2008. szeptember 30., kedd

Aviva torna saját tapasztalat

Valami igazság biztosan van abban, hogy ez a torna segít a menstruációs ciklust irányítani.
Tudtam, hogy valahogy a napokban kell megjönnie, én úgy számoltam talán szerda csütörtök környékén esedékes. Az igaz, hogy egy héten belül most nem kétszer csináltam, mint ahogy kellene, de tornáztam 8 nappal ezelőtt vasárnap és tegnap hétfőn. Erre már éjszaka kicsit görcsölgetett a hasam és reggelre meg is jött egy kicsit. Ehhez tudni kell, hogy a torna után mindig úgy érzi az ember mintha már meg is jött volna, mert alhasi vérbőséget okoz. Arra is jó ha hamarabbra szeretnéd hozni a ciklusod és arra is ha késleltetni szeretnéd. Persze meg van határozva hogy melyik gyakorlatot milyen sűrűn kell végezni, attól függően mit szeretnél elérni. Vagy ha csak simán a ciklust helyreállítani akkor rendszeresen lehet hetente kétszer akár az összes gyakorlatot végezni. Ha terhességet szeretnél, és valamilyen hormonális problémád van, vagy petevezeték elzáródásod van, vagy problémád van a ciklusoddal, nagyon ajánlom próbáld ki először ezt a tornát, mielőtt bármilyen gyógyszert beszednél.
Gondolom kíváncsi vagy hogyan hathat a torna a petevezeték átjárhatóságának javítására. Én sem tudtam elképzelni. Mert annyira megmozgatja a petevezetéket is, hogy a vezetékben leülepedett anyagok elmozdulnak és kitisztul a járat. Azt nem állítom hogy mindenkinek használ, bármilyen lerakódása van, de több példa is mutatja hogy hatásosak a tornagyakorlatok. Szerintem érdemes kipróbálnia, mindenkinek akinek idáig még nem sikerült teherbe esnie.
Ajánlom az oldalt, olvassátok el, itt lehet megrendelni a könyveket is, és még zenés cd is jár hozzá, és ugyancsak itt lehet írni Líviának aki tájékozatat mikor és hol tart foglalkozásokat az országban.

http://www.avivamodszer.hu/


2008. szeptember 29., hétfő

Terhességi tesztek érzékenysége

Qupido: 10 (8+1 napos terhsséget kimutat)

Rapi preg corax: 20 (8+4 napos terhesség kimutatására)

Rapi preg direct: 20

Gabriel: 20 (8+3 napos terhességet mutat ki)

HCG: 20

Clear blue: 50

Medi-lab: 20 (8+3 napos terhességet mutat ki)


Lily: 25 (menstruáció elmaradásakor)


Ha valaki tud még több fajtát, írhat a megjegyzésbe.


2008. szeptember 28., vasárnap

Ki mikor tesztelt pozitívat?

Ahány terhesség annyiféle eset, tartja a mondás. Igaz is!!!
Gyűjtöttem pár esetet, arról hogy kinek mikor sikerült a terhességi teszttel kimutatni a terhességet?

"Elmaradt a menstruációm , már késett 4 napja és másnap csináltam és pozitív lett."

"elmaradt vasárnap, kedden már poz volt, mindez márciusban."

"Nekem nem jött meg a tabi elhagyása miatt, úgyhogy én csak azt tudom, hogy mikor fogant. :-) Rá 14 napra teszteltem, a legérzékenyebb 10-es kimutatta halványan."

"Én 5 nap késés után mertem tesztelni.:)
24 hetes kismami"

"én is 5 napos késés után teszteltem pozitívat. 28 hetes kismami"

"Én már a 28. napon este teszteltem, mert furcsán, másképp éreztem magam, mint a "szokásos" menzi előtt. Tudom, hogy a tesztet reggel kell/érdemes megcsinálni a hcg-szint miatt, de nekem már akkor este 2 csíkom volt. Igaz, hogy a második nagyon halvány volt. Először nem is mertem örülni, nem mertem elhinni, mert egy picit fájdogált a hasam. Aztán vártam...és mivel nem jött meg, kb 5 nap után újra teszteltem, akkor már a 2 csík erős volt."

"én 2 nap késésnél vagyok, és negatív a teszt, első gyermekem 6 hetesen mutatta meg magát:)"

" Nekem 26 naposak a ciklusaim, és én a 28 napon teszteltem. Pozitiv lett."

"nekem a mensi után 2 nappal már kimutatta halványan a teszt a pozitív eredményt."

"Nekem a Gabriel mensi előtt 2 nappal mutatta ki. 14 hetes kismama"

"én is a Gabriel nevű tesztet próbáltam ki, a mensi kimaradása után 5 nappal mutatott pozitív eredményt, de azt már 1 perc alatt."

"Szerintem is gratula :) De én biztosra mentem az elején: Nekem mikor nem jött meg, és csináltam egy tesztet és pozitív lett, gyorsan mentem vettem még kettőt, és azok is pozitívak lettek :) a három teszt után tudtam csak igazán megnyugodva örülni!!"

"Én 5 nap késéssel csináltam Gabrielt,kimutatta.:)
Olvasd el,a tájékoztatóban benne van.
32 hetes kismami"

"nekem 3 nappal elötte kimutatta:) a Gabriel nagyon érzékeny és sztem ha elég magas a Hcg-szinted akkor kimutathatja!:) sok sikert"

"Nekem a fogantatást követő 14. napon már pozitív volt a teszt."

"Nekem is kimutatta a mensi megjövetele elött 4 nappal és most boldog 16 hetes kismama vok. "

"Én is a menstruációm előtt 3 nappal csináltam, mert éreztem:)
Poitív lett.Egy 26 hetes kismama"

" Én aznap csináltam tesztet, amikor meg kellet volna jönnie, már pozitív volt.1 hét múlva ismét csináltam, az is pozitív lett. 9. hetes kismama vagyok."

"Először csináltam egy tesztet az negativ lett majd meg is jött a mensim de a melleim feszültek továbbra is!Majd barna maszatom volt 2 hétig de ahogy pozitiv lett a teszt rögtön elmenntem az orvoshoz nehogy vetéljek! Az egyik doki nem tálálta a petezsákot a másik megtalálta és már akkor 6 hetes voltam! Gyógyszert és kúpot antibiotikumot és sok más gyógyszert kaptam!Majd elmúlt a barátnőmnél is ez volt!De kezelhető!Mára már egy egészséges 9 hónapos kisfiú anyukája vagyok(első baba)"

Várom a további eseteket :)

Várni a pozitív tesztre, a terhesség egyik jelére

Miközben az ember lánya várakozik a nem várt menstruáció első napjára, már tűkön ül, hogy ugyan sikerült-e teherbe esnie. Nem bírja kivárni a napot, és már akár egy héttel előtte is csinál tesztet kb beágyazódás környékén. Holott tudja, mert olvasta már a neten a rengeteg fórumon, van akinek csak 5. hét környékén mutatja ki. Megcsinálja az első tesztet, negatív, de nem baj még túl korai volt - magyarázza meg magának. Megcsinálja menszesz előtt 2-3 nappal, ismét negatív, elszomorodik: már megint nem sikerült, de azért még lát egy kis fénysugárt a reményre (ami persze egyre csak fogy egyre kisebb lesz az a fénysugár.... Eljött a várva várt nap, kezd az alhas fájdogálni, talán egy-két csepp barnás vér is elhadja szervezetét. A gondolatai kétesek, nem tudja mi van, meg fog jönni-gondolja, de mivel a terhesség első jelei ugyanazok mint a menstruáció jelei ezért még akár terhes is lehet. Gyorsan egy tesztet!!! Persze negatív. Nagy csalódás, de azért még van egy kis aprócska remény, mert most mégiscsak tudatosul a nőben, hogy sok mindenkinek csak későbbi hetekben mutat két csíkot a teszt, 4. - 5. - 6. héten. Ettől a gondolattól hogy még várni kell, már szinte teljesen elfogy a türelem és egyre idegesebb a nő. S mivel mélyen a tudatában nagyon azt akarja, hogy ne jöjjön meg a menszesze, ezért a szervezete szót fogad és tényleg több napos késéssel jön meg. De aztán mégis megjön :(.
Pár nap rosszkedvűség következik, majd új erőre kap (ha van még neki) s kezdődik minden előlről.

Ezen én is átestem egy párszor, tulajdonképpen így leírva tiszta röhejnek tűnik az egész.
Miért idegeljük ki magunkat? Bolondok vagyunk? :)))
Tudom tudom, mindenki nagyon vágyik rá hogy terhes legyen, és ha sikerül teherbeesnie minél hamarabb tudni szeretné, hogy már "kisbaba" van a hasában. Mert akkor mindenre jobban kell vigyázni: óvatosabban mozogni, nehezet nem emelni, sok-sok vitamint enni, kevesebb kávét inni, vagy egyáltalán nem inni, ereszd el a hajamat típusú bulikat kihagyni, stb.
Ezeket legjobb már a legelső próbálkozás előtt legalább 3 hónappal elkezdeni, hogy később mikor már esélye van, hogy terhesek lehetünk, minden természetes legyen, ne arra kelljen mindig gondolni, hogy jaj most terhes vagyok, most sok gyümölcsöt egyek. Nem kell görcsölni, ha már hamarabb rászokunk arra, hogy naponta megeszünk legalább három gyümölcsöt, és sok sok ásványvizet iszunk stb. akkor nem kell attól félni, hogy árthatunk valamivel is a babának.

Tehát NYUGI!!!
Terhességi tesztet elég akkor csinálni ha már eljött a nem várt menstruáció első napja, vagy később hamarabb nem sok értelme van. Mindenféleképp találj ki magadnak valami elfoglaltságot, amivel elütöd az időt és nem görcsölsz a témán.

SOK NYUGALMAT ÉS BOLDOG NAPOKAT KÍVÁNOK MÁR AZOKRA A BIZONYOS TERHESSÉG ELŐTTI NAPOKRA IS!!! :))))

2008. szeptember 25., csütörtök

Aloe Vera és a férfi meddőség

Miután voltunk az andrológiai vizsgálaton egyből elkezdtem a neten kutakodni, mivel lehet természetes úton javítani a helyzetünkön, hogy előbbre tudjuk hozni a várva várt terhességet. Mert most úgy néz ki arra még várni kell, nem is keveset, hogy sikerüljön teherbe esnem. Több oldalon is olvastam, főleg fórumokon, hogy az Aloe Vera több mindenkinek is segített, mert kedvező hatással van a spermiumokra. A db számon is javít és a mozgásukon is. Másnap már vettem is a Rossman-ban egy 1 literes 95%-os Aloe Vera gélt, amit a párom már aznap este el is kezdett inni. Fél decit este és fél decit reggel iszik. Tegnap óta viszont már van igazi Aloe Vera növényem is, ma este már ebből ettünk. Ugyanis ha a növényt frissen esszük úgy eredményez legnagyobb mértékben javulást. Mert a zöld növény levágása után a gyógyító erejéből 12 óra múlva már sokkal de sokkal kevesebb marad. Tehát ha valamilyen készítményt gyártanak belőle, az már korántsem olyan hatású, mint a friss zöld növény. Én is eszem, mert tulajdonképpen nagyon sok mindenre jó, akár kifejezetten női problémákra is. Most keresek pár esetet, kinek mennyit segített az Aloe Vera a gyermekáldással kapcsolatban.

Volt olyan eset, hogy egy férfi gyomorbántalmakra kezdte el szedni, ez pont arra az időszakra esett, amikor 1 hónap múlva következett volna a lombikos téma. Mikor mentek a vizsgálatra a beültetés előtt a doki elcsodálkozott hogyan lehet, hogy ilyen fürgék és mozgékonyak a spermák és a számuk is megnőtt, egészen jóra fordult a helyzet. Tulajdonképpen egy hónapig itta a férfi a gélt, és ez ennyit változtatott a spermaképén. Lehet, ha több idő eltelik még sokkal jobb eredmény születik.

Másik eset: kriminális spermaszám, egy mozgó spermium sem volt, egy havi Aloe Vera fogyasztása után látóterenként találtak 1-1 mozgó spermiumot. Később nagyon jó lett a férfi eredménye.

Újabb eset: 5000 db spermaszám, (Kb annyi mint nálunk), 3-4 hónapig ette az Aloe Vera Macát ez egy kapszula, egy másik fajta Aloe-s terméket és mellé még Gynevac injekció kúra és eredmény: 50 millió sperma!!!!! És lehet hogy már hamarabb is volt jó eredmény csak nem nézték.
Majd rá egy hónap múlva már 60 millió sperma!!! Nem semmi!!!

Később folyt köv!


2008. szeptember 23., kedd

Férfi meddőség okai

Beszéltem az ismerősömmel aki azon az andrológián dolgozott, ahol mi is voltunk vizsgálaton. Elmondtam neki az eredményt, hát nagyon sajnálta és mondta, hogy ez majdnem a legrosszabb eredmény, ennél már csak az a rosszabb, ha egyáltalán nincs sejt a spermában, itt legalább van. Most meglátjuk mi lesz a következő héten az újabb eredménye a mintavizsgálatnak és a vérvételből nyert hormon eredmény. Az lenne a jó ha rossz lenne a hormonális eredmény, mert azon lehet segíteni gyógyszerrel. Mondta a csajszi, hogy akár még agyi CT-t is csinálhatnak, mert agyi eredetű is lehet a probléma. Na és persze az lenne a jó, ha legalább élő sejtet találnának a következő mintában. Na majd kiderül, biztos hosszú játszma lesz, és sok dokihoz járás, de valahogy egyszer csak, illetve kétszer (mert kettőt szeretnénk) úgy is sikerülni fog teherbe esni. :))))


A meddőség okai lehetnek:

- Here vagy ondóutak fejlődési rendellenességei
- Valamilyen sérülés, műtét a here környékén
- Hereleszállási zavarok
- Genetikai eltérések
- Őssejtek zavara
- Rosszindulatú betegségek kezelése, pl.: sugárkezelés
- Hímivarsejtek érési gátlása
- Vírusos heregyulladás
- Here-, mellékheregyulladás
- Külső hatások, pl.: gyógyszerek, hő, stb.
- Rendszerbetegségek, pl.: máj-, vagy veseelégtelenség
- Heredaganat
- Here visszértágulat
- Hormonális zavar
- Immunológiai okok
- Szexuális zavarok
- Életmódi tényezők, pl.: alkohol, nikotin, kábítószer
- Egyéb, nem felismerhető ok


2008. szeptember 21., vasárnap

Lombikbébi és meddőségi központok

Elkezdtem egy új weboldalt a meddőségi központokban szerzett tapasztalatokról. Folyamatosan bővítem. Itt intézetekre bontva találtok véleményeket.

http://meddosegikozpontok.eoldal.hu

Ide is és az új oldalra is írhat bárki, ha járt már valamelyik intézetben.


Dévai Klinika Ambuláns Nõgyógyászati Centrum

1112 Budapest, Törökbálinti út 56.
Tel/fax: 06-1/309-7755
Vezetõ: Dr. Dévai István
Web:www.devai-klinika.hu/

DOTE Szülészeti-Nõgyógyászati Tanszék
4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
Tel: 06-52/420-545
Vezetõ: Dr.Bodnár Béla

Jahn Ferenc Kórház Szülészeti és Nõgyógyászati Osztály
Asszisztált Reprodukciós Részleg

1204 Budapest, Köves u. 2-4.
Tel/fax: 06-1/284-7602
Vezetõ: Dr. Forgács Vince

Nyírõ Gyula Kórház Endokrinológiai és Fertilitási Ambulancia
1135 Budapest, Lehel u. 59. 9ép.
Tel: 06-1/266-0120/4234
Vezetõ: Dr. Csepegõ György

Pannon Reprodukciós intézet
8300 Tapolca, Bartók Béla út 1-3.
Tel: 06-87/510-365
Vezetõ: Dr. Török Attila

POTE Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika
In vitro Fertilizáció ("Lombikbébi") Szakrendelés
7624 Pécs, Édesanyák útja 17.
Tel: 06-72/326-222/2119
Vezetõ: Dr. Mánfai Zoltán

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika
1135 Budapest, Szabolcs u. 33-35.
Tel: 06-1/350-1576/1576
Vezetõ: Dr. Drávucz Sándor

Semmelweis Egyetem Ált. Orvostudományi Kar
I.sz. Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika
Asszisztált Reprodukciós Osztály
1088 Budapest, Baross u. 27.
Tel: 06-1/266-0120/4234
Vezetõ: Dr. Urbancsek János

Szent János Kórház Budai Meddõségi Központ
1125 Budapest, Diósárok út 21.
Tel: 06-1/458-4579
Fax: 06-1/458-4654
Vezetõ: Dr. Konc János
Web:www.lombik-baby.hu

Forgács Intézet:
1205 Budapest, Kossuth Lajos u. 143.
Telefon/fax: 285-2091, 284-7602
Web:www.forgacsintezet.hu


Kaáli Intézetek

Kaáli Intézet Ambuláns Nõgyógyászat
1125 Budapest, Istenhegyi út 54/a.
Tel: 06-1/202-2802; /202-2388; /202-2296
Fax: 06-1/214-6050
E-mail:kaali@mail.matav.hu
Web:www.kaali.hu

Kaáli Intézet
9026 Gyõr, Szabadrév u. 11.
Tel: 06-96/511-210
Fax: 06-96/511-216
E-mail:kota@gyor.kaali.hu
Web:www.kaali.hu

"Kaáli" Intézet - SzOTE Asszisztált Reprodukciós Központ
6725 Szeged, Semmelweis u. 1.
Tel/fax:06-62/423-623
E-mail:kaaliszeged@tiszanet.hu
Web:www.kaali.hu


Kaáli Intézet Debrecen, DE OEC Asszisztált Reprodukciós Központ
4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.,Levelezési cím: 4012 Debrecen, Pf.: 68
Telefon: +36 (52) 537-517; (52) 537-518; (52) 537-617
Fax: +36 (52) 537-618
E-mail: kaalideb@jaguar.unideb.hu
Web:kaali.dote.hu


Kaáli Intézet
3526 Miskolc Szentpéteri kapu 72-76
Telefon: 06-46-347-600, 06-46-347-170
Fax 347-125


2008. szeptember 20., szombat

Meddőségi központ statisztikája

Találtam egy jó kis statisztikát, arról hogy:

1. A meddőségi központban járóknál első bejelentkezéstől számítva milyen gyorsan sikerült a terhesség
valamilyen módon, lombik, vagy inszem, vagy terminált együttlét, vagy spontán.

28 % fél éven belül,
34 % fél-1 év között,
20 % legalább 1 év,
18 % legalább 2 év kellett a sikeres beavatkozáshoz

Összességében elmondható, hogy 62 % 1 éven belül sikerrel járt.

2. Az éltkor függvényében hogyan alakult ugyanez a felmérés:

25 éves kor alattiaknál 1 éven belül,
26-30 év között, 2/3-nak 1 éven belül,
36-40 év között több mint fele 1 éven belül, de ebben a korosztályban minden 3. nőnek csak 2 év múlva jött össze a sikeres terhesség.

3. Ugyanez a felmérés kivetítve arra, hogy milyen eredetű a meddőség:

Ismeretlen eredetű meddőség esetében 3/4- nél 1 éven belül
férfi eredetű meddőségnél 2/3-nak 0,5 - 2 év közötti időre volt szükség,
Míg női eredetű meddőségnél 45%-nak legalább 1 év kellet, 30 %-nak 2 év vagy több évre volt szükség a sikeres beavatkozáshoz.

A meddőségi központba járók 72 % - nak lombikkal sikerült teherbe esnie.
4. A lombikosok vizsgálata: kinek hányadik beültetés sikerül?

45 % -nak első beültetés
28 % - nak második beültetés
11% -nak harmadik beültetés
10 % -nak minimum negyedik beültetés sikerült.

5. Ugyanez a felmérés az életkor függvényében:

30 év alatti 90% -nak az első két beavatkozás sikeres volt
30-35 év a nagy átlag szintén az első két beavatkozás sikerült
35 felett 75 % -nak legalább három beavatkozásra volt szükség, de 30 % -nak csak 5. vagy 6. beültetés sikerült.

6. Lombikosok felmérése a meddőség eredete függvényében:

Ismeretlen erdetű: 75 % elsőre
de maximum 3 beavatkozásra mindenikinek sikerült.
Férfi eredetű: 2/3 -nak első két beavatkozásra sikerült
Női eredetű: 57 % első kettő beavatkozás, míg 20 % -nak csak 5. 6. vagy ennél több beültetésre volt szüksége hogy teherbe essen.



2008. szeptember 19., péntek

Spermavizsgálat eredménye

Nos!

Hát nem könnyű....
Tegnap voltunk Bp.-en andrológián. Nagyon elszomorító lett az eredmény. Életképes spermát nem is láttak a mikroszkóp alatt, és nagyságrendekkel kevesebb spermaszám....
Úgyhogy az már 1000 %, hogy csak lombikkal lehet teherbe esnem. De ebbe már teljesen belenyugodtam. Pedig meg sem fordult a fejemben, hogy én is kerülhetek ilyen helyzetbe, hát mégis sikerült. Persze most a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e még valamikor is élő sperma?????
Mert ha nem akkor donor spermával tudjuk csak megoldani. Hát mit mondjak ennek nagyon nem örülnénk...
Mondtam is a páromnak, miután enyhén szólva kábultan jöttünk ki a rendelőből a hír hallatán, szóval mondtam is neki, hogy én pedig olyan okos gyereket szeretnék, mint amilyen ő. Nem valami donortól.. Aranyos volt, azt mondta: köszönöm szépen.

Na persze ez még hosszú játszma lesz. Két hét múlva újra mintát kell vinnünk, és addigra meglesz a hormonvizsgálat eredménye is. Aztán ezektől függően jön a további kezelés, gyógyszerezés, vizsgálat, ami szükséges.

Tegnap és még ma délelőtt is nagyon nehéz volt, nem akartam elhinni hogy ez velünk történik. Mondtam a páromnak így vagy úgy, de valahogy lesz gyerekünk. Nem tudnám az életem leélni gyerek nélkül.
Az egészben az a jó, hogy most már Ő is mindenáron akar és sokkal jobban vágyik rá, mint eddig.
Képes mindent megtenni a cél érdekében. Persze Ő is nagyon el volt keseredve, mondanom sem kell, de talán már túl van rajta.

Én is teljesen belenyugodtam a lombikba. Elolvastam a Kaáli Intézet honlapját, teljesen normálisan le van írva hogyan végzik, nem vészes így első olvasásra legalábbis. Jó tudom akkor legyen ekkora szám ha már túl leszek az elsőn (és egyben legutolsón :) - csak vicc.... De most teljesen optimista vagyok, tulajdonképpen örülök hogy megtudtuk miért nem sikerült eddig, most a cél helyre állítani ami hibádzik, amennyire lehetséges, ha nem sikerül jön a következő lépés, aztán megint a következő , aztán megint a következő.... és így tovább egészen addig amíg a végén itt fog totyorászni körülöttem egy kis bébi :). S akkora már az összes addigi hercehurcát elfogom felejteni. Szóval fel a fejjel mindenkinek.

Röhej az egészben, hogy ma reggel párom egészen véletlenül beszélt erről a témáról egy öreggel. Arról kezdett el az öreg beszélni, hogy milyen hideg van már, otthon is be kell fűteni, mert megfáznak a gyerekek, mármint a mi gyerekeinkre gondolt. Mondja a párom hogy hát épp ez az hogy nem akar összejönni, hiába akarjuk. erre az öreg azt mondja az ő lányának is a 7. lombik sikerült csak, de mégis sikerült.... Csak próbálkozzunk és ne adjuk fel, ha elsőre nem sikerül majd sikerül többedszerre. Kitartás.
És igaza van! Csak optimistán!

Most már megint új témával kezdek el foglalkozni, mindig jön valami új. Most a férfi meddőség, és a lombik témát kell kimerítenem :).

2008. szeptember 16., kedd

Kinek hány hónap után sikerült?

Gyűjtöttem pár hozzászólást, arról hogy hogy kinek hány hónap múlva sikerült teherbeesni?

Folyamatosan gyűjtöm...

"Nekem a baráti körömben a Maca Vibe és a cickafark tea(sak a ciklus első felében peteérésig)majd a peteérés után a palástfű teára esküsznek."


"Nekem is 4hónap kellett mire összejött.De szerintem nálunk azért is,mert a párom 36éves és már gyengédek a spermái ezért tartott eddig.Nekem sincs semmi bajom."


"Nekünk 6 hónap kellett,igaz mi nem számoltunk,nem görcsöltünk rajta,nem volt semmi előkészület, praktika.De van olyan barátnőm aki mind a kétszer az első! hónapban terhes lett."


"Én azt olvastam egy Czeizel Endre által írt könyvben, hogy egészséges pároknál a teherbeesés 1-8 hónap alatt valósul meg, ráadásul akik jó időben vannak együtt, azoknál is 4 párból csak 1-nél.Szóval nem kell csüggedni, ha nem azonnal jön a baba!"


"Mi már 13 hónapja próbálkozunk, túl vagyok nőgyógyászati vizsgálatokon, a párom is andrológia vizsgálaton. Most elmentem az endokrinológiára, és azt mondták hogy a TSH szintem a háromszorosa mint kellene, ezért nincs baba. Szóval nem csak a nőgyógyásznál kell kivizsgálást kérni."


Folyt. köv!


Terhességi tesztek

"Összegyűjtöttem pár hozzászólást a tesztelésről, és folyamatosan gyűjtöm:

"Gabriel érzékenysége 20 vagy 25-ös, a Qupidoé 10es.
Tehát a Qupido elvileg előbb kimutatja, mert kevesebb hormonszintet is "érzékel" már."

"Nálam a 6dik teszt mutatta ki,hogy terhes vagyok."

"Nálam is az első 3 teszt negatív volt és kb. 12-14 nap után lett pozitív."

"Van egy barátnőm akinek a 6.teszt lett pozitív!:)"

"Ma reggel teszteltem egy pozitívat Midsteam tesztel. Megbízható a teszt."

"Ha ma reggel pozitív a teszt - 3 napos késés után - akkor már örülhetek?
Olyan boldog vagyok, 6 hónap próbálkozás után az előbb pozitívat teszteltem:) juhéjjjjj:):):) még fel sem fogom."

"Ugyanaz nálam is!!! Ma reggel elhatároztam, h. tesztelek 3 napos késés után, és halványabban ugyan, mint a kontroll csík, de ott van alatta a második is! El sem hiszem! De a férjemmel együtt teljesen készek vagyunk, annyira örülünk, de még nem akarom elkiabálni."

"Ma reggel pozitívat teszteltem, elmondhatatlanul jó érzés! 6 hónapja próbálkoztunk. Én az E-vitaminra esküszöm és az algakapszulára. 3hónapja szedem és megvan az "eredménye":)"

Folyt. köv!

Pocaklakó éneke

Nézd meg, tök aranyos! Csak fél perc!

http://www.youtube.com/watch?v=o1rAskCRbO4




Levél Líviától

Megkaptam a választ Tóth Líviától, tudjátok, azt kérdeztem tőle hogy ha babát szeretnék akkor hogyan és mikor végezzem a gyakorlatokat. Azt írta hetente kétszer tornázzak, és hogy a könyvben leírt gyakorlatok nem veszélyesek akkor sem ha véletlen teherbe esnék. Persze aztán van külön gyakorlatsorozat a várandósoknak is, csak az elején ugye amíg nem derül ki hogy sikerült a terhesség, semmi baj nem lesz ha végezzük az egyszerű módszer 18 gyakorlatát.
Holnap este fogok újra tornázni. Ja még nem írtam hogy holnapután csütörtökön megyünk "kiskatona" :) vizsgálatra Kistarcsára. Állítólag ott végeznek legszéleskörűbb vizsgálatot az országban.
Kíváncsi leszek!

2008. szeptember 15., hétfő

Érdekesség a pete kiszabadulásáról

Egy szakkönyvben olvastam egy érdekes dolgot:
tehát mikor a petefészken belül a tüsző megreped a petesejt kiszabadul és a méhkürtbe jut, amelynek hossza kb. 10 cm. Ha a megfelelő pillanatban állnak készenlétben spermiumok a méhkürt belső szájadékában, akkor a petesejt megtermékenyülhet. A petesejt kb. egy hetet tölt a méhkütben, útban a méh ürege felé. A méhkürt tölcsér alakú szája, tapogatja a petefészek felszínét, hogy az érett petesejtet elkaphassa. Ami az érdekesség, hogy a méhkürt képes az ellenkező oldali petefészekben megérő petesejteket is felkeresni akkor, ha az ahhoz tartozó méhkürt (mert kettő van belőlük) valamilyen oknál fogva el van záródva.
Szerintem ez nagyon érdekes mire képesek a belső szerveink.

Peteérés jelei

A peteérés, mint tudjuk a menstruáció első napjától visszafele számolva a 14. napon történik. 28 napos ciklus estében, tehát pont félidőben van. 

Akinek nem rendszeres a menstruációja az elég nehezen tudja megállapítani, mikor van a peteérése. Erre vannak különböző módszerek, pl.: az ébredési hőmérséklet mérése, erre való az ovulációs teszt, amit patikákban, drogériákban lehet kapni stb.

A peteérés azt jelenti, hogy az érett pete kilökődik a tüszőböl a petefészekbe, majd innen halad a petevezetéken keresztül a méhbe.

Peteérés tünetei:
Kilökődéskor enyhe alhasi fájdalmat lehet érezni, amit a tüsző repedését kísérő folyadék (vér ) okoz. Ez a fájdalom annak a petefészeknek az oldalán jelentkezik, ahol az érés zajlik, de ezt nem mindenki érzi. Enyhe vérzéssel jár, amit csak barnás maszatolásnak szoktak nevezni, de ez sincs mindenkinél. 

Úgyhogy van aki érzi mikor van peteérése, van aki nem érez semmit, csak az erre kitalált módszerek segítségével tudja megállapítani az idejét.

Peteérés utáni napon megemelkedik a progeszteron szint, ami pár tizedfokos, 2-3 tizedfok hőemelkedést okoz. Ezt szépen lehet követni, ha minden reggel méred a hőmérsékleted. Legjobb hüvelyben vagy a szájban a nyelv alatt mérni. Legkevésbé jó, és nem is ajánlott hónalj alatt mérni. A ciklusod hőmérsékletét itt is vezetheted: http://tervezettbaba.hu/

A méhnyakváladék vizsgálatából is meg lehet állapítani a peteérés idejét, mert a váladék peteérés során hígabbá és bőségesebbé válik.

Tehát még egyszer a peteérés tünetei lehetnek:

  1. alhasi fájdalom
  2. egy-két csepp barna vérzés
  3. hőemelkedés a peteérés utáni napon
  4. bőséges méhnyakváladék
  5. bőséges átlátszó folyás


Aviva - 18 tornagyakorlat

Tegnap végigtornáztam az Aviva tornából az egyszerű módszer 18 gyakorlatát. Kb 1 óra hossza volt, mert még olvasom a gyakorlatokat, kipróbálom s utána jöhet zenével együtt. Egyébként 30 perces, vagy van egy rövidített változat, ami 15 perces. Jól elfáradtam mire a végére értem, s tényleg hatással van az alhas-ra. 2-3 naponta kell végezni, sűrűbben nem is szabad, de a különböző problémákra meg van hogy melyik gyakorlatokat és milyen időben kell végezni. Az viszont nem világos számomra, hogy ha azért tornázom, mert babát szeretnék akkor a peteérés után nem végezhetek olyan gyakorlatot ami vérbőséget okoz, mert ha esetleg teherbeesnék csak még nem tudok róla akkor nem lehet megerőltető mozdulatokat tenni. Viszont ahhoz hogy a ciklus rendbejöjjön, és a hormonok helyre álljanak folyamatosan lehet egész ciklus alatt tornázni. Na nem tudom hogy van, mindenesetre írtam Tóth Líviának, aki a foglalkozásokat is tartja, hogy mit ajánl. Ha esetleg valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata szívesen várom, hogy megossza velem és a többiekkel.
Egyébként legjobban tetszik a Zorba gyakorlat, tudjátok ez a Zorba tánca, görög tánc, imádom.
Vannak olyan gyakorlatok is, melyeket ha valaki más nem tornázó szamély látna, elnevetné magát. Ilyen pl. a majomjárás, vagy a paradicsommadár, vagy a BUMM nevű gyakorlat, hát nem részletezem.... Élvezet csinálni!


2008. szeptember 14., vasárnap

Aviva Steiner

Azaz Fazekas Gabriella, akitől az Aviva módszer származik.
Budapesten 1930-ban született, szülei élsportolók voltak. Aviva Testnevelési Főiskolán gimnasztika szakon diplomázott Izraelben. Ezt követően Jeruzsálemben tornatanárnőként dolgozott, és közben az orvosi egyetemen hallgatott anatómia és fizikoterápia kurzusokat. A paralízis járvány idején az egyetemi kórházban dolgozott és a bénulásos betegségek gyógyítására elkezdett különböző gyakorlatokat kifejleszteni. Ennek eredménye: egy idősebb nőkből álló csoport nagy részének sokszori kimaradás után megjött a menstruációja. Aviva tovább használta a gyakorlatokat és ugyanilyen eredmény született.
Olyan nőknek jött meg a menstruációja akik már azt hitték régen befejeződött, és olyanoknak akiknek késve jött meg vagy rendszertelenül. Ezek után Aviva 10 éven keresztül tökéletesítette módszerét.

A torna lényege, hogy a gyakorlatok hatására a fokozott vérkeringés több hormont, vitamint, oxigént visz a nemi szervekbe, és ezek hatására megindul a gyógyító tevékenység.

Aviva még ma is tanít 78 évesen.

2008. szeptember 13., szombat

Félni a terhességtől, szüléstől

Több fórumon is találkoztam olyan lányokkal, akik valamilyen okból kifolyólag félnek a terhességtől. Vagy a környezetükből származik rossz tapasztalatuk, vagy a sok hír láttán ami megy a különböző tv csatornákon, és a napilapokban vagy csak egyszerűen az ismeretlentől. Én azt mondom ha valaki igazán szívből szeretne babát, valahogy ezeken a félelmeken felül tud kerekedni, mellékes dologként kezeli, s csak azzal foglalkozik, ami igazán fontos, hogy nemsokára egy kis szívecske fog dobogni a pocakjában.
Mert azért valljuk be mindenki fél valamennyire, illetve aggódik hogy minden rendben legyen a terhesség során, a szülés alatt és hogy egészséges babája szülessen. De egy kis mértékű aggódás az egészséges dolog, ha valaki egyáltalán nem aggódik, inkább az a fura, bár ismerek ilyen embereket is.

Hogy mit tehetsz ha ilyen félelmeid vannak?


Kerülni kell minden olyan hírt vagy filmet, a tévében, hírműsorokban, újságokban, amely negatív élményt juttat hozzád a terhességgel kapcsolatban. Ha ülsz a tv előtt és beharangozzák a következő riportot, amiben problémás terhességről, nehéz szülésről, beteg babákról, gyerekekről lesz szó, azonnal válts át másik csatornára. Márpedig a hírekben általában nem arról van szó, hogy valaki felhőtlen boldogságban megszüli egészséges babáját, hanem hogy nézettsége legyen a műsornak, kivételes és végletes eseteket mutatnak be. Az nem annyira érdekes sztorinak számít ha a tv-s közönség számára ismeretlen személynek egészséges babája születik. Na de fordítva, ha végletes esetről van szó, hiába nem ismert személyről szól akkor is bemutatják....

Egyszerűen teletömik az ember fejét mindenféle negatív történéssel, s önszánta ellenére is ezek a képek ragadnak meg az ember fejében. Szóval jobb elkerülni az efféle eseteket, hiszen tudjuk hogy amire gondol az ember az be is következik, kár hogy a lottónyereménnyel nem így van :). Viszont biztosan mindenki hallott már olyan esetről amikor pszichikusan betegítette meg magát valaki.

- Szóval kerüld a terhességgel és szüléssel kapcsolatos negatív híreket.

- Annál inkább nézz minél több olyan filmet melyek a boldog családi életről szólnak. Ezzel ellensúlyozni tudod, ha mégis belefutsz valamilyen rosszul végződő esetbe.

- Gondolkozz pozitívan mindenről és légy optimista.

- Kerüld a stresszt! Mozogj sokat, tornázz, kondizz, jógázz, persze csak mértékkel. Így javul a vérkeringésed, oldod a stresszt, és nyugodt leszel.
Sok segítséget találsz ebben a könyvben: Lelki segítség teherbeeséshez

Csak azután szánd rá magad, hogy babát vállalsz, ha már nem félsz, attól ami rád vár a terhesség a szülés, és gyereknevelés során. Mert a baba a pocakban mindent megérez. Ha Te szomorú vagy a baba is szomorú lesz. Viszont ha Te boldog vagy és örülsz az életnek és jól érzed magad a bőrödben, a babád is boldog lesz.

Ha hiszed ha nem szülés közben is lehet boldognak lenni. Sokan mesélik hogy életük legcsodálatosabb élménye volt a szülés. Hát erre koncentrálj, légy boldog kismama és szülj boldogan.
Én is ezt teszem :)

2008. szeptember 10., szerda

Aviva gyakorlatok kezdete

Tegnap megkaptam a két könyvet az Aviva módszerről, nagyon gyorsan megérkezett hiszen vasárnap este rendeltem meg és kedden már megkaptam. Gyors a Lívia :).
Már beleolvasgattam, az az igazság sok időm még nem volt, tegnap este olvastam és ma már el is kezdtem az első két gyakorlatot. Hát már EZT érzem. Úgy van kitalálva, hogy minden gyakorlat az alhasi részre hat. Hát mit mondjak érzem is! Nagyon kíváncsi vagyok a többi gyakorlatra is és az eredményre. Meglepődtem, mert a könyvhöz egy zenés cd is járt. Minden gyakorlatnak megvan a saját hozzátartozó zenéje, így adva van, hogy milyen tempóban kell végezni a gyakorlatokat és mennyi ideig. Már most nagyon tetszik. Tulajdonképpen öröm táncnak is nevezik ezeket a gyakorlatokat, és tényleg JÓ kedvem is lett tőlük :).
Lefogom írni a tapasztalataimat.

2008. szeptember 8., hétfő

Az Aviva módszer

Kb. egy hónapja találtam rá neten az Aviva módszerre, ami segíthet teherbeesni. Tulajdonképpen egy tornáról van szó ami segít a női betegségekben.
Magyarországon Tóth Lívia képviseli ezt a módszert. Ő is azért kezdte el tanulni, mert elég súlyos betegsége volt, talán még a méhét is kiakarták venni de ő ebbe nem ment bele. Elkezdte a tornát és meggyógyult. Kiutazott Izraelbe és megtanulta a módszert magától Avivától, s le is diplomázott belőle. Jelenleg itthon is tanítja, csoportfoglalkozásokat tart akát vidéken is.
Két könyve van amiből meg lehet tanulni a gyakorlatokat. Kerestem könyvesboltokban is de nem volt meg sehol, ezért tegnap megrendeltem. Kaptam is választ Líviától, hogy küldi a könyveket, és hogy nemsokára Békéscsabán tart egy foglalkozást. Nagyon kíváncsi vagyok a könyvekre, majd leírom a tapasztalataimat.

Milyen panaszokra lehet gyógyír ez a torna?

1) Menstruációs fájdalmak megszüntetésére

2) Hosszú ideig tartó menstruáció csökkentésére


3) Ha rendszertelenül menstruálsz


4) Ha soha nem volt menstruációd pedig már elmúltál akár 30 éves is


5) Ha nem vagy fogamzóképes és erre nincs semmilyen orvosi ok


6) Ciszta vagy mióma megszüntetésére


7) Változó kor tüneteinek megszüntetésére


8) Ha meg akarod őrizni fiatalságodat


9) Ha súlytöbbleted van


Ja és nem olyan régen a tévében is volt eről a témáról szó a Testőr című műsorban. A neten fent is van a videója.

2008. szeptember 7., vasárnap

További vizsgálat

Úgy néz ki jöhet a következő vizsgálat amit a doki javasolt. Mivel alaposan megjött. Mennyiségre is nagyon sok és sokáig is tart. Kb 10 napig. Arra gondolok talán a clostitól lehet, mert már 3. hónapja ilyen erős a vérzés. S a clostit is 3 hónappal ezelőtt kezdtem szedni. Igaz ebben a hónapban nem szedtem de állítólag kihatással van a következő hónap(ok)ra is. Azt azért nem hiszem, hogy 3-szor teherbeestem volna és elment volna ugyanúgy... Na mindegy ezzel már nem akarok foglalkozni.
Szóval megyünk Pestre spermavizsgálatra. Még nem tudom egészen pontosan hogy is fog lezajlani, mert ismerősünk segít bejutni, és lehet hogy elég lesz csak egyszer felmenni. Majd meglátjuk.

2008. szeptember 6., szombat

Beágyazódás folyamata


Lehet látni a beágyazódást a hőmérsékleti görbén?


Lehetnek ráutaló jelek.
:

Az egyik je lehet, ha a beágyazódás során pecsételő vérzés lép fel, kb. 7-13 nappal az ovuláció után.


Másik jel lehet, ha a hőmérsékleti görbe trifázisos, azaz három hőmérsékleti szint figyelhető meg. A hőmérséklet ebben az esetben nemcsak a tüszőrepedés után növekszik meg, hanem még egyszer, a beágyazódás után is feljebb emelkedik. Ez azzal van összefüggésben, hogy a szervezet még több progeszteront termel, ami tovább nyomja a hőmérsékletet felfelé. Előfordulhat az is, hogy a trifázisos görbék 4-5%-a nem terhes nőknél is megjelenik, de azért a terhesek legnagyobb százalékára jellemző!!



A legtöbb sikeres terhesség esetén a beágyazódás a tüszőrepedéstől számított 8. és 10. nap között megy végbe. A korai vetélés kockázata egyre nő, minél később megy végbe a beágyazódás. De ez nem törvényszerű, csak egy felmérés eredménye.

Mi is történik odabent?

Az egyik petefészekből kibocsátott petesejt belép a petevezeték nyílásába. Ahogy halad a méh felé (1,2 mm-t tesz meg percenként) /hogy egyem a szívét :) /, mielőtt elérné a petevezeték végét éretté válik a spermiummal való egyesülésre. Szóval most kellene gyors egy spermium :). A spermiumok 2-3 mm/perc és kb. 50 perc alatt teszik meg a 15-18 cm-es utat a petesejtig. Ha ebben az időpontban éppen nem történik szeretkezés a párocska között, még akkor is van esély hogy megfoganjon a kiscsillag, mert a spermiumok kb 3 napig is életképesek, és ott kóborolhatnak valahol a petesejt útjában, a petevezetékben. Ha nem sikerül összetalálkozni és megszeretni egymást akkor a petesejt elhal.

Ha sikerül egy spermiumnak és csakis egy spermiumnak (több nem juthat be) bejutni a petesejtbe akkor egyesül a spermium feje és a petesejt. A spermium farka leválik. Ami létrejött az a zigóta.

Ez a zigóta 5 nap múlva megérkezik a méhbe, 3-4 napig tovább fejlődik, aztán hozzá tapad a méh falához. NA MOST JÁRUNK A BEÁGYAZÓDÁS FOLYAMATÁNÁL. Ez kb. egy héttel a petesejt megtermékenyítése után kezdődik, s a 11. napra a kis teremtmény teljesen beássa magát a méh belső felszínének tápláló szövetébe.


Ha a még továbbfejlődése előtt ér a méhbe, vagy a méhfal nem elég vastag a befogadására akkor nem sikerül a beágyazódás . A sejtcsomó mindkét esetben elhal és szétesik.

Néhány ritka esetben a kicsike nem a méhfalhoz tapad, hanem a petevezetékhez vagy máshová a méhen kívül, a hasüregbe, ilyenkor beszélünk méhen kívüli terhességről, melyet veszélyessége miatt meg kell szakítani műtéttel.



Beágyazódás jelei

Összegyűjtöttem pár hozzászólást, arról hogy ki mit érzett beágyazódáskor. Láthatjátok, hogy mindenkinek mások a tünetei, vagy nincsenek is tünetei, tehát nincs rá pontos recept.


"Nekem beágyazódásnál pecsételő vérzésem volt.
De érezni én sem éreztem semmit."

"A későbbi uh alapján számoltam utána, hogy kb mikor eshettem teherbe. Rá 8 napja volt pecsételő vérzésem. Olvastam is, és az orvosom is mondta hogy ez beágyazódásnál gyakran előfordul."

"Nem mindig észrevehetőek a jelei. Èn nem vettem észre. Azt mondja´k lehet enyhe barna folyás, hasfájás."

"Igen, van aki megérzi. Van aki ovuláció után 4-5 nappal már mensis érzésről beszél. Én is így voltam anno."

"Én iszonyatosan görcsöltem, szinte olyan mint amikor menstruálok. Nagyon gáz volt, kb egy hétig tartott. Azt hittem meg fog jönni, de nagyon durván, azért fáj ennyire, de babóca lett belőle :))))"

"Nekem akkor kezdett el fájni a mellem, amikor már meg kellett volna jönnie. Amúgy nekem mindig is jelezte a mensit a melle, de akkor mikor babás lettem nagyon fájt, nem is tudtam hason aludni, annyira fájt.Aztán nem jött meg és én türelmesen vártam, mikor már 7 hetes voltam akkor derült ki.Sok sikert 39 hetes kismama"

""a beágyazódás folyamata körülbelül az első kimaradt menstruáció kezdetének időpontjára fejeződik be..." Ezt mondja a kisokosom. nekem minden alkalommal fájt a mellem, mielőtt megjött. Ez legutóbb is így volt, vártam a vérzést, aztán nem jött, a tesztem meg pozitív lett. :) Szóval a válasz határozott igen. Ja és a könyvet nőgyógyászok írták."

"Éppen az imént teszteltem pozitívat. Én éreztem a beágyazódást, mintha késsel szúrkálták volna az alhasam, és kisugárzott a hüvelyembe. De azért nem olyan erősen! Furcsa volt, mert már soron következő mensi előtt 7 nappal éreztem és most hétvégén volt a csúcs. Amúgy sosem fájt! Most puffadt volt az alhasam is közben."

A beágyazódás "7-10 nap, de nem mindig van tünete. Nekem sem volt. Csak a mellem fájt a 4. hét után.."

"Saját tapasztalatból,mivel már ez a második terhességem,és most vagyok 7 hetes,szóval én megéreztem! Sőt nálam nem egy napig tartott! Menstruációs görcsökként azonosítottam,de nem az volt!:) Szerintem megérzi az ember!"

"Nálam a "maszatolás" két napig tartott, de gondolom ez egyénenként változó. Nekem a 20-21. napon volt pár csepp barna váladékom, és már a nem várt mensi napján kiderült a terhesség."

"Nem, nem mindig jár csekély vérzéssel a beágyazódás! Nekem sosem volt, sem folyas.18 hetes kismama"


"Nekem beágyazódásnál pecsételő vérzésem volt.
De érezni én sem éreztem semmit."

"Én semmit nem észleletem."

"Nekem pár napos enyhe vérzéssel indult. Azt hittem megjött, de egy héttel előbb jött, barnás volt, és 3 nap múlva el is múlt. Később olvastam, hogy ez a beágyazódásnál előfordul."

"Szia!Az esetek 99,9%-ában nem érezhető a beágyazódás, hiszen akkor pontosan megtudnánk mondani az orvosnak,hogy mikor fogantunk meg.De ne figyeld ennyire magad,az nem tesz jót.Egy(24 éves)öreg róka"

"beágyazódást kísérheti barna folyás. Nekem a 20-21. napon volt barna folyásom és aztán abban a hónapban kimaradt a mensim, terhes lettem."

"Nem érezhető a beágyazódás.Bár az igaz, hogy az ember megérzi ha terhes én is megéreztem.Egyik este csak feküdtem az ágyban és tévéztem mikor úgy éreztem hogy nem vagyok egyedűl.Lehet hogy ez hülyeségnek tűnik de később beigazolódott,akkor kb 3 hetes terhes lehettem és elsőre nem mutatta ki a teszt.Két héttel később újra megcsináltam és a teszt pozitív lett.Éreztem hogy terhes vagyok.Most a 32. hétben járok."

"Én éreztem. Igaz nem húzódó fájdogálást, hanem szúrt a hasam. Nem folyamatosan, de mindig ugyanott, jobb oldalt. Hol gyengébben, hol erősebben. Szóval lehetséges. Mindenki másképp reagál."

"nekem pl. még csak a hasam se görcsölgetett!!!"

"Nekem sem volt sem vérzésem, folyásom ,semmi!"

Teherbeesés esélye

A termékenységi képesség nagymértékben eltérő a párok között. A párok negyedének az első hónapban sikerül, 60 százalékuknál fél éven belül, mintegy 15 százalék esetében pedig egy év, vagy ennél hosszabb idő szükséges.

Vannak gátló tényezők, amelyek nem kedveznek a fogantatásnak. Ezek a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, elhízás, nagy hőhatás, stb. Az is akadály, ha a nem megfelelően életképes, ellenálló spermium nem tud eljutni a petéig.

Hogy javíts esélyeiden, kövesd az alábbi tanácsokat:

1. Mozogj rendszeresen, bármit: fuss, ússz, tornázz, biciklizz, vagy kondizz, stb. Ez azért fontos, mert javul az általános közérzeted, és mert csökkenti a stresszt is, jó alvást biztosít és ellazít, s ami a lényeg ez mind hozzájárulhat a könnyebb megtermékenyüléshez.


2. Rendszeresen keresd fel orvosod, hogy egészségügyi állapotodról tájékoztasson. Ha bármi olyan betegséged van ami befolyásolhatja a teherbeesést, inkább derüljön ki időben, s legyen idő a kikezelésre is.

3. Keresd fel a nőgyógyászod, s mondd el neki, hogy babát szeretnél, vizsgáljon meg minden rendben van-e. Ne feledkezz meg a legalább évente ismételt rákszűrésről.
Az elején mikor mi elkezdtünk próbálkozni, én is úgy jártam, hogy rögtön megcsináltattam a rákszűrést, és 1 hónap múlva kiderült, hogy P2 athypia gyanús lett az eredményem. Ezért hogy megismételjük a rákszűrést megint várni kellett 1 hónapot, s annak eredményére még egy hónapot. Szóval több hónap is eltelt mire végül is elkezdhettük babaprojectet. Szóval már a tervezett első próbálkozás előtt 3 hónappal érdemes elmenni nőgyógyászhoz. Persze csak ha sürget az idő. De mivel ezt a blogot 30 év felettieknek írom, úgy gondolom Te is aki olvasod, szertnéd ha minél hamarabb teherbeesnél.


4. Mérd a reggeli testhőmérsékleted. Erről bővebb információt egy másik bejegyzésben találsz. A termékeny periódusban legalább másnaponként kell szeretkezni. Illetve nem kell, csak érdemes. :)



5. Dohányzást azonnal abbahagyni!!! Már a próbálkozás előtt fél évvel jó ha leteszed a cigit. Ez, azon kívül, hogy károsan hat az egészségre, befolyásolja a párod spermáit és meggátolhatja a megtermékenyülést.

6. Táplálkozz egézségesen és kiegyensúlyozottan. Méregteleníts és mindenképpen fogyassz folsavat mert ez katalizálja a megtermékenyülés folyamatát. A B12-vitamin szedése is lényeges, ezt húsban, halban, tojásban és tejben található.

A terhesség első 4 hete - beágyazódás

Most nem a baba életének első 4 hetéről lesz szó hanem a terhességnek nevezett időszak vagyis a 9 hónap első 4 hetéről:

Az első két hét

A terhesség átlagosan negyven hétig tart, idejét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. Csupán az egyszerűség kedvéért számolunk 280 nappal. A baba élete a megtermékenyülés pillanatában kezdődik vagyis a fogamzáskor, amikor a petesejt és a spermium egyesül. Ez lehet két vagy akár 3 héttel is az utolsó menstruáció első napjától számítva, attól függően kinek milyen hosszú a ciklusa, és azon belül mikor van a peteérés. Ugye azt tudjuk, hogy 28 napos ciklus esetén a 14.napon van. Hosszabb ciklus estén pedig annyi nappal később amennyivel hosszabb a ciklus a 28 napnál.
Lehetséges, hogy a spermiumok már három-négy napja "lesben álltak" és vártak a petesejtre, ám előfordulhat, hogy épp a legjobbkor érkeznek. A megtermékenyült petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, majd a petevezetékből a méh felé vándorol.

A harmadik hét

Mire a megtermékenyült és osztódásnak indult petesejt eljut a beágyazódásig, hét nap telik el. Ezen a héten a szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyik részből embrió lesz, a másikból méhlepény, magzatburok és köldökzsinór.
Az anya még mindebből semmit sem érez. Ha a ciklus kezdetétől mérte ébredési hőmérsékletét, a tizennegyedik naptól emelkedő hőmérsékletet tapasztal. (Normál esetben, nem mindenkinél emelkedik), dea többségnél igen). Ekkor már jelentős mennyiségű gonadotropin hormon (HCG) termelődik. A petesejt elindul a méhkürtön keresztül a petevezetékben és közben sejtjei osztódással szaporodnak. Amikor améh üregébe érkezik, egy kis gömböcske alakzat, és befúrja magát a méhet bélelő nyálkahártyába, ahol oltalmat és táplálékot talál. Ez a folyamat a beágyazódás.

A negyedik hét

A megtermékenyülést követő 12. napon befejeződik a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül 0,5 milliméter. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csírasejt, egypetéjű ikerpár lesz az eredmény. Kialakul a méhlepény, ami az embriót táplálja.
Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat. De előfordul, hogy ekkor még negatív s talán 1 hét múlva vag akár két hét múlva lesz csak pozitív. Úgyhogy csak türelem a teszteléssel!
A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Az anyuka hasszúrkálást érezhet és kevés pecsételő vérzést. De nem mindenkinél tapasztalhatóak ezek a jelek.

2008. szeptember 5., péntek

Egészséges táplálkozás terhesség előtt is

Ha eldöntötted, hogy babát szeretnél, mind a Te érdekedben és mind a baba érdekében fel kell készülnöd a terhességre egészségileg is.

A várandósság kilenc hónapjában az anya szervezete gyakorolja a legnagyobb befolyást születendő gyermekére. A leendő anyuka gondolatai, gondolkodásmódja komoly jelentőségű a születendő baba szempontjából a fogantatás és a várandósság idején is. Ezért nagyon ajánlhatók a szülésre felkészítő pszichoterápiás módszerek, mint az autogén tréning, a jóga vagy például az Aviva torna, amiről egy későbbi bejegyzésben írok. A mozgás mellé jön még a szervezet méregtelenítése táplálkozás szempontjából.

A kérdés hogy mit egyek?

A fogantatás előtt különösen fontos az egészséges táplálkozás. Erre az időszakra érdemes elkerülni a zsíros, nehéz ételeket, sok cukrot, fehér lisztből készült terméket, gyorsételeket , ne igyál alkoholt, kávét max napi egy csészével. Gyógyteák elkerülése is javasolt. Kerüld a zacskós leveseket, porokat, leves kockákat. Csökkentsd az édesség fogyasztást!

Amit fogyaszthatsz:

- Kálcium, a magzat csont- és fog fejlődéséhez szükséges.
Jó kálciumforrás a sajt, tej, joghurt, leveles zöldségek. A tejtermékek közül is az alacsony zsírtartalmúak javasoltak.

- Fehérje, terhesség alatt nő a fehérjeszükséglet.
Fehérjét tartalmazó ételek: hal, hús, dió, mogyoró, hüvelyesek, és tejtermékek. Húsok közül a soványhúsokat fogyasszuk: főleg szárnyasokat. A tojással vigyázzunk, csak biztosan friss tojást fogyasszunk és nyersen ne együk de még csak félig főzve sem.

- C-vitamin, segít a megfelelően működő méhlepény kialakulásában, erősíti a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben, és biztosítja a vas felszívódását.
Friss gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák. Pl: burgonya, karfiol, piros, sárga és zöld paprika, kelkáposzta, kelbimbó, paradicsom, narancs, grépfrut, eper.

-Rostok, megakadályozható a terhesség alatti székrekedés.
Itt ismét a gyümölcsök és zöldségek jönnek szóba. Pl: málna, aszalt sárgabarack, zöldborsó, mazsola, póréhagyma, mogyoró és diófajták, barnarizs, korpáskenyér, korpás lisztből készült tészta.

- Folsav, olyan B vitamin, amelyre a mgzat központi idegrendszerének fejlődéséhez van szükség különösen a terhesség első heteiben.
Folsavat tartalmaz: főtt szárazbab, kelbimbó, marhahús, élesztőkivonat, főtt vese, kelkáposzta, spenót, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, tavaszi zöldségek, brokoli, zöldbab, mogyoró.

- Vas fogyasztása is szükséges.
Vas található: sovány vörös hús, olajos húsú hal, bab, spenót, szemes bab, teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyér, hüvelyesek. A vas felszívódását a tea és a kávé gátolja.

A máj fogyasztását kerüljük, mert sok benne az A vitamin, ami nagy mennyiségben a magzatra káros lehet.

Figyelj oda a folyadék bevitelre a terhesség alatt, nagyon fontos a székrekedés elkerülése miatt. Legjobb a sima víz.

De nem csak a fogantatásig kell egészségesen étkezni! A várandósság idején, sőt a gyermek megszületését követően is fontos ez a fajta táplálkozás.

Ismerősök "jótanácsai"

Ha családot akarsz alapítani, készülj fel arra, hogy tanácsokat kapsz.

Készülj fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fognak elhalmozni a rokonok, barátok, a munkatársak és az ismerősök. Néhány „bölcs” állítás, amit nem kell elhinni:

1. Aki próbálkozik, néhány hónapon belül terhes lesz

Valójában, a nők 80-85 százaléka lesz terhes egy éven belül, 90-95 százaléka két éven belül, a fennmaradó 5-10 százaléknak pedig meddőségi problémái vannak.

Becslések szerint a terhesség esélye 20-30 százalék egy-egy menstruációs ciklus alatt. Az esély számos tényezőtől függ, (életkor, aktuális és korábbi betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése, a közösülés időzítése, és a partner termékenysége), de sok egészséges, termékeny nő nem esik teherbe még hat hónap után sem. Gyakran a pároknak csak egy kicsit tovább kell várniuk, míg kitapasztalják, mikorra kell időzíteni a gyerekcsinálást (a nő menstruációs ciklusa vagy peteérési naptára alapján).

A meddőségi klinikára történő irányítás olyan párok számára indokolt, akik egy éves próbálkozás után sem jártak sikerrel, bár 35 éves vagy idősebb nők esetében a meddőségi vizsgálat már hat hónap után ajánlható.

2. Nem lehet teherbe esni a menstruáció alatt, illetve a menstruációs ciklus alatt csak egy nap van, amikor egy nő teherbe eshet.

Gyakorlatilag nincs arra mód, hogy megjelölhető lenne egy időpont, mikor lehetetlen terhessé válni. Ha a szex van, lehetséges a terhesség is.

Minden hónapban azonban vannak olyan időpontok, amikor a fogamzóképesség fokozott, máskor pedig alacsonyabb.

A petesejt a peteérés során kiszabadul a petefészekből, és kibocsátása után csak 12-24 óráig tud megtermékenyülni - feltehetően innen származik az egy napos fogamzási tévhit.

Néha azonban több petesejt is egyszerre érik meg, hogy legalább egy petesejt rendelkezésre álljon két napig. Ráadásul az ondósejt akár öt napig is életben maradhat a méhnyakban, méhben és a petevezetékben.

A spermiumnak néhány nap kell ahhoz, hogy eljusson a petevezetékbe, ahol találkozik a petesejttel, így a fogamzás esélye úgy növelhető, ha közösülés történik azon a héten, mely öt nappal a peteérés előtt kezdődik, és a peteérés utáni második napig tart.

Ehhez tudni kell, hogy az ovuláció mikor következik be.

Az ovuláció 14 nappal a következő menstruáció kezdete előtt történik, és nem 14 nappal utána, ahogy sokan gondolják. (Egyetlen kivétel, ha valakinek szabályos 28 napos ciklusa van, amikor az ovuláció pontosan 14 nappal az utolsó menstruáció előtt és 14 nappal utána van.)

A probléma a következő: a szexet egy olyan eseményre kellene időzíteni, amely a jövőben fog megtörténni, ez elég nehéz és nem is túl pontos. Ha a ciklusok nem teljesen rendszeresek, nem lehet megjósolni a peteérés időpontját.

Például, ha valakinek rendszeresen 30 napos ciklusai vannak, a peteérésnek az utolsó menstruáció kezdetétől számított 16. napon kell bekövetkeznie; de ha a ciklusok hossza változó, lehetetlen lesz segítség nélkül kitalálni. Hormonszintmérő készlet vagy a hőmérő segítség lehet a peteérés időpontjának megjóslásában.

Mivel a menstruációs ciklusok és ovuláció dátumai egy adott személynél változnak, a szex időzítése a terhesség elkerülésére sem túl hatásos.

Ha valaki közösül a menstruáció vége felé, és az ovuláció pedig a ciklus elején megtörténik, bizony teherbe lehet esni a menstruáció alatt is.

3. A teherbeesést befolyásolja a pár testhelyzete a közösülés alatt vagy utána.

A gravitáció miatt az ember elvárná, hogy számítson a testhelyzet. Az ondósejtnek át kell úszniuk a méhnyak nyílásán keresztül a méhbe, majd a petevezetékbe, ahol a petesejt van. Logikusnak látszik, hogy ez az erőfeszítés könnyebb lenne, ha az ondósejteknek nem kellene egy „emelkedőn” felfelé úszniuk. Viszont tény, hogy ondósejtek találhatók a méhben 20 perccel a közösülés után, és több millió spermium igyekszik még oda, tekintet nélkül a partnerek pozíciójára.

Így, bármennyire is tetszetős ez az elképzelés, kevés bizonyíték van annyira, hogy egy bizonyos testhelyzet a közösülés alatt vagy után befolyásolná a teherbeesést.

A nyugodt fekvés vagy éppen a sok mozgás, vagy a hasonfekvés nem fokozza a fogamzás esélyét. És világos az is, hogy a testhelyzet kiválasztása nem megbízható módja a terhesség elkerülésének sem.

4. A teherbeesés esélyét befolyásolja, milyen alsóneműt hord a férfi.

Ez a tévhit onnan származik, hogy az ondósejtek a herében vannak elraktározva, melyek pedig a herezacskóban helyezkednek el. Ez a hely a testüregen kívül van, sokkal hűvösebb, mint a test többi része; amikor a testhőmérséklet emelkedett, vagy ha a férfi testhez álló ruhát hord, a spermiumok száma és mozgékonysága csökkenthet.

Ezért tanácsolják azoknak a férfiaknak, akiknek alacsony a spermaszámuk vagy más meddőségi problémájuk van, hogy kerüljék a forró fürdőt, illetve a szoros, testhez álló ruházatot, ami emelheti az ondó hőmérsékletét.

Azonban a legtöbb egészséges férfi termékenységét nem befolyásolja észrevehetően, mit hord, vagy hogyan fürdik. Normális esetben a termékenység nem fokozható azzal, ha a férfiak boxer alsóra váltanak át, illetve az apaságot sem lehet elkerülni az alsónadrág megfelelő kiválasztásával.

5. A fogamzóképesség 35 éves kor után hirtelen hanyatlik

Az életkor hatása a fogamzóképességre fokozatos, nem lehet pontosan megjelölni a hanyatlás kezdetét. Valójában a termékenység csökkenése már 27 éves korban is észlelhető, és azután minden évben hanyatlik; 35 éves korra a teherbeesés esélye körülbelül a fele a 25 éves kori esélyeknek, miután körülbelül évente 3 százalékkal csökken.

Természetesen egy fiatal nőnek is lehet meddőségi problémája, különösen olyan kockázati tényezők esetén, mint például korábban lezajlott nemibetegség, krónikus betegségek vagy bizonyos nőgyógyászati műtétek után.

6. A meddőség oka a nő /Ez csak férfiak véleménye szokott lenni/

Meddőségi problémáknál a fogamzás nehézségeiért az esetek legalább 60 százalékában a férfi a felelős, legalábbis részben, 20-30%-ban ő egyedül felelős, és 20-30-ban felelős, ha összetett problémáról van szó.

Kizárólag a nő a meddőség oka az esetek 35-40 százalékában, a meddőségek néhány esetben pedig nem vezethető vissza egyik partnerhez sem.

Miért születnek ezek a tévhitek?

Valószínűleg azért, mert a szaporodás annyira rejtélyesnek látszik, ezért sok legendát építettek fel köré; másfelől pedig azért, mert a teherbeesés általában elég simán megy.

Az alapvető biológiai ismeretek közül az időzítés a legfontosabb. Azok számára, akiknek a fogantatással nehézségük van, persze ez nem olyan egyszerű - amit a legtöbb pár természetesnek tart, az valójában egy rendkívül bonyolult rendszer. És sok mindent még mindig nem értünk.

Ha családot tervezel, gratulálunk és sok szerencsét! Tegyél meg mindent azért, hogy terhes legyél és egészséges babát szülj. De fontos előre gondolkodni és megbízható forrásokból származó tanácsokat meghallgatni, ne higgy el mindent, amit mondanak!


2008. szeptember 4., csütörtök

A termékeny nap

Néhány szó a peteérésről

Minden nő sok százezer petesejttel születik, ezek a petefészkekben vannak "eltárolva", az élet során számuk nem nő. A pubertástól kezdve havonta egy petesejt érik meg, véletlenszerűen, nem lehet tudni, hogy melyik, és nem lehet előre megmondani, hogy melyik petefészekből.

Elvileg akár az élet összes peteérése az egyik petefészekből is eredhet. Akinek valamilyen okból kiveszik az egyik petefészkét, azoknak is van havonta peteérésük.

Peteérésnek azt az időszakot nevezzük, amikor a menses első napja után egy hormon (a peteérlelő hormon: FSH) hatására a petefészekben egy tüsző növekedni kezd, kb. 2-3 cm nagyságot ér el, és benne egy petesejt "érik meg". Amikor megérett, a tüsző egy másik hormon vérszintjének hirtelen emelkedésének (LH-csúcs) hatására megreped és kiszabadul, ezt nevezzük ovulációnak.

A kiszabadult érett petesejt kb. 24 órán át él, ezalatt termékenyíthető meg. Kiszabadulása után valamelyik petevezető felé "indul el", a megtermékenyítés is itt történik, itt találkozik majd a "győztes" spermiummal. Ha nem találkozik, a petesejt elveszti életképességét, és felszívódik.

Legközelebb egy hónap múlva lesz lehetőség a megtermékenyülésre. Az ovuláció után a petefészekben bekövetkező további változások miatt a következő menses kb. 14 nap múlva jelenik meg. Azaz az ovuláció nem a menses után van 14 nappal, hanem a menses előtt. Ez persze 28 napos, átlagos ciklus mellett ugyanazt jelenti, de nem minden esetben.

Az ovulációt számos jel mutatja. A leggyakoribb és legjobban felhasználható jel a középidős fájdalom és vérzés. Természetesen ez is csak akkor középidős, ha a ciklus 28 napos, egyéb esetekben eltolódik, ezért helyes lenne ovulációs fájdalom és vérzés névvel illetni. A fájdalom rövid ideig tartó, néha erős, görcsös vagy késszúrásszerű, és nem tart egy napnál tovább. A vérzése egy-három napig tartó, többnyire a mensesnél jóval enyhébb, néha csak barnás maszat.

Oka az, hogy a tüsző megrepedése és a tüszőfolyadék kiömlése a hashártyára fájdalommal és kisebb hasűri vérzéssel járhat és a vér a petevezetőn át megjelenik a hüvelyben is. A középidős vérzés megjelenése tehát nagyon jó jel, mert jelzi, hogy van ovuláció és a petevezető átjárható. Ezt a napot kell "kihasználni", a vérzés ellenére is. Aki a vérzés miatt ilyenkor tartózkodó, az nagyon hatásos fogamzásgátlást alkalmaz.

Módszerek

A ciklusban bekövetkező hormonális változások hatnak a hüvely hámjára, a méhnyak által termelt nyák jellegére, sőt a nyál minőségére is, az ösztrogének hatására ún. arborizáció történik. A beszáradt váladék mikroszkópos megfigyelése és a páfránylevél alakzat kialakulása is jelzi az ovulációt, elvileg 90%-os biztonsággal, de ez csak a körülmények nagyon pontos betartása és nagy gyakorlat után ilyen megbízható. És nincs pontos jel az ovuláció napjának, tehát a termékeny 24 órának a kijelölésére.

Hasonló a helyzet az LH csúcs jelzésére alkalmazott tesztekkel is, ezeket a gyanús napokon minden reggel el kell végezni, és így elvileg a termékeny nap megtalálható. Sajnos azonban ez a csúcs igen gyorsan alakul ki, és hamar csökken, és mi nem is a vérben kialakult, hanem késéssel a vizeletben megjelenő csúcsot mérjük, gyakran már későn.

Ultrahanggal is követhető a tüsző fejlődése, de itt is csak utólag tudjuk, meg, hogy a tegnap még meglévő tüsző mára már megrepedt, azonnal elő kellene keríteni a kijelölt apát, de előfordulhat, hogy már a vizsgálat idején is eltelt az a bizonyos 24 óra.

A végére hagytam az alaphőmérséklet-mérést, amit mindezek közül a legjobbnak tartok, mert pont annyira hatékony, mint az előzőek, de olcsóbb és egyszerűbb. Látszólag, mert itt is be kell tartani a szabályokat, de szerencsével és tapasztalattal még idejében és jó helyen lehet a termékeny napot megtalálni.

Elméleti alapja az, hogy az ember testhőmérséklete 6 óra éjszakai alvás alatt lecsökken az egyént jellemző minimumra. Ébredés után a tevékenység okozta hőtermelés hatására ez az ún. alaphőmérséklet picit emelkedik, délután a legmagasabb. A napi ingadozás fél-egy fok. Az alaphőmérsékletet (ébredéskor mért, más szóval ébredési hőmérsékletet) a hormonok is befolyásolják, a ciklus első feléhez képest az ovuláció után az ébredési hőmérséklet már másnap emelkedik, 2-5 tizedfokkal magasabb.

Ha tehát minden reggel megmérjük, igazolhatjuk az ovulációt, igazolhatjuk, hogy volt peteérés, a görbe alakjának feldolgozásával azt is megmondhatjuk, hogy mikor volt. Biztos ciklus esetén a következő ciklusra már előre számíthatjuk, mikor lesz a termékeny nap. Az ovuláció általában a hajnali órákban következik be, és a hashártya-reakciókhoz (fájdalom, vérzés) még egy jelenség, hirtelen 2-5 tizedfokos ébredési hőmérséklet csökkenés társulhat. Ilyenkor a méréskor, ha résen vagyunk, minden együtt van a megtermékenyüléshez.

A hőmérőzés szabályai:

1. Lehetőleg pontos hőmérőt használjunk, ennek ma még leginkább a higanyos hőmérők felelnek meg. Ugyanazt a hőmérőt használjuk és ezt a hőmérőt ne használjuk más célra. A mérést lehet a bőrön (hónaljban) végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott.

2. A hőmérőt este kell lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet. Ébredés után első mozdulat a hőmérő, a mérés alatt teljes a nyugalom.

3. A mérés eredményét azonnal fel kell írni, mert a közel azonos értékek könnyen összekeveredhetnek. Helyes fel is rajzolni egy koordinátarendszerben (kockás lap is megteszi), amelynek 0 pontja a menses első napja. A neten vannak görbeelemző site-ok is!

4. Jelölni kell, ha nem aludtunk 6 órát, ha gyógyszer vettünk be, ha alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt, betegséget (náthát is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos idejéhez.

Hangsúlyozni kell, hogy nem az egyes értékek, hanem az egész görbe alakja az értékelés alapja, tehát hónap közben vagy hiányos adatok alapján nem lehet véleményt mondani! A mérés akkor pontos és akkor használható, ha minden előírást pontosan betartunk. Ilyenkor az alaphőmérséklet mérése a peteérés vonatkozásában szinte 100% pontosságú, arra is alkalmas, hogy kijelöljük azt a napot, amikor esetleg egy progeszteronméréssel a peteérést hormonálisan is igazolhatjuk.

Teherbeesés fogamzásgátló szedése után

Közkeletű tévedés, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után várni kell a terhességgel, hogy a hormonok kiürüljenek a szervezetből.

A hormonok kiürülnek a szedés befejezését követően szinte azonnal, ennek jele a megjelenő vérzés. Ezután a következő, induló ciklusban az esetek döntő részében megindul az eddig a fogamzásgátló által elnyomott peteérés is és mód van a teherbe esésre. Ez teljesen normális jelenség, ez normális terhesség.

Miért terjedt el mégis az a nézet, hogy valamennyit várni kell a tablettaszedés után a terhességgel? Van-e ennek valamilyen racionális alapja?

Nos, az előzőekben elmondottakkal szemben valóban van olyan ok, amely miatt ez a nézet elterjedt, ugyanis nem minden esetben indul meg a normális peteérés a tablettaszedés befejezése után.

Az esetek egy részében a peteérés megindul és a pete kiszabadulása is megtörténik, de nem a "szokásos" 14. nap körül. Különösen így van ez azoknál, akiknek a ciklusa a tablettaszedés megkezdése előtt sem volt szabályos. Ilyenkor a teherbe esés nem a l4. nap körül következik be, a vérzéshiány elnyúlik, és ha bekövetkezik, nehezebben követhető, hogy mikor jött létre a terhesség. Ilyenkor a terhességi kor megállapítása kisebb-nagyobb nehézségbe ütközött, zavart okozott régebben.

Azt tartják, hogy ha a terhesség nem a várt időpontban következik be, a megtermékenyített petesejt beágyazódása sem lesz zavartalan, gyakoribb a vetélés. Ezt a nézetet sokan vallják, de nem igazolták.

Néhány esetben a tablettaszedést követően hosszú ideig nem jelentkezik az első gyógyszermentes menstruáció, azaz az utolsó tabletta bevétele után van (úgynevezett megvonásos) vérzés, de az első (peteérést követő, azaz valódi) menses akár hónapok múlva is jelentkezhet. Ez főleg olyan nőknél fordul elő, akiknek a ciklusa a tablettaszedés előtt is szabálytalan volt, de előfordul olyanoknál is, ritkábban, akiknek a ciklusa korábban rendben volt.

A jelenséget post pill amnenorrhoea-nak, tablettaszedés utáni vérzéshiánynak nevezzük. Az esetek egy részében spontán rendeződik, erre érdemes is két-három hónapot várni, ha nem jön meg a menses, akkor segíteni kell peteérést elősegítő gyógyszerrel. Természetesen ezalatt az idő alatt csak akkor jön létre terhesség, ha a peteérés is megindult, ez is okozhat zavarokat a megítélésben, hisz várunk, azt hisszük, hogy post pill amenorrhoea van, holott a paciens már terhes ...

Mindezek miatt javasolják egyesek, hogy várjunk meg egy, két vagy három ciklust. Én nem ezt az elvet vallom, mert az első esetben ultrahang vizsgálat elég pontosan tisztázhatja a fogamzás, a terhesség idejét. A második esetben, hangsúlyozom, nincs tudományos bizonyíték a gyakoribb vetélésre. A harmadik esetre szintén a gondos odafigyelés, terhességi teszt és ultrahangvizsgálat a megoldás.

Száz szónak is egy a vége. Lehetnek problémák, de semmi baj nem lesz abból, ha "nem várunk, míg a hormonok kiürülnek"

2008. szeptember 3., szerda

A búzacsíraolaj és a ribizli

A búzacsíra olaj

A búzacsíra olaj - speciális technológiával nyert olaj, amely teljes egészében megőrzi az összes komponens tápértékét.
Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványokban, aminosavakban, klorofillban, többszörösen telítetlen zsírsavakban és más biológiailag aktív anyagokban. Más növényi olaj okkal összehasonlítva a búzacsíra olaj tartalmazza a legtöbb E vitamint. De mire jó az E-vitamin? Nagyon sok mindenre, gyermeket tervezőknek, váróknak például az izomműködés serkentésére, valamint arra, hogy részt vesz a sperma, a progeszteron (a sárgatest hormonja) termelésében; elősegíti az ovulációt és a megtermékenyítést, a terhesség normális lefolyását és a magzat fejlődését; növeli a potenciát. Hatással van a hipofízis, a mellékvese, a pajzsmirigy és a nemi mirigyek működésére.

A piros és a fekete

Most terem a ribizli. Ezt a kismamák feltétlenül használják ki! Hogy miért?
Mert igen jó hatást gyakorol a gyomor- és béltraktusra. Sok terhes panaszkodik gyomorégésről és a belek is renyhébben működnek. Fokozott a vízfelszívódás a béltartalomból, ami miatt a széklet száraz, kemény. Ez, valamint a kismedencei vénás pangás fokozza az aranyér kialakulását.
Ha nem muszáj, nem kell gyógyszert szedni (Tisasen ilyenkor adható), elsősorban diétával kell hatást elérni. Aprómagvas gyümölcsök (málna, ribizli, eper) illetve ezekből készült lekvárok éhgyomorra történő fogyasztása jó hatású, ezen kívül gyümölcsök, zöldségfélék, barnakenyér fogyasztása javasolt.
De épp ezek a természeti adományok másra is jók. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a méhlepény működését, valamint az immunrendszer munkáját. Fő forrásai a zöldségek és gyümölcsök: zöldpaprika, brokkoli, kelbimbó, fekete ribizli, citrom, mandarin, eper.
A ribizli azon túl, hogy széklethajtó - sok élettanilag értékes savat tartalmaz, rothadásgátló.. Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést.

Mehet lábra is, pakolásnak

Különösen magas gyógyhatású fekete változata. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén. A sárgaságot egyedül képes leküzdeni. Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel épp e miatt nagy hatást fejt ki a bél-perisztaltikára. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan. A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz. A fekete ribizli az egyik legnagyobb vitamintartalmú élelmiszer. 10 dkg sokkal több C, és B-vitamint tartalmaz, mint a napi szükséglet.
Kismamák gyakran panaszkodnak visszeresedésre, nehézláb érzésre. Az orvos által javasoltak mellett kiegészítésként a masszázs mellett a megelőzést, illetve a folyamat lassítását szolgálják az erek rugalmasságára ható gyógyászati és nem gyógyászati készítmények, eljárások: a vadgesztenye tartalmú kivonatok, pakolások, az aprómagvas gyümölcsök (ribizli, szeder, málna, szamóca) magas koncentrációjú érfal erősítő vitaminjai, a napi 30–40 perces átmozgató jellegű tréning és az óránként legalább 10 perces séta.

Fincsi és ihatjuk szoptatáskor is

Ha majd lemegy a ribizliszezon, igyunk afrikai ribizlis teát!
Első alkalommal a 18. század végén említi egy európai botanikus, hogy Fokföld délnyugati részének őslakói egy tűlevelű növényből rubinvörös színű, fenséges ízű forró italt készítenek, amely frissítve szomjukat oltja, és számos betegségben segít.
Elsőrangú minőségű filterezett tea, melyet hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatunk. Szervírozhatjuk tejjel, vagy egy szelet citrommal, cukorral vagy anélkül, de ízesíthetjük akár mézzel is.

Frissítő, édeskés ízének és csodálatos színének harmóniája mellett az évek során egyre több egészségre gyakorolt jótékony hatását ismerték fel, így ma az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte.

A rooibos tea értékei:
- Ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt számos szervfunkció serkentője.
- Igen hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén.
- Fogyasztása allergiás és aszmatikus megbetegedésekben is előnyös.
- Tannin tartalma alacsony, ezért nem gátolja a vas és más elemek felvételét a szervezetbe, így a terhes és szoptatós anyák is fogyaszthatják.
- Csecsemők, kisgyermekek számára is ajánlott.

A terhesség és a párkapcsolat

A babavárás időszaka sok mindent megváltoztat. Komfortosabbá tesszük környezetünket, megváltozik hormonális rendszerük, s lelki állapotunk. Olykor még a párkapcsolat is megváltozik - hogy jó, vagy rossz irányba, azt legtöbbször mi magunk befolyásoljuk.

Nehéz időszak ez, de egyben gyönyörű is. Egy olyan apró lényt hordasz szíved alatt, akit néhány hónap múlva már karodban tarthatsz, s élete végéig meghatározó szerepet játszol majd életében. Nincs is szebb feladat egy nő életében, mint a baba kihordása. A kezdeti kitörő öröm elmúltával azonban minden visszazökken a régi kerékvágásba; a párkapcsolat, a munka, minden folytatódik a maga útján.

Nem érdekli a baba

Sok nő életében jelent problémát a párkapcsolat megváltozása. Előre sosem tudhatjuk, hogyan reagál majd a másik fél; szeretné-e majd kivenni a részét, vagy egyszerűen értetlenül áll ezzel a számára ismeretlen dologgal szemben. Míg egy nő érzi a fizikai és lelki változásokat, addig a férfi mintegy külső szemlélőként figyeli a dolgokat, s bár látja kedvese pocakjának növekedését, valójában soha nem érti meg, mi is zajlik benne.

Nem egy kismama panaszkodik arra, hogy kedvese nem áll mellette ebben az időszakban, s úgy érzi, szinte nem is érdekli a baba. Persze ez csak a legritkább esetben fordul elő, legtöbbször csupán arról van szó, hogy a kispapák nem kapnak elég fontos szerepet a várandósságban. Fontos, hogy őket is vonjuk be a babával kapcsolatos teendők elvégzésébe, magyarázzuk el neki, mikor mi történik. Az ultrahangos vizsgálat, és a rengeteg beszélgetés sokat segíthet abban, hogy úgy érezze, nem csak egy fölösleges harmadik személy, hanem a babavárás egyik fontos szereplője.

Soha nem segít

Amikor már két napja tornyosulnak az edények a mosogatóban, s örülsz, ha csak ülnöd kell, jól jöhet a segítség. És ha már végképp elunod, hogy pont a kedvesed nem hajlandó kivenni a részét a munkából, előbb-utóbb vitára kerül a sor.

Ismét csak a férfi létben kereshetjük a választ a kérdésre, vajon miért nem segítenek a férfiak. A legtöbb kapcsolatban a várandósság, vagy a baba születése előtt minden házimunkát a nők végeznek. A babavárás azonban megterhelő, rengeteg változással jár. A férfiak sokszor nem értik, miért nem vagy képes elvégezni azt, ami eddig simán ment.

A megoldás természetesen nem a vita, hanem a felvilágosítás. Amíg Te magad nem mondod el, hogy fáradt vagy, hogy fáj a derekad, mert egész nap egy nagy pocakot kell cipelned, addig kedvesed sem fogja megérteni, miért szorulsz segítségre - hiszen ő még nem volt ilyen helyzetben. A legjobb már a terhesség első percétől elmagyarázni mindent, részletesen, így a későbbi viták és idegeskedések is könnyen elkerülhetők.

A szexuális élet problémái

Ma már nem tabutéma a várandósság alatti szexuális élet. Meglepő lehet, de elég sok esetben inkább a férfi utasítja el az együttlétet, nem pedig a nő. Sajnos sokan tévhiteket táplálnak a terhesség alatti szexualitással kapcsolatban, nem egy embert pedig (főként férfiakat) az a tudat zavarja, hogy egy harmadik fél is részese ennek az eddig intim, csak két személy közötti kapcsolatnak.

Tévhit, hogy az együttlét kárt tenne a baba egészségében, az pedig még nagyobb tévedés, miszerint ez hatással lehet későbbi érzelmi fejlődésére. Amennyiben az együttlét nem kényszerített , kötelező dolog, s továbbra is természetes a szülők számára, úgy a babának sem árthat. Ha a várandósság alatt is a kapcsolat természetes részeként kezeljük, a szülést követően is kisebb az esély az elhidegülésre, mely oly sok esetben jelent problémát.

2008. szeptember 2., kedd

Ha babát szeretnél 3.

A lelki egyensúly megteremtése

Az a nő, aki depressziós, annak kétszer akkora az esélye arra, hogy termékenységi problémája legyen, mint az, aki ettől a betegségtől nem szenved. Egyes pszichológusok szerint egy depressziós nő még önmagáról sem tud rendesen gondoskodni, nem hogy egy kisbabáról. Az evolúció logikája is a depressziósok ellen szól.

Ajánlott minden nőnek, de különösen azoknak, akiknek a felmenői között előfordult depressziós, hogy mentálhigiénés ellenőrzésen vegyen részt. Ha ilyen jeleket észlelsz magadon, mint például az érdeklődés és örömérzés elvesztése olyan dolgokkal kapcsolatban, amik régen örömet okoztak, vagy változó étvágy, alvászavarok, gyengeség, reménytelenség érzése, netán önértékelési problémák gyötörnek, akkor azonnal jelentkezz egy pszichológusnál. Ha gyógyszerszedést javasol az orvos, akkor jelezd, hogy terhesség alatt is szedhető készítményt írjon fel. Vannak bizonyos stressz oldó technikák- ilyen a jóga és a meditáció- amelyek a depresszió leküzdésében segíthetnek.

Gondold át újra a döntésedet!

A gyermekvállalás elkötelezettséget igényel és sok-sok áldozatot. A gyermeknemzés előtt üljetek le a pároddal és gondoljátok át még egyszer, hogy készen álltok-e a dologra, tudtok-e felelősséget vállalni egy kis emberért.

Néhány kulcskérdés, ami megfontolandó:
  • Mindketten egyformán elköteleztétek-e magatokat a szülővé válás mellett?
  • Ha eltérő a vallásotok, megbeszéltétek-e, hogy hogyan befolyásolja ez a gyermeketeket?
  • Átgondoltátok-e, hogy miképp fogjátok megoldani a gyermekfelügyeletet és összeegyeztetni a családi életet a munkával?
  • Felkészültetek-e egy fogyatékos gyermek felnevelésének az eshetőségére is?
  • Készek vagytok feláldozni a jó kis hétvégi alvásokat? Készek vagytok bébicsősz után szaladgálni minden egyes alkalommal, ha szórakozni akartok menni?

Beszéld meg egy barátoddal!

Nagy lépésre szántátok el magatokat. Milliónyi érzés, kétely, kérdés kavarog benned. Oszd meg barátnőddel ezeket. Nagyon jól fog esni a testi-lelki támogatás mind a terhességre való felkészülés, mind az állapotosság első, kellemetlenebb időszakában.

Amennyiben barátaid közül senkit sem akarsz beavatni a témába, akkor hasznosak lehetnek az internetes fórumok is. Itt ismeretlenül megoszthatod gondolataidat másokkal, ráadásul rengeteg tapasztalatot szerezhetsz az ”idősebb” kismamáktól.

Vásárolj szexi fehérneműt!

Többen állítják, hogy a szexuálisan felajzott nőknél nagyobb az esély a megtermékenyítésre, míg mások szerint ennek nincs jelentősége.

Ugyan miért ne dobjuk fel a hangulatot egy új, szexi fehérneművel? Miért is ne tegyük hangulatosabbá a szobát néhány gyertyával? Mit árthat egy speciálisan ilyen alkalmakra kitalált masszázs olaj? Mondhatjuk, hogy semmit, sőt, segíti eloszlatni az egésznek a laborkísérlet-szerű, merev hangulatát, amiről annyian panaszkodnak. Nem vagyunk robotok, hogy gépiesen csak az áhított terhesség kedvéért szeretkezzünk.

Tedd fel a kezed és lazíts!

Ez az utolsó olyan időszak az életedben, amikor egyes kedvteléseidnek még hódolhatsz. A későbbiekben erre egyre kevesebb alkalmad lesz. Amikor terhes leszel, akkor óvnod kell magad, amikor pedig megérkezik a baba, már időd sem lesz rá. Merülj el a melegvízzel teli kádban és lazíts! Sportolj, kirándulj, érezd jól magad! Életed egy korszaka hamarosan lezárul, helyébe egy új, de annál csodálatosabb időszak lép.