amire várnom kell, így még gyorsabban fog telni az idő. Most hétvégén koncertre megyünk ha valaki ismerősöm olvassa az tudja, hogy milyen koncertre :))))). Jövőhétvégén jönnek vidékről a családom - ék :), akkor tartom a névnapom, után már azzal leszek elfoglalva, hogy időben megjöjjön, mert mire megyünk Szegedre el kell múlnia. Pont úgy jön ki az időpont hogy éppen hogy elmúlik... Ezért szorgalmasan végzem az Aviva tornát, hogy rendesen időben megjöjjön.
Esszük mindketten az Aloe Verát, én szedem a magzatvédő vitamint, mindennap eszem gyümölcsöt és zöldséget is, főleg nyers sárgarépát szoktam rágcsálni... Most már párom is azt mondja csak egészségesen étkezzünk, mert hát ugye azért eléggé megijedt :), hogy vele van baj mégis és nem velem. Ilyenkor irtó aranyosak tudnak lenni, ahogy sajnáltatják magukat, mármint a férfiak :))).
Ő is azt hitte, mikor kiderült hogy csak lombikkal lehetek terhes őmiatta, hogy én majd nagyon mérges leszek rá, és akár itt is fogom hagyni... Hát nem így lett, én inkább most még jobban szeretem, mint előtte. S úgy érzem ez a probléma még közelebb hozott egymáshoz minket.... :)


2008. október 11., szombat

Teherbeesni fogamzásgátló tabletta melett

Sajnos elég sok esetet hallunk, amikor valaki fogamzásgátló tablettát szedése mellett is teherbe esik. Hogyan lehetséges ez?

Nagy mértékben függ attól is milyen hormontartalmú tablettát szedünk. A manapság forgalomban lévő fogamzásgátló tabletták hormontartalma igen alacsony. Ez egyrészről jó, másrészről rossz is lehet.

- Azért jó, mivel a feltalálása óta a hormontartalma ezredrészére csökkent, viszont a hatékonyságuk megmaradt. Kevesebb mellékhatással lehet számolni, így nagyobb biztonsággal lehet használni.
Nyugalomba helyezik a petefészket és csökkentik a méhnyak átjárhatóságát, így az ondósejtek kevésbé tudnak áthatolni a méh üregébe. A tabletta hatására a méh belső nyálkahártyája is megváltozik, alkalmatlan lesz a megtermékenyült petesejt befogadására.
Vannak kombinált többfajta hormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták és vannak csak egyfajta hormont tartalmazóak. Lehetnek egyfázisúak vagy többfázisúak. Az egyfázisú tabletta a ciklus egész hosszában azonos mennyiségű hormont tartalmaz, míg a többfázisú kettő vagy három részre osztja a ciklust, mindegyik részben különböző a tablettában található hormonok mennyisége. Ezek normál ciklushoz jobban igazodnak, így megszüntetik a lehetséges köztes vérzéseket.

- A fogi tabletták befolyásolhatják más gyógyszerek hatását és fordítva is. Ezt gyógyszer kölcsönhatásnak hívják. Tehát másik gyógyszer szedésének megkezdése előtt érdemes tájékozódni és orvos esetleg gyógyszerész véleményét kikérni ha elakarjuk kerülni, hogy figyelmetlenség miatt jöjjön létre a terhesség.

- Ha mégis létrejön a terhesség, a jó hír hogy az alacsony hormontartalom miatt, a megfogant embriónak közvetlen a fogamzásgátló tablettától nem lehet semmi baja, nincs hatással rá.


2008. október 6., hétfő

Melyik magzatvédő vitamint válasszam?

Gravida vagy Elevit?
Mint már korábban is írtam én a Gravidát szedem már több, mint 1 éve ugyanis már az első próbálkozás előtt 3 hónappal ajánlott elkezdeni szedni. A tulajdonságairól és hatóanyagairól már írtam korábban, és csomó leírást lehet találni a neten.

Hogy én miért a Gravidát választottam?
Mielőtt elkezdtem szedni, én is abban a helyzetben voltam, hogy nem tudtam eldönteni melyiket is szedjem?
Innen-onnan hallottam, ami a köztudatban is elterjedt, hogy a vitamintól nagyobbak lesznek a babák és nő az ikerterhesség esélye. Elkezdtem kutakodni a neten mi lehet igaz ebből. Aztán tulajdonképpen Czeizel Endre írása ragadott meg amiben kifejti véleményét a magzatvédő vitaminok és az ikerterhességek összefüggéséről. Tény és való, hogy mióta feltalálták ezt a vitamin komplexumot és ezt szedik is a terhességre vágyó nők, az ikerszületések aránya 40 %-al nőtt. Vajon a vitamin melyik összetevője okozhatja ezt? S még az is kérdés, hogy valójában több iker fogant meg, vagy ua. fogant meg mint a vitaminszedés előtt is, csak a több megfogantból több is marad életben?
Az A vitamin és a folsav ami szóba jöhet mint ikerterhességek számát növelő tényező. A folsavat pl. az állategészségügyben már régóta használják ivadékszám fokozására. Tehát nem szabad túl sok folsavat sem enni annak, aki nem akar ikreket. Márpedig én nem akarok. Persze ha mégis úgy sikerül annak is örülni fogok, de jobb lenne ha nem...
Czeizel szerint is bőven elég a kisebb folsavtartalmú vitamint szedni, ami 0,8 mg folsavat tartalmaz, ilyen a Gravida is. A 4-5 mg -t tartalmazókat az orvosok előszeretettel ajánlgatják mondván ebben több a hatóanyag, de ez felesleges. Jobb ha a kisebb folsavtartalmút válasszuk.
Hát én szót is fogadtam és végül is ezért válsztottam a Gravidát.



2008. október 5., vasárnap

Új témák teherbeeséssel kapcsolatban

Ha van kedvetek írjátok meg, milyen témáról olvasnátok a teherbeséssel, terhességgel kapcsolatban?

Közben elkezdtem egy új oldalt is:

http://www.meddosegikozpontok.eoldal.hu

2008. október 4., szombat

ICSI

Az andrológus az ICSI -t javasolta, mint lombik eljárást.
Az ICSI Intracytoplazmatikus spermium injektálást jelent. Vagyis a biológus egy speciális micromanipulációs készülék segítségével juttatja be a spermiumot a petesejtbe. Ez az eljárás akkor szükséges ha kevés a spermaszám vagy túl lassú a mozgásuk, vagy persze akkor is ha mindkettő egyben kevés is és lassú is, mint a mi esetünkben is. Az ICSI-nél elég egy darab ondósejt a megtermékenyítéshez. Nagy segítség ez olyan párok számára ahol a férfi terméketlensége miatt csak donorral lenne megoldható a terhesség. Sok-sok köszönet érte a feltalálóknak.

A másik fajta lombik az IVF, teljes nevén In vitro fertilizáció. Ez a hagyományos lombik eljárás, amikor a leszívott petesejt köré helyezik az 50 - 150000 db jól mozgó spermiumot. S maga a megtermékenyítés végül is természetes módon megy végbe, mint a szervezetben.

Visszatérve az ICSI-re, Leszívás után a petesejtet előkezelik, illetve úgy is lehet mondani: lemeztelenítik. Enzimek segítségével lemossák róla az őt körülvevő hatalmas sejtfelhőt és elvékonyítják a vastag burkát, és egy vákumcsőbe fogják. Közben kiválasztanak egy jóképű :) spermiumot a többi közül és felszívják egy üvegkapillárisba, ami nem is olyan egyszerű, mert a spermium fickándozik, nehéz megfogni. Ezért a kapillárissal ráütnek a farkára és kicsit megtörik úgy hogy a sejtbe kárt ne okozzon és a farok ne is váljon le. De még az is gondot jelent hogy a csak a farkánál fogva lehet felszívni, hogy a feje elől legyen, mivel csak előre tud szegényke úszni. Tehát nem kis feladat ezt megcsinálni.... Aztán a kapillárist beleszúrják a petesejt belsejébe és beleúsztatják a spermiumot.
Hú de izgi :)). Keresek is erről videót!

Meg is találtam, kiraktam jobb oldalt a videók menübe.



2008. október 2., csütörtök

2. Andrológiai vizsgálat

Megjöttünk a vizsgálatról. Most picivel jobb eredmény született, mint az első alkalommal :). A sejtszám ugyanannyi, viszont most láttak 1-1 mozgó sejtet. ÉS EZ MÁR AZT JELENTI HOGY LEHET KÖZÖS GYEREKÜNK !!!! :)))) Mert ugye eddig benne volt a pakliban, hogy ha nem találnak mozgót mint múltkor akkor csak donor lehet. Ahhoz képest most nagyon örülök...
Persze csak lombikkal van esélye megfogannia, de ez már nem is izgat, az a lényeg hogy az én drágámé lesz. :)
A hormonvizsgálat eredménye sem lett jó, a tesztoszteron szint az alsó határ alatt van két tized fokkal. A doki szerint éppen lehetne injekció kúrával növelni, de olyan kis mértékű lenne a növekedés, hogy akkor is csak a lombikra lenne esély. Úgyhogy szerinte inkább már azonnal kezdjük a lombikot, és jelentkezzünk be a Kaáli Intézetbe.
Most az itthoni nőgyógyász dokimmal beszéltünk meg időpontot, kedden megyünk hozzá és meglátjuk ő mit javasol.
De én már ennek az egy két mozgó sejtecskének is rettenetesen örülök, mármint a mikroszkóp alatt volt ennyi mozgó, az egész mennyiségben azért több van, persze a természetes megtermékenyítéshez édes kevés, viszont a lombikhoz elég.


2008. október 1., szerda

Továbbra is - A terhesség első jelei

Írok pár esetet, ki mit érzett legelőször a terhesség tüneteként:

-Fura érzés a hasamban, aztán meg érzékenység, sírás mindenért.

-Hányinger-de nagyon!

-olyan érzés volt az alhasban, mintha meg akarna jönni, de nem jött. Harmadik napon teszteltem+

-Hányinger , étvágytalanság , aluszékonyság

-Én gyakorlatilag félnapokat töltöttem a wc-én. . . de legalább hányinger hányás rosszullét meg a többiek elkerültek. . .

-A három darab terhességi teszt, aztán egy nagy folt a combomon, mikor lezúgtam a wécéről.
EZ JÓ :))))

-Igen ha visszagondolok nekem is volt barna az első 3 hóban a mensi ideje amikor jött volna de elmúlt mindíg pár óra alatt. . .

-Én most várom a harmadik babámat. Mikor a fiammal lettem terhes annyira éreztem, hogy megjön, hogy még betétet is tettem be:)aztán semmi. Mostanában mielőtt megjött majdnem egy héttel előtte elkezdett fájni a hasam, a derekam stb. Fél évet próbálkoztunk a harmadik babával, megint elkezdtem érezni, hogy meg fog jönni. Vettem Algoflex M-et a gyógyszertárba , be is vettem 4 db-ot, aztán hirtelen ötlettől vezérelve megcsináltam 1 tesztet napközben!(másnap reggelre terveztem) asszem 2 napot késett ami rögtön pozitív lett. Most kb 8 hetes vagyok. Mindenkinek minél előbbi pozitív tesztet kívánok

-nekem is úgy kezdődött, hogy annyira fájt a hasam, mintha megjönne. sőt még jobban is. először nem is gyanakodtam, csak arra hogy késik, mert semmi más tünetem nem volt csak a hasfájás. Már 17 hetes vagyok :)

-az egyik legelső jel a mellek érzékenysége, esteleg nátha-jellegű orrdugulás, gyakori vizelés.

-mindentől émelyegtem, folyton fáradt voltam

-Hányingerem volt a kávé illatától, és borzasztó módon kívántam az édességet.

-duzzadt érzékeny mellek
kajáktól való hányinger. . .
mensi jellegű fájdalom a hasban. . ami lesugárzott a labaimba
. . . talán ennyi. .

-Nem jött meg! Puffadás, állandóan pisilni jártam!

-*kimaradt a mensi **gyomortáji émejgés, puffadtságérzés

-1. Nem jött meg
2. Teszt =
Egyéb nem volt, csak késôbb a pocak :)

-Állandóan pisilni jártam, és feszült a mellem.

-Mindég aludtam volna, mellfeszülés.

-hányás és nem bírtam enni:(

-Sokat kellett pisilni, nagyon fájtak a cicikéim, megy olyanok voltak, mint 14 évesen :), és délutánonként nagyon-nagyon rosszul voltam! Egyébként semmi extra!

-Almossag, hanyinger, zavartak a parfum es rago illatok stb.

-Folyamatos aluszékonyság, és nagyon feszültek a melleim, fájtak:)

-Fáradtnak , álmosnak éreztem magam, el tudtam volna aludni ülve is!Aztán pedig émelyegtem!

-Nem jott meg a havim.
De, mint utolag rajottem egy reggeli nagy hanyas.
Mostani esszemmel mar sejtenem. :)

-Nálam ez úgy működött, hogy mivel a mi babink lombikos, én tudtam mikor kell tesztet csinálnom, ugyhogy nem ért váratlanul a dolog. Nos a jelek?Hát igen, én rengeteget ettem, már az első két hétben is hatalmas étvágyam volt. Ja és folyton fáradt voltam, mindíg kerestem a széket, ágyat:-)))

-Nekem két fiam van 6 év különbséggel. Az elsőnél 6 hetesen hánytam, (utána se többet) szédültem, érzékenyebb voltam az illatokra/szagokra, aluszékonyabb voltam!
Vettem egy tesztet, az negatív lett, rá 1 hétre még egyet, az pedig pozítív. Amikor elmentem a dokihoz 8 hetes terhes voltam!
A második fiamnál (aki 4 hónapos) nem volt hányingerem, csak kimaradt az egyébként mindíg pontos menstruációm. Mi is nagyon akartunk még egy babát, nem is mertük elkiabálni: "Hátha most!" Semmi előjel nem volt, de ahogy az ultrahangon kiderült 7 hetes terhes voltam! Ezzel a babával a szülés napjáig hánytam!
Mindkét terhességem más volt, ég és föld! De ez semmit nem jelent! Így most két gyönyörű kisfiú anyukája vagyok! Imádom Őket!!!
Nincs mindíg jele a terhessgnek, vagy csak olyan megszokott:" kicsit fáradt vagyok", "de aludnék még pár órát", "néha fáj a fejem", "húú, ennek a valaminek de furi szaga van. . . !" érzés!
De a legbiztosabb a doki, ő nem téved! A tesztek közül sem mind megbízható! Inkább vegyél kettőt, mint hogy egy hamis eredménybe ringasd magad!